Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Ahilik esnafın olmaz olmazı idi

Birkaç gün önce herhalde pazara gidiyordum yanlış hatırlamıyorsam. Pazar yerine yaklaştığımda bir dükkanın önünde bir tartışmaya denk geldim. Neydi ne oluyor, diye yaklaştım ve baktım. İki kişi karşılıklı olarak birbirine bağırıp çağırıyordu. Biraz bekledim ve olanı biteni izledim tam olarak ne olduğunu anlamak için. Tartışanlardan biri tanıdığım bir arkadaşımızdı. Birkaç dakika baktım ve poliste olay yerine gelince, iki kişi şikayetlerinden araya girenler olunca vazgeçti ve bende pazara doğru devam ettim. Mevzu nedir, diye sonra arkadaşımı görünce sordum ve öğrendim. İnanın olacak şey değil. Bir aracın park etmesi ve bunun peşinden gerilen sinirler ile tartışmanın alevlenmesi. Kimin haklı olup olmadığı ayrı bir iş. Sonra bir işyeri sahibi olan esnafın nasıl davranması, insanlarla olan muhabbeti, müşteriye saygısı, tavrı hakkında ayaküstü bir süre sohbet ettik kendisi ile. Mevzu çok derin. Özellikle yeni neslin esnaflık ile olan ilişkisi, büyüklere saygı, usta-çırak münasebeti, işyerinin veya dükkanın idaresi, gelen gidene karşı davranış, çevre esnafı ile olan iletişim, ahlaklı olma, yasaklara uyma, esnafın nasıl olması gerektiğine dair bilgi ve beceriye sahip olma, işini hakkı ile yapma, esnaf komşularına, adil ve hak üzerine davranma mevzularında çok büyük bir boşluk olduğundan bahsettik. Hakikaten de, son senelerde ülkemizdeki büyük değişim ve gelişim(içi boş olan ve hiçbir kültürel yapısı kalmayan, sadece para kazanmanın baş tacı edildiği bir değişim ve gelişim bu)esnafın ayarını da bozmuş ve şu anda esnaf olduğunu zanneden çok sayıda kişi çevremizde yer alıyor. Çok uzun seneler önce ahilik teşkilatının rahleyi tedrisatından geçmeyen bir kişinin esnaf olması söz konusu bile olmazdı. Sonra sonra bunların tamamı, gelişim adına yerle bir edildi. Meslek odaları, dernekler, cemiyetlerin bunu tekrar hayata geçirmesi gerekir. Bunu yapmak bizim elimizde. İşin neresinden dönsek faydadır. Önemli bir not: Bu arada korona virüsüne karşı bulunan ve denenen aşılar için küreselcilerin en büyük sözcüsü olan Dünya Sağlık Örgütü, aşıların hala güvenli olmadığı ve daha çok deney gerektiğini açıklamış. Yanisi şu; daha istediğimiz rakam kadar insan ölmedi, bu olunca ancak aşı için onay vereceğiz, diyor. Bu da bir insanlık düşmanı örgüt daha ne diyeyim bari!                  
Ekleme Tarihi: 12 Eylül 2020 - Cumartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Ahilik esnafın olmaz olmazı idi

Birkaç gün önce herhalde pazara gidiyordum yanlış hatırlamıyorsam. Pazar yerine yaklaştığımda bir dükkanın önünde bir tartışmaya denk geldim. Neydi ne oluyor, diye yaklaştım ve baktım. İki kişi karşılıklı olarak birbirine bağırıp çağırıyordu. Biraz bekledim ve olanı biteni izledim tam olarak ne olduğunu anlamak için. Tartışanlardan biri tanıdığım bir arkadaşımızdı. Birkaç dakika baktım ve poliste olay yerine gelince, iki kişi şikayetlerinden araya girenler olunca vazgeçti ve bende pazara doğru devam ettim.

Mevzu nedir, diye sonra arkadaşımı görünce sordum ve öğrendim. İnanın olacak şey değil. Bir aracın park etmesi ve bunun peşinden gerilen sinirler ile tartışmanın alevlenmesi. Kimin haklı olup olmadığı ayrı bir iş. Sonra bir işyeri sahibi olan esnafın nasıl davranması, insanlarla olan muhabbeti, müşteriye saygısı, tavrı hakkında ayaküstü bir süre sohbet ettik kendisi ile.

Mevzu çok derin. Özellikle yeni neslin esnaflık ile olan ilişkisi, büyüklere saygı, usta-çırak münasebeti, işyerinin veya dükkanın idaresi, gelen gidene karşı davranış, çevre esnafı ile olan iletişim, ahlaklı olma, yasaklara uyma, esnafın nasıl olması gerektiğine dair bilgi ve beceriye sahip olma, işini hakkı ile yapma, esnaf komşularına, adil ve hak üzerine davranma mevzularında çok büyük bir boşluk olduğundan bahsettik.

Hakikaten de, son senelerde ülkemizdeki büyük değişim ve gelişim(içi boş olan ve hiçbir kültürel yapısı kalmayan, sadece para kazanmanın baş tacı edildiği bir değişim ve gelişim bu)esnafın ayarını da bozmuş ve şu anda esnaf olduğunu zanneden çok sayıda kişi çevremizde yer alıyor. Çok uzun seneler önce ahilik teşkilatının rahleyi tedrisatından geçmeyen bir kişinin esnaf olması söz konusu bile olmazdı. Sonra sonra bunların tamamı, gelişim adına yerle bir edildi. Meslek odaları, dernekler, cemiyetlerin bunu tekrar hayata geçirmesi gerekir.

Bunu yapmak bizim elimizde. İşin neresinden dönsek faydadır.

Önemli bir not: Bu arada korona virüsüne karşı bulunan ve denenen aşılar için küreselcilerin en büyük sözcüsü olan Dünya Sağlık Örgütü, aşıların hala güvenli olmadığı ve daha çok deney gerektiğini açıklamış. Yanisi şu; daha istediğimiz rakam kadar insan ölmedi, bu olunca ancak aşı için onay vereceğiz, diyor. Bu da bir insanlık düşmanı örgüt daha ne diyeyim bari!                  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.