Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

AKARYAKITTA NİÇİN AYAR TUTMAYAN BİR YAN VAR?

Çok garip bir durum bu durum! Kaç zamandır takip eder dururum. Akılla açıklanacak kadar basit değil gibi geliyor bana. Akaryakıt enerjinin kalbi şimdilik. O olmaz ise bütün işler tıknefes olur ve hayat durur diye akıllara kazındığı içinde öyle sanıyoruz. Bu ayrı bir tartışma mevzu. Uzun bir vakittir bize söylenen ve aktarılan çok şeyin hiçte öyle olmadığını anladığımdan bu yana sorgulamak bir hak oldu. Hepimizin bildiği gibi ülkemizin sınırlarında ve denizlerde enerjinin kaynağı olmasına rağmen, ülke topraklarında azda olsa petrol ve türevleri çıkıyor. Ancak bu sadra şifa niyetine olunca işler epeyce bir aksıyor ve bu da ülkenin parasına puluna oluyor. Akaryakıt bir gerçek. Kıt kaynaklı bir ülkeyiz( bu da bize anlatılan bir hikaye, aslında bu da tamamıyla yalan) diyerek petrolü en uzak piyasadan alıyoruz. İki nokta var akaryakıt piyasasında. Biri brent petrol denilen Norveç açıklarında ve İngiliz şirketlerinin çıkartığı petrol diğeri İtalyan merkezli satış yapan petrol şirketlerinin olduğu pazarda satılan petrol ürünlerinin dışında ülkemiz alış yapmıyor. Bu iki noktadan alınan ürünler haliyle çok pahalı oluyor. Maliyet artıyor ve ülkemiz insanı akaryakıta dünya kadar para ödüyor. Bir de bu iki pazar çok oynak gibi gözüküyor. Özellikle brent petrol uzaklığı sebebiyle çok tuzlu oluyor bize. Diğeri biraz daha ucuz olmasına rağmen ülkemiz brent almak için can atıyor. Bunu bir kenara yazalım ve devam edelim. Peki, sağımızda solumuzda o kadar petrol olan ülkeleri niye tercih edemiyoruz sorusu sorulmalı ve bu işin içyüzü aydınlatılmalı. Irak, Suriye, İran, Rusya, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Katar, BAE, bize kuş uçumu uzakta. Lakin buralardan daha ucuz olunmasına rağmen petrol almamız çok zor.  Neymiş ABD denen ülke çok kızarmış bize. Brent petrolün sahibi aslında bu ülke. Bizden her türlü para cukkalıyor bu numara ile. Rusya, komşularına 45-50 dolara, Çin’e 60 dolar civarında petrol satıyor. Güzel mi güzel! Sonra İran biz hariç herkese bu rakamların altında satış yapıyor. Ya Azerbaycan’da, nerede ise sudan ucuz. Sıkıntı nedir o zaman bu işte bilen var mı?  Birde bu iki noktada fiyatlar sabah akşam(sadece bizde herhalde) aşağı ve yukarı çok hızlı hareket ediyor. Ne zaman bir indirim olsa, akşama kalmıyor, indirim boşa gidiyor ve fiyat tekrar artıyor. Ne güzel hikaye değil mi? Sormaksak öyle bakar dururuz.
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2024 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

AKARYAKITTA NİÇİN AYAR TUTMAYAN BİR YAN VAR?

Çok garip bir durum bu durum! Kaç zamandır takip eder dururum. Akılla açıklanacak kadar basit değil gibi geliyor bana. Akaryakıt enerjinin kalbi şimdilik. O olmaz ise bütün işler tıknefes olur ve hayat durur diye akıllara kazındığı içinde öyle sanıyoruz. Bu ayrı bir tartışma mevzu. Uzun bir vakittir bize söylenen ve aktarılan çok şeyin hiçte öyle olmadığını anladığımdan bu yana sorgulamak bir hak oldu. Hepimizin bildiği gibi ülkemizin sınırlarında ve denizlerde enerjinin kaynağı olmasına rağmen, ülke topraklarında azda olsa petrol ve türevleri çıkıyor. Ancak bu sadra şifa niyetine olunca işler epeyce bir aksıyor ve bu da ülkenin parasına puluna oluyor. Akaryakıt bir gerçek. Kıt kaynaklı bir ülkeyiz( bu da bize anlatılan bir hikaye, aslında bu da tamamıyla yalan) diyerek petrolü en uzak piyasadan alıyoruz. İki nokta var akaryakıt piyasasında. Biri brent petrol denilen Norveç açıklarında ve İngiliz şirketlerinin çıkartığı petrol diğeri İtalyan merkezli satış yapan petrol şirketlerinin olduğu pazarda satılan petrol ürünlerinin dışında ülkemiz alış yapmıyor. Bu iki noktadan alınan ürünler haliyle çok pahalı oluyor. Maliyet artıyor ve ülkemiz insanı akaryakıta dünya kadar para ödüyor. Bir de bu iki pazar çok oynak gibi gözüküyor. Özellikle brent petrol uzaklığı sebebiyle çok tuzlu oluyor bize. Diğeri biraz daha ucuz olmasına rağmen ülkemiz brent almak için can atıyor. Bunu bir kenara yazalım ve devam edelim.

Peki, sağımızda solumuzda o kadar petrol olan ülkeleri niye tercih edemiyoruz sorusu sorulmalı ve bu işin içyüzü aydınlatılmalı. Irak, Suriye, İran, Rusya, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Katar, BAE, bize kuş uçumu uzakta. Lakin buralardan daha ucuz olunmasına rağmen petrol almamız çok zor.  Neymiş ABD denen ülke çok kızarmış bize. Brent petrolün sahibi aslında bu ülke. Bizden her türlü para cukkalıyor bu numara ile. Rusya, komşularına 45-50 dolara, Çin’e 60 dolar civarında petrol satıyor. Güzel mi güzel! Sonra İran biz hariç herkese bu rakamların altında satış yapıyor. Ya Azerbaycan’da, nerede ise sudan ucuz. Sıkıntı nedir o zaman bu işte bilen var mı?  Birde bu iki noktada fiyatlar sabah akşam(sadece bizde herhalde) aşağı ve yukarı çok hızlı hareket ediyor. Ne zaman bir indirim olsa, akşama kalmıyor, indirim boşa gidiyor ve fiyat tekrar artıyor. Ne güzel hikaye değil mi? Sormaksak öyle bakar dururuz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.