Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

ADAMI DELİ EDER BUNLAR

Geçen hafta içinde evde oturup bir belgeseli takip ederken araya reklam denen mevzu girdi. Tamam bu çok sürmez, diyerek bekledim. İşte beş dakika kadar sürmeyen reklamda, içlerinden birinde bir bankanın kartı ile ilgili caf caflı göz boyayıcı reklama takıldım. Kart bilindik ve tüketime sürükleyici bir özelliğe sahip kartlardan biriydi. Öyle çok banka kartları ile işim olmadığından beni cezbedecek bir yanı olmadığından baktım. “Ohhooo aman Allah’ım” dedim içimden. Niye çünkü benden başka evde kimse olmadığından sesim nasıl olsa duyulmayacaktı. İyi oldu bu da cümlenin arasında. Devam edelim reklamın içeriğinden. Şeytanın aklına gelmeyen ya da gelen desek te fark etmez. Bu kart ile gece yarısı yani saat 01.00-05.00’mi, 06.00’mı arasında istediğiniz her şeyi indirimli olarak alırsanız yüzde bilmem kaç indirimden faydalanacaksınız, diye laf edip duruyorlardı. Envaı çeşit alet edevat, elektronik malzemeler, yeme içme ürünleri, evde ve hayatımızda hiçbir zaman işe lazım olmayan çok sayıda ıvır zıvır bu kart ile bu saatlerde alınırsa size çok faydalı olacakmış. Allah’a şükrettim, bunları takip ederken. İyi ki bu dalga dümene inanmadığım için. Tamam insan bir şeylere her zaman ihtiyaç duyarda, gecenin bu vaktinde niye deli gibi bu alışverişi yapsın ki diye kendine bir sormalı. Sabahın ve gündüzün gözüne kıran mı girdi? Olduğun yerden akıllı telefonla “hop” o anda sana tek bir faydası olmayacak bir şeyi elinde bu kart var, diyerek satın alasın ki? Reklam bitti, epeyce bir düşündüm durdum. Belgeseli çokta takip edemedim. Alışveriş delisi olmadığımdan bana çok garip geliyor bu sabah akşam, şimdi de gece yarısı bir şey alıp, eve veya dükkan geldiğinde; “şimdi buna niye para verdim lazımda değildi” diye hayıflanmanın bir manası da yok. Gece yarısı uykudan kalkıp, bu kart var, diye insan uykusundan niçin vazgeçer. Hasta olursun, düğün dernek vardır, ölüm olur, acil bir şey çıkar ancak uykudan fedakarlık edersin. Bu kapitalist yapının tarumar edip, ezip geçmediği bir şey olmayacak mı? Ayakta kalanlara selam olsun, karşı duruş sergileyenlere başımız üstünde yerimiz her zaman var.                 
Ekleme Tarihi: 19 Eylül 2023 - Salı
Erhan GÜNDOĞAR

ADAMI DELİ EDER BUNLAR

Geçen hafta içinde evde oturup bir belgeseli takip ederken araya reklam denen mevzu girdi. Tamam bu çok sürmez, diyerek bekledim. İşte beş dakika kadar sürmeyen reklamda, içlerinden birinde bir bankanın kartı ile ilgili caf caflı göz boyayıcı reklama takıldım. Kart bilindik ve tüketime sürükleyici bir özelliğe sahip kartlardan biriydi. Öyle çok banka kartları ile işim olmadığından beni cezbedecek bir yanı olmadığından baktım. “Ohhooo aman Allah’ım” dedim içimden. Niye çünkü benden başka evde kimse olmadığından sesim nasıl olsa duyulmayacaktı. İyi oldu bu da cümlenin arasında. Devam edelim reklamın içeriğinden. Şeytanın aklına gelmeyen ya da gelen desek te fark etmez. Bu kart ile gece yarısı yani saat 01.00-05.00’mi, 06.00’mı arasında istediğiniz her şeyi indirimli olarak alırsanız yüzde bilmem kaç indirimden faydalanacaksınız, diye laf edip duruyorlardı. Envaı çeşit alet edevat, elektronik malzemeler, yeme içme ürünleri, evde ve hayatımızda hiçbir zaman işe lazım olmayan çok sayıda ıvır zıvır bu kart ile bu saatlerde alınırsa size çok faydalı olacakmış. Allah’a şükrettim, bunları takip ederken. İyi ki bu dalga dümene inanmadığım için. Tamam insan bir şeylere her zaman ihtiyaç duyarda, gecenin bu vaktinde niye deli gibi bu alışverişi yapsın ki diye kendine bir sormalı. Sabahın ve gündüzün gözüne kıran mı girdi? Olduğun yerden akıllı telefonla “hop” o anda sana tek bir faydası olmayacak bir şeyi elinde bu kart var, diyerek satın alasın ki?

Reklam bitti, epeyce bir düşündüm durdum. Belgeseli çokta takip edemedim. Alışveriş delisi olmadığımdan bana çok garip geliyor bu sabah akşam, şimdi de gece yarısı bir şey alıp, eve veya dükkan geldiğinde; “şimdi buna niye para verdim lazımda değildi” diye hayıflanmanın bir manası da yok. Gece yarısı uykudan kalkıp, bu kart var, diye insan uykusundan niçin vazgeçer. Hasta olursun, düğün dernek vardır, ölüm olur, acil bir şey çıkar ancak uykudan fedakarlık edersin.

Bu kapitalist yapının tarumar edip, ezip geçmediği bir şey olmayacak mı? Ayakta kalanlara selam olsun, karşı duruş sergileyenlere başımız üstünde yerimiz her zaman var.                 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.