Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

85 MİLYON BİZİ İZLİYOR MARTAVALI

Birkaç gün önce gazetede ben haberleri yazarken, editörümüz Muzaffer’de sayfaları yapıyor ve  bir yandan da sokak röportajları yayınlayan bir youtuberın videolarına bakarken bende; “bakayım ne anlatıyor bunlar” diyerek biraz baktım. Birkaç dakika baktım ve “bunlar nedir” diye epeyce bir kafa yordum. Videoların birinde bir vatandaş mikrofona konuşurken, “85 milyon bizi izliyor, herkese söylüyorum” gibi bir laf etti. Zaten bir süredir bunu buraya alayımda birkaç kelam edeyim, diye bekliyordum. Bizde millet olarak sallama denince ayar mayar tutmaz. Attık mı tam atmaya çalışır ve nereye gittiğini bilmeyiz. Bildiğim kadarıyla ülkemiz de hane başına düşen tv 1 tv’dir. 20 milyon hanenin olduğu ülkemizde 20 milyon tv olduğu kabul edilebilir. İşyeri ve buna benzer yerlerde de yaklaşık 10 milyon olduğu kabul edildiğinde 30 milyon tv olmuş sayılır. Sonra nüfusumuzun hangi yaş grubundan oluştuğunu hesapladım. 0-5 yaş arası 10 milyon kişi, bunların ancak yüzde 1 civarı tv’ye baksa, en iyi hesapla 1 milyon olur. 5-18 yaş arası, öğrencisi, çalışanı, boşta gezeri 20 milyonu bulur. Bunlarında en çok 1 milyonu tv’ye baktığını söyleyebiliriz. Memuru, işçisi, ev hanımı, asgari ücretlisi, özeli, 35 milyonu geçer. Kaç etti nüfusun sayısı 65 milyon oldu. Geriye emekli, yaşlı, engelli insanımızı da eklediğimizde rakam 85 milyon olur. Peki; bunların sabah akşam tv izlediğini nasıl ileri sürelim ki? Mantıklı değil bu hesaba göre. Yani öyle, “bizi 85 milyon izliyor, yok 60 milyon izliyor, 50 milyon izliyor” martavalı söz konusu bile değil. Herkesin işi gücü var anlayacağınız. Onca tv kanalı, onca programı en baba rakamla söylersek; taş çatlasa 5-6 milyon insan gün içinde ancak tv’ye bakar ve takip eder. Birde bu tv’lerde program yapan, haber sunan, sunuculuk yapanlarda aynı martavalı yapar ve şu kadar kişi bizi izliyor diyerek hava atmaya çalışır. Hele internetin hakim olduğu günümüzde bu rakamlar havada kalır. En çok izlenen kişiler bile artık 2-3 milyon kişi tarafından izlendiğinde çok izlenmiş sayılır. Bunun için kendimizi kasmayalım ve ille de çok izlenmek için beklemeyelim. Su akar yolunu bulur ve hayat bunlarsızda devam eder.              
Ekleme Tarihi: 28 Ekim 2022 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

85 MİLYON BİZİ İZLİYOR MARTAVALI

Birkaç gün önce gazetede ben haberleri yazarken, editörümüz Muzaffer’de sayfaları yapıyor ve  bir yandan da sokak röportajları yayınlayan bir youtuberın videolarına bakarken bende; “bakayım ne anlatıyor bunlar” diyerek biraz baktım. Birkaç dakika baktım ve “bunlar nedir” diye epeyce bir kafa yordum. Videoların birinde bir vatandaş mikrofona konuşurken, “85 milyon bizi izliyor, herkese söylüyorum” gibi bir laf etti. Zaten bir süredir bunu buraya alayımda birkaç kelam edeyim, diye bekliyordum. Bizde millet olarak sallama denince ayar mayar tutmaz. Attık mı tam atmaya çalışır ve nereye gittiğini bilmeyiz. Bildiğim kadarıyla ülkemiz de hane başına düşen tv 1 tv’dir. 20 milyon hanenin olduğu ülkemizde 20 milyon tv olduğu kabul edilebilir. İşyeri ve buna benzer yerlerde de yaklaşık 10 milyon olduğu kabul edildiğinde 30 milyon tv olmuş sayılır. Sonra nüfusumuzun hangi yaş grubundan oluştuğunu hesapladım. 0-5 yaş arası 10 milyon kişi, bunların ancak yüzde 1 civarı tv’ye baksa, en iyi hesapla 1 milyon olur. 5-18 yaş arası, öğrencisi, çalışanı, boşta gezeri 20 milyonu bulur. Bunlarında en çok 1 milyonu tv’ye baktığını söyleyebiliriz. Memuru, işçisi, ev hanımı, asgari ücretlisi, özeli, 35 milyonu geçer. Kaç etti nüfusun sayısı 65 milyon oldu. Geriye emekli, yaşlı, engelli insanımızı da eklediğimizde rakam 85 milyon olur. Peki; bunların sabah akşam tv izlediğini nasıl ileri sürelim ki?

Mantıklı değil bu hesaba göre. Yani öyle, “bizi 85 milyon izliyor, yok 60 milyon izliyor, 50 milyon izliyor” martavalı söz konusu bile değil. Herkesin işi gücü var anlayacağınız. Onca tv kanalı, onca programı en baba rakamla söylersek; taş çatlasa 5-6 milyon insan gün içinde ancak tv’ye bakar ve takip eder. Birde bu tv’lerde program yapan, haber sunan, sunuculuk yapanlarda aynı martavalı yapar ve şu kadar kişi bizi izliyor diyerek hava atmaya çalışır. Hele internetin hakim olduğu günümüzde bu rakamlar havada kalır. En çok izlenen kişiler bile artık 2-3 milyon kişi tarafından izlendiğinde çok izlenmiş sayılır. Bunun için kendimizi kasmayalım ve ille de çok izlenmek için beklemeyelim. Su akar yolunu bulur ve hayat bunlarsızda devam eder.              

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.