Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Beton yapacak yer kalmamış ortada

İşimiz icabı ha bire gezen bir insan olduğum için gittiğim her yerde beton dikilmedik yer kalmamış olduğunu gördükçe afakanlar basıyor beni… Bulancak, Giresun, Piraziz, Ordu köydü bucaktı derken her yerde betondan yapılan binalar, “Bu nedir yahu beton taş duvar ile her yer kaplanmış ve yeşil diye bir şey yok” diyerek hüzünlenmemek elde değil, diye kendi kendime her defasında sual ediyorum. Olacak şey değil! Dünya betondan kaçmak için yer ararken bizlerde ise en ufak bir boşluğa, nefes alınacak yere hemen ilk fırsatta bina yapılıyor ve bunların satılması içinde kendimizi yırtıyoruz. Dağ taş beton oldu; hala inatla yeni yerler arayıp bulup, bina dikmek için dört gözle etrafı tarayıp bina yapmak isteyenler var. Çıldırmış gibi ille de beton olsun, başka şey istemiyoruz, diye hayatımızı dört duvar arasına sıkıştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ne para kazanma hırsımız varmış Allah aşkına? Bir dur durak bilmeden her boşluğa beton döküyor ve bina üstüne bina yaparak servetimize servet katmaya çabalıyoruz. (Benin bu işlerde tarağım yok, ahşap olsun da, başka şeye gerek yok diyenlerdenim.) Ne bağ, ne bahçe kaldı Bulancak ve başka yerlerde. Girilmedik yeşil alan, talan edilmedik arsa kalmadı. Daha düne kadar 3-4 kat ile mutlu olan insanoğlunun başına bir şeyle vurulmuş gibi, artık beton binalar 15-20 kattan aşağı değil. Hayat var zannediyorlar bu ucube evlerde ve betonda. Dün Piraziz’den gelirken gözüm ilçenin o güzel yeşil alanlarının olduğu sahil boyunda, kat üstüne kat, beton üstüne beton dökerek yapılmış binaları görünce(her defasında aynı şeyi düşünüyorum, sadece burada değil, Bulancak ve Giresun içinde geçerli bu düşündüklerim) bir şeyler yanlış ama ne demekten, kendimi alamıyorum. Elli, altmış sene sonra çok ararsınız beton dökecek yer ama bulamazsınız gibime geliyor. Ondan sonra birbirinizi yersiniz beton döktüğünüz yerlerde. Köyleri de çok ararsınız, bağı da bahçeyi de, fakat sadece kabristanlarda yer kalır sizlere, o da son durak olur size. Yapın bakalım yapın; daha ne kadar yapacaksınız merak ediyorum doğrusu?          
Ekleme Tarihi: 06 Ağustos 2020 - Perşembe
Erhan GÜNDOĞAR

Beton yapacak yer kalmamış ortada

İşimiz icabı ha bire gezen bir insan olduğum için gittiğim her yerde beton dikilmedik yer kalmamış olduğunu gördükçe afakanlar basıyor beni…

Bulancak, Giresun, Piraziz, Ordu köydü bucaktı derken her yerde betondan yapılan binalar, “Bu nedir yahu beton taş duvar ile her yer kaplanmış ve yeşil diye bir şey yok” diyerek hüzünlenmemek elde değil, diye kendi kendime her defasında sual ediyorum. Olacak şey değil!

Dünya betondan kaçmak için yer ararken bizlerde ise en ufak bir boşluğa, nefes alınacak yere hemen ilk fırsatta bina yapılıyor ve bunların satılması içinde kendimizi yırtıyoruz.

Dağ taş beton oldu; hala inatla yeni yerler arayıp bulup, bina dikmek için dört gözle etrafı tarayıp bina yapmak isteyenler var.

Çıldırmış gibi ille de beton olsun, başka şey istemiyoruz, diye hayatımızı dört duvar arasına sıkıştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Ne para kazanma hırsımız varmış Allah aşkına? Bir dur durak bilmeden her boşluğa beton döküyor ve bina üstüne bina yaparak servetimize servet katmaya çabalıyoruz. (Benin bu işlerde tarağım yok, ahşap olsun da, başka şeye gerek yok diyenlerdenim.) Ne bağ, ne bahçe kaldı Bulancak ve başka yerlerde. Girilmedik yeşil alan, talan edilmedik arsa kalmadı. Daha düne kadar 3-4 kat ile mutlu olan insanoğlunun başına bir şeyle vurulmuş gibi, artık beton binalar 15-20 kattan aşağı değil. Hayat var zannediyorlar bu ucube evlerde ve betonda.

Dün Piraziz’den gelirken gözüm ilçenin o güzel yeşil alanlarının olduğu sahil boyunda, kat üstüne kat, beton üstüne beton dökerek yapılmış binaları görünce(her defasında aynı şeyi düşünüyorum, sadece burada değil, Bulancak ve Giresun içinde geçerli bu düşündüklerim) bir şeyler yanlış ama ne demekten, kendimi alamıyorum.

Elli, altmış sene sonra çok ararsınız beton dökecek yer ama bulamazsınız gibime geliyor. Ondan sonra birbirinizi yersiniz beton döktüğünüz yerlerde. Köyleri de çok ararsınız, bağı da bahçeyi de, fakat sadece kabristanlarda yer kalır sizlere, o da son durak olur size.

Yapın bakalım yapın; daha ne kadar yapacaksınız merak ediyorum doğrusu?      

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.