Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Bu alemde hak hukuk tanımayanlar

Hak hukuk derken sadece yasalarda bahsedilen hukuk ve haklardan bahsetmiyorum. Günlük hayat içinde insanların birbirlerine karşı olan hak hukukundan söz ediyorum. Fazla geriye gitmeye gerek yok. Yaklaşık 15-20 sene önce ilçemizde insanlar asgari düzeyde bir birine saygı duyar ve hak ve hukukun kıymeti yok sayılamazdı. Şimdi gelinen noktada insanlarda bir hoyratlık, bir adam sendecilik, vurdumduymazlık sanki bir ilke olmuş ve gittikçe de hak hukuk dediğimiz değerler yozlaşmakta. Dün sabah Ballıca mahallesine işim icabı giderken kaldırım kenarlarında engelli vatandaşlar için yapılan rampaların önüne gelişi güzel bir şekilde araç parkını görünce, sabah sabah kafam attı. Bu rampalar bir engellinin kullanması için yapılmış. Burayı ister kullansınlar, ister kullanamasınlar, engelliler için ayrılmış. Bir araç sahibinin burada park etmesi yasak ve cezai işlem gerektiriyor. Yani araç sahibi şunu diyemez; “Ya buradan kimse geçmiyor, rampanın önü boştu, engelli kimsede görmeyince park ettim” deme hakkına sahip değil. Burada cadde boyu araç parkı da olsa, boş bırakacaksın, bu kadar basit. Ehliyeti boşuna almıyorsunuz. Daha sonra sahil yolundan geri dönerken İncüvez köprüsüne yaklaştığımda arkamdan bir motosiklet sesi duyunca epeyce bir şekilde kenara çekildim. Ne olur, ne olmaz motosiklet bana çarpmasın ve kaza olmasın, diye. Ben aklımca kenara çekildim ya; motosikletçinin böyle bir derdi tasası olmadığını hesap edemedik haliyle. Ben kenardan devam ederken, motosiklet olanca hızı ile yanımdan geçti ve yolun aynı tarafında giden bir arabaya da çarpma tehlikesi olmasına rağmen yavaşlama gereği duymadan o hızla geçti gitti. Peşinden bakınca plakası yoktu. Kask desen hak getire. Elbette bana veya araca çarpsa, tek bir suçu olmaz ve haklı çıkardı. Çünkü; bu ülkede kurala uyan, hak hukuk tanıyanlar için hep sıkıntı çıkartılmış ve hak hukuk nedir bilmeyenler için suç ve ceza öyle pek de can yakıcı olmamıştır. “Yok daha neler neler” diyenlere yüzlerce misal verip mevzuyu anlatırım. Olanda bana ve benim gibilere olur, hak hukuk bilmeyenler bazılarınca baş tacı edilir.          
Ekleme Tarihi: 06 Ağustos 2020 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Bu alemde hak hukuk tanımayanlar

Hak hukuk derken sadece yasalarda bahsedilen hukuk ve haklardan bahsetmiyorum. Günlük hayat içinde insanların birbirlerine karşı olan hak hukukundan söz ediyorum. Fazla geriye gitmeye gerek yok. Yaklaşık 15-20 sene önce ilçemizde insanlar asgari düzeyde bir birine saygı duyar ve hak ve hukukun kıymeti yok sayılamazdı. Şimdi gelinen noktada insanlarda bir hoyratlık, bir adam sendecilik, vurdumduymazlık sanki bir ilke olmuş ve gittikçe de hak hukuk dediğimiz değerler yozlaşmakta.

Dün sabah Ballıca mahallesine işim icabı giderken kaldırım kenarlarında engelli vatandaşlar için yapılan rampaların önüne gelişi güzel bir şekilde araç parkını görünce, sabah sabah kafam attı. Bu rampalar bir engellinin kullanması için yapılmış. Burayı ister kullansınlar, ister kullanamasınlar, engelliler için ayrılmış. Bir araç sahibinin burada park etmesi yasak ve cezai işlem gerektiriyor. Yani araç sahibi şunu diyemez; “Ya buradan kimse geçmiyor, rampanın önü boştu, engelli kimsede görmeyince park ettim” deme hakkına sahip değil. Burada cadde boyu araç parkı da olsa, boş bırakacaksın, bu kadar basit. Ehliyeti boşuna almıyorsunuz.

Daha sonra sahil yolundan geri dönerken İncüvez köprüsüne yaklaştığımda arkamdan bir motosiklet sesi duyunca epeyce bir şekilde kenara çekildim. Ne olur, ne olmaz motosiklet bana çarpmasın ve kaza olmasın, diye. Ben aklımca kenara çekildim ya; motosikletçinin böyle bir derdi tasası olmadığını hesap edemedik haliyle. Ben kenardan devam ederken, motosiklet olanca hızı ile yanımdan geçti ve yolun aynı tarafında giden bir arabaya da çarpma tehlikesi olmasına rağmen yavaşlama gereği duymadan o hızla geçti gitti. Peşinden bakınca plakası yoktu. Kask desen hak getire. Elbette bana veya araca çarpsa, tek bir suçu olmaz ve haklı çıkardı.

Çünkü; bu ülkede kurala uyan, hak hukuk tanıyanlar için hep sıkıntı çıkartılmış ve hak hukuk nedir bilmeyenler için suç ve ceza öyle pek de can yakıcı olmamıştır. “Yok daha neler neler” diyenlere yüzlerce misal verip mevzuyu anlatırım. Olanda bana ve benim gibilere olur, hak hukuk bilmeyenler bazılarınca baş tacı edilir.          

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.