Türk Doğal Taş Sektörü Çin Seddini aşmaya gitti!

EKONOMİ 18.03.2024 - 11:31, Güncelleme: 18.03.2024 - 11:31 3103+ kez okundu.
 

Türk Doğal Taş Sektörü Çin Seddini aşmaya gitti!

Kabe’den Beyaz Saraya, dünya’nın en önemli havalimanlarından Hollwood yıldızlarının malikanelerine prestijli yapılara değer katan, doğal taş sektöründe dünya’ nın 3. büyük ihracatçısı olan Türkiye, 2023 yılında en büyük ihraç pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na 88 firmayla çıkarma yaptı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu yaptığı Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye, uluslararası katılımda dünya lideri konumunda. Türk doğal taş sektörü Xiamen’de dünya’nın dört bir tarafından gelen ithalatçılara, mimarlara, müteahhitlere, endüstriyel tasarımcılara 150 çeşit, 650 renk zenginliğine sahip olan, her dönem moda olan doğal taşları sergiliyor. Alimoğlu; “2024 yılında daralmayı durdurduk ihracatta artışa geçtik” Küresel ekonomide yaşanan resesyon nedeniyle 2023 yılında Türk doğal taş sektörünün ihracatının yüzde 8’lik daralma yaşadığını, 2 milyar 96 milyon dolardan 1 milyar 936 milyon dolara gerilediğini aktaran Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, ihracattaki kötü gidişi durdurmak ve tekrar artışa geçmek için 2024 yılının ilk çeyreğinde dördüncü uluslararası pazarlama etkinliğine imza attıklarını, 2024 yılının ilk 2 aylık diliminde ihracatta artışa geçtiklerini belirtti. “Doğal taş sektöründe 2024 yılında ihracatta 2 milyar 100 milyon doları aşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe Xiamen Fuarı’nda bir adım daha yaklaştık. Bayram sonrasında İzmir MARBLE Fuarı’nda ticari bağlantılarımıza bir halka daha ekleyeceğiz” şeklinde konuştu. Çin’e 1 milyar dolar ihracat yaptığımız zamanlara dönmek istiyoruz Altınpınar, Türk doğal taş sektörünün Çin’e doğal taş ihracatının 2010’lu yıllarda 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını, sonraki yıllarda Çin ekonomisindeki durgunluk ve pandemi nedeniyle ihracat rakamlarının 2022 yılında 418 milyon dolara kadar gerilediğini aktaran Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Altınpınar, 2023 yılında Çin’e ihracatlarının tekrar artışa geçtiğini ve 432 milyon dolara ulaştığını, Çin’in tekrar en fazla ihracat yaptıkları ülke konumuna yükseldiğini, Çin pazarında eski parlak dönemlerine dönme arzusunda olduklarını ifade etti.  
Kabe’den Beyaz Saraya, dünya’nın en önemli havalimanlarından Hollwood yıldızlarının malikanelerine prestijli yapılara değer katan, doğal taş sektöründe dünya’ nın 3. büyük ihracatçısı olan Türkiye, 2023 yılında en büyük ihraç pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na 88 firmayla çıkarma yaptı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu yaptığı Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye, uluslararası katılımda dünya lideri konumunda.

Türk doğal taş sektörü Xiamen’de dünya’nın dört bir tarafından gelen ithalatçılara, mimarlara, müteahhitlere, endüstriyel tasarımcılara 150 çeşit, 650 renk zenginliğine sahip olan, her dönem moda olan doğal taşları sergiliyor.

Alimoğlu; “2024 yılında daralmayı durdurduk ihracatta artışa geçtik”

Küresel ekonomide yaşanan resesyon nedeniyle 2023 yılında Türk doğal taş sektörünün ihracatının yüzde 8’lik daralma yaşadığını, 2 milyar 96 milyon dolardan 1 milyar 936 milyon dolara gerilediğini aktaran Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, ihracattaki kötü gidişi durdurmak ve tekrar artışa geçmek i çin 2024 yılının ilk çeyreğinde dördüncü uluslararası pazarlama etkinliğine imza attıklarını, 2024 yılının ilk 2 aylık diliminde ihracatta artışa geçtiklerini belirtti.

“Doğal taş sektöründe 2024 yılında ihracatta 2 milyar 100 milyon doları aşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe Xiamen Fuarı’nda bir adım daha yaklaştık. Bayram sonrasında İzmir MARBLE Fuarı’nda ticari bağlantılarımıza bir halka daha ekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Çin’e 1 milyar dolar ihracat yaptığımız zamanlara dönmek istiyoruz

Altınpınar, Türk doğal taş sektörünün Çin’e doğal taş ihracatının 2010’lu yıllarda 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını, sonraki yıllarda Çin ekonomisindeki durgunluk ve pandemi nedeniyle ihracat rakamlarının 2022 yılında 418 milyon dolara kadar gerilediğini aktaran Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Altınpınar, 2023 yılında Çin’e ihracatlarının tekrar artışa geçtiğini ve 432 milyon dolara ulaştığını, Çin’in tekrar en fazla ihracat yaptıkları ülke konumuna yükseldiğini, Çin pazarında eski parlak dönemlerine dönme arzusunda olduklarını ifade etti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.