Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

ADALET 'VAR’MI BAHSEDİLEN DÜNYA’DA?

Tam da; “bul karayı, al parayı” numarası. Bu işle işi olmayan sadece bu oyunda adaletin olmadığını sanır. Kaç defa yazdım insanlar ile sohbet ettim ve azda olsa tartıştım bu mavrayı. Başından beri bu alet ile adalet olmayacağını söyledim yazdım. Hayatın içinde ve Dünya’nın her anında ve yerinde her daim adalet varmış gibi bir düşünceye sahibiz. Öyle diyorlar bize! İşin siyasi, tarihi, felsefi, yargı tarafı bir yana, sporda adalet aramanın mantıklı bir izahı yok bana göre. Çocukluğumdan, sonra gençliğimden beri spor yapar, yaptırır, izler, takip ederim lakin, bu işin içinde adaletin var olduğunu görmedim. Sporun yapısı bu. Oyunun içinde hatalar var olduğu sürece adaletin olmayacağını kısa sürede olmasa, anladım ve oyuna bakışım ondan sonra değişti. Geçen hafta içinde bir maç sonrası mağlup olan spor kulübün başkanı TFF’ye, hakem komitesine veryansın ediyordu. Daha önce de bu VAR olmadan her maç sonrası kıyamet kopar, herkes kendi adaletini sağlamak için elindeki gücü kullanmak üzere açıklama üstüne açıklama yapıyor ve adalet arardı. Sonra bu oyunu yöneten çetenin akıl adamları “VAR” diye bir numara icat ederek en güçlü kulüplere karşı diğerlerini koruduğunu ileri sürerek uygulamasını istediler. Buna en çokta bizim ülkenin takımları sevindi. Anadolu takımları da adaletin sağlanacağını sandıkları bu uygulamanın öyle olmadığını her seferinde gördükçe feryat figan ediyor. Aslında olan bir şey yok. “Aynı tas, aynı haman” sadece tellak değişti ve onun yerini bu VAR numarası aldı. Bazen arada sırada gözüm spor programlarına takılıyor ve “artık sporda adalet var, bundan sonra hak yenmeyecek ve bizde adalete güvenip işimize bakacağız” gibi laflar ile kendilerini avutup zaman geçirdiler. Tabii bu VAR numarası sahaya çıkınca, “Vehbi’nin karakesi” ortaya çıkınca bir bağırış ve çığırış ile aynı yerde olduklarını anlayınca, “çok geçmiş olsun” demekten başka yol kalmamıştı. Nasılda inandılar bu numaraya de mi? Hani; “keriz silkeleme” denen basit Pazar yeri kumarbazlarının (onları seyreden saf vatandaşında) parasını alma cambazları, seyredenlerin parasını tezgah üzerinde bulunan 5-6 bardak altında saklanan parayı bulmaları için, her defasında bunları karıştırır ve tek parayı bulmalarını ister ve “bul karayı, al parayı” diyerek atardı. VAR’da aynen bu numara gibi ortaya atılmış bir numara. VAR’da kimin dümenin başında olduğunu anladığınızda parayı bulursunuz. Aynen o hesap yani! 
Ekleme Tarihi: 09 Şubat 2024 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

ADALET 'VAR’MI BAHSEDİLEN DÜNYA’DA?

Tam da; “bul karayı, al parayı” numarası. Bu işle işi olmayan sadece bu oyunda adaletin olmadığını sanır. Kaç defa yazdım insanlar ile sohbet ettim ve azda olsa tartıştım bu mavrayı. Başından beri bu alet ile adalet olmayacağını söyledim yazdım. Hayatın içinde ve Dünya’nın her anında ve yerinde her daim adalet varmış gibi bir düşünceye sahibiz. Öyle diyorlar bize!

İşin siyasi, tarihi, felsefi, yargı tarafı bir yana, sporda adalet aramanın mantıklı bir izahı yok bana göre. Çocukluğumdan, sonra gençliğimden beri spor yapar, yaptırır, izler, takip ederim lakin, bu işin içinde adaletin var olduğunu görmedim. Sporun yapısı bu. Oyunun içinde hatalar var olduğu sürece adaletin olmayacağını kısa sürede olmasa, anladım ve oyuna bakışım ondan sonra değişti. Geçen hafta içinde bir maç sonrası mağlup olan spor kulübün başkanı TFF’ye, hakem komitesine veryansın ediyordu. Daha önce de bu VAR olmadan her maç sonrası kıyamet kopar, herkes kendi adaletini sağlamak için elindeki gücü kullanmak üzere açıklama üstüne açıklama yapıyor ve adalet arardı. Sonra bu oyunu yöneten çetenin akıl adamları “VAR” diye bir numara icat ederek en güçlü kulüplere karşı diğerlerini koruduğunu ileri sürerek uygulamasını istediler. Buna en çokta bizim ülkenin takımları sevindi. Anadolu takımları da adaletin sağlanacağını sandıkları bu uygulamanın öyle olmadığını her seferinde gördükçe feryat figan ediyor. Aslında olan bir şey yok. “Aynı tas, aynı haman” sadece tellak değişti ve onun yerini bu VAR numarası aldı. Bazen arada sırada gözüm spor programlarına takılıyor ve “artık sporda adalet var, bundan sonra hak yenmeyecek ve bizde adalete güvenip işimize bakacağız” gibi laflar ile kendilerini avutup zaman geçirdiler. Tabii bu VAR numarası sahaya çıkınca, “Vehbi’nin karakesi” ortaya çıkınca bir bağırış ve çığırış ile aynı yerde olduklarını anlayınca, “çok geçmiş olsun” demekten başka yol kalmamıştı. Nasılda inandılar bu numaraya de mi?

Hani; “keriz silkeleme” denen basit Pazar yeri kumarbazlarının (onları seyreden saf vatandaşında) parasını alma cambazları, seyredenlerin parasını tezgah üzerinde bulunan 5-6 bardak altında saklanan parayı bulmaları için, her defasında bunları karıştırır ve tek parayı bulmalarını ister ve “bul karayı, al parayı” diyerek atardı. VAR’da aynen bu numara gibi ortaya atılmış bir numara. VAR’da kimin dümenin başında olduğunu anladığınızda parayı bulursunuz. Aynen o hesap yani! 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.