SALİHLİ OSB’DEN GELECEĞE BİR ADIM

EKONOMİ 09.12.2023 - 12:56, Güncelleme: 09.12.2023 - 12:56 4446+ kez okundu.
 

SALİHLİ OSB’DEN GELECEĞE BİR ADIM

Manisa, Salihli Organize Sanayi Bölgesinde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) teknik bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde Sınırda Karbon Düzenlemesinin Avrupa Ülkelerine ihracat yapan firmalara etkileri üzerine konuşuldu.
Salihli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ve İzmir merkezli SİMTE Danışmanlık Şirketi tarafından organize edilen sınırda karbon düzenleme mekanizması (SKDM) uygulama yönetmeliği teknik bilgilendirme eğitimiyle katılımcılar SKDM uygulama konularını detaylı öğrenerek, karbon düzenlemelerine dair bilgi sahibi oldular. Seminere Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Oda Meclis Başkanı Süleyman Oral, Salihli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir ile Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Sönmez, OSB Müdürü Çağrı Duygu ve SİMTE Danışmanlık şirketi Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Mustafa Tuğrul Edis’in yanı sıra Salihli OSB ve çevresinde faaliyet gösteren firma yetkilileri katıldı.  SİMTE Danışmanlık Direktörü Yıldız Gönüllü; AB sınırda uygulanacak karbon düzenlemesi ile AB Ülkelerine ihracat yapan kapsam dahilindeki şirketlerin en az % 10 ek yatırım maliyetiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.   Gönüllü; ‘’ SKDM’ nin uygulamaya başlaması ile kapsam dahilindeki firmaların ihracat gelirinin % 25’ inin vergiye gideceği vurgulanıyor. Bu da AB Ülkelerine ihracat yapan firmalar için mali zorunlulukları beraberinde getirecek. Şirketler elde ettikleri gelirin önemli bir kısmını vergilere ayırmak zorunda kalacak’’ dedi. Gönüllü, konuşmasını şöyle tamamladı. ‘’İlk aşamada, çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik gibi yüksek karbon kaçağı riski taşıyan 6 sektör SKDM' nin kapsamına girmektedir. Geçiş dönemi 1 Ekim 2023'te başladı ve 2025 yılı sonuna kadar sürecek olup, bu süreçte AB ithalatçıları mali yükümlülük altına girmeyecek ancak SKDM mekanizmasına tabi ithal ürünlerde gömülü emisyonları raporlayacaklardır. SKDM için mali yükümlülük 2026'da başlayacak ve bu noktadan itibaren AB ithalatçıları, ithal ettikleri mal miktarını ve gömülü emisyon miktarlarını beyan ederek SKDM sertifikalarını satın alacaklardır. SKDM sertifika ücretleri, Avrupa Komisyonu tarafından, AB Emisyon Ticaret Sistemi içinde oluşan bir önceki haftanın ortalama fiyatı üzerinden haftalık olarak yayınlanacaktır. İthalatçılar, üçüncü ülke üreticilerinden alınan doğrulanmış bilgilerle ithal ettikleri ürünlerin üretim aşamasında ödenen karbon fiyatını kanıtlarsa, bu bedeli nihai ödemelerinden düşebileceklerdir’’ ifadesini kullandı.
Manisa, Salihli Organize Sanayi Bölgesinde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) teknik bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde Sınırda Karbon Düzenlemesinin Avrupa Ülkelerine ihracat yapan firmalara etkileri üzerine konuşuldu.

Salihli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ve İzmir merkezli SİMTE Danışmanlık Şirketi tarafından organize edilen sınırda karbon düzenleme mekanizması (SKDM) uygulama yönetmeliği teknik bilgilendirme eğitimiyle katılımcılar SKDM uygulama konularını detaylı öğrenerek, karbon düzenlemelerine dair bilgi sahibi oldular. Seminere Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Oda Meclis Başkanı Süleyman Oral, Salihli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir ile Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Sönmez, OSB Müdürü Çağrı Duygu ve SİMTE Danışmanlık şirketi Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Mustafa Tuğrul Edis’in yanı sıra Salihli OSB ve çevresinde faaliyet gösteren firma yetkilileri katıldı. 

SİMTE Danışmanlık Direktörü Yıldız Gönüllü; AB sınırda uygulanacak karbon düzenlemesi ile AB Ülkelerine ihracat yapan kapsam dahilindeki şirketlerin en az % 10 ek yatırım maliyetiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.  

Gönüllü; ‘’ SKDM’ nin uygulamaya başlaması ile kapsam dahilindeki firmaların ihracat gelirinin % 25’ inin vergiye gideceği vurgulanıyor. Bu da AB Ülkelerine ihracat yapan firmalar için mali zorunlulukları beraberinde getirecek. Şirketler elde ettikleri gelirin önemli bir kısmını vergilere ayırmak zorunda kalacak’’ dedi.

Gönüllü, konuşmasını şöyle tamamladı. ‘’İlk aşamada, çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik gibi yüksek karbon kaçağı riski taşıyan 6 sektör SKDM' nin kapsamına girmektedir. Geçiş dönemi 1 Ekim 2023'te başladı ve 2025 yılı sonuna kadar sürecek olup, bu süreçte AB ithalatçıları mali yükümlülük altına girmeyecek ancak SKDM mekanizmasına tabi ithal ürünlerde gömülü emisyonları raporlayacaklardır. SKDM için mali yükümlülük 2026'da başlayacak ve bu noktadan itibaren AB ithalatçıları, ithal ettikleri mal miktarını ve gömülü emisyon miktarlarını beyan ederek SKDM sertifikalarını satın alacaklardır. SKDM sertifika ücretleri, Avrupa Komisyonu tarafından, AB Emisyon Ticaret Sistemi içinde oluşan bir önceki haftanın ortalama fiyatı üzerinden haftalık olarak yayınlanacaktır. İthalatçılar, üçüncü ülke üreticilerinden alınan doğrulanmış bilgilerle ithal ettikleri ürünlerin üretim aşamasında ödenen karbon fiyatını kanıtlarsa, bu bedeli nihai ödemelerinden düşebileceklerdir’’ ifadesini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.