‘Fındık Bahçeleri TBMM gündeminde’

GÜNDEM 01.10.2021 - 17:18, Güncelleme: 01.10.2021 - 17:18 3210+ kez okundu.
 

‘Fındık Bahçeleri TBMM gündeminde’

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin yenilenmesine dair iktidarın yıllardır söylediği boş sözler dışında hiçbir icraatını göremedik. Tescilli Giresun Tombul fındığının kaliteli ve yüksek verimli haliyle üretiminin devamı için üreticiye ürün alamadığı yıllar için üretim ortalaması alınarak mesela 5 yıl boyunca üretmiş gibi destek sağlanarak ve bahçe yenileme desteği sağlanmalı ve kimi 100, kimi 150 yaşında olan bahçelerimizin bir an önce ekonomiye kazandırılması gerekiyor” dedi.
Üreticimiz ve ihracat girdilerimiz için fındık ve özellikle Giresun Kalite Tombul Fındığın ülkemiz içinde çok önemli bir tarımsal ürün olduğunu ifade eden Tığlı, “İktidar, Giresun Kalite fındığı değersizleştirmek için her yola başvururken Giresun’da ki üreticimiz sivri, badem fındığı satacak yer bulamazken diğer bölgelerde ve şehirlerde her türlü çürük çarık fındığın kolayca pazarlandığını görüyoruz” vurgusunu yaptı. Yaşlı Bahçeler Acil Yenilenmeli CHP’li Necati Tığlı, “Giresun fındığının diğer çeşitlere göre farkını bu iktidara 20 yıldır anlatamadık. Yaşlı bahçeler konusunu iktidar on yıldır savsaklıyor. İktidar tam on yıldır bunun için hazırlık yaptığını, pilot bahçeler ve uygulanacak kriterler diyerek vakit kazanmaya çalışıyor. Giresun Kalite Fındığın yerine bazı yerlerde daha fazla ürün alınacak bölgeye has bir özellik taşımayan türler dikiliyor. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı bu işi de Uluslararası Fındık firmalarına yüklemiş durumdadır. Üretici eğitimi bir tarafa bir bakıyoruz ki iyi tarım uygulamaları bahçe yenileme işlemleri de bu firmalara bırakılmış. Tarım Bakanlığı üreticiyi daha üretim safhasında her aşamada piyasaya terk etmiş durumdadır” hatırlatmasını yaptı. Giresun’un en yaşlı fındık bahçelerine sahip şehir olduğunu açıklayan CHP’li Tığlı, “On yıldır Giresun’da ne kadar yaşlı ve üretimden düşmüş kaç dekar fındık bahçesi yenilediniz? Kaç üreticiye bu kapsamda hangi destekler sağlandı?” diye de sordu.  Giresun Kalite Fındığın anavatanında üretiminin sürmesi için ek teşvikler ve yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesi için her üreticiye destek acildir, ertelenemez diyen TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde: Bakanlığınız bünyesinde yıllar önce kurulan komisyon ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin tespitini tamamlamış mıdır? Bu kapsamda arazi sınıfı, eğim rakım, parsel büyüklüğü ve mülkiyet durumu kriterleri esasına göre tespiti yapılan ve yenilenen fındık bahçesi ve parseli, üretici sayısı hangi ilimizde ne kadardır? Yüksek verimli, kaliteli, pazarlanabilir ve soğuk ve sıcak iklim koşullarına dayanıklı çeşitlerle önerilen fındık dikim sistemine göre eğimli arazilerde teraslama yapılarak yenilenmesi kapsamında bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu doğrultuda bugüne kadar kaç üreticiye ne kadar parsel ve dekar için yenileme ve ürün kaybı oluşan yıllar için gelir kaybı telafi desteği yapılmıştır? Bu yardımlar hangi ilimizde ne kadar alan için ne kadar üreticiye ne miktarda olmuştur?
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin yenilenmesine dair iktidarın yıllardır söylediği boş sözler dışında hiçbir icraatını göremedik. Tescilli Giresun Tombul fındığının kaliteli ve yüksek verimli haliyle üretiminin devamı için üreticiye ürün alamadığı yıllar için üretim ortalaması alınarak mesela 5 yıl boyunca üretmiş gibi destek sağlanarak ve bahçe yenileme desteği sağlanmalı ve kimi 100, kimi 150 yaşında olan bahçelerimizin bir an önce ekonomiye kazandırılması gerekiyor” dedi.

Üreticimiz ve ihracat girdilerimiz için fındık ve özellikle Giresun Kalite Tombul Fındığın ülkemiz içinde çok önemli bir tarımsal ürün olduğunu ifade eden Tığlı, “İktidar, Giresun Kalite fındığı değersizleştirmek için her yola başvururken Giresun’da ki üreticimiz sivri, badem fındığı satacak yer bulamazken diğer bölgelerde ve şehirlerde her türlü çürük çarık fındığın kolayca pazarlandığını görüyoruz” vurgusunu yaptı.

Yaşlı Bahçeler Acil Yenilenmeli

CHP’li Necati Tığlı, “Giresun fındığının diğer çeşitlere göre farkını bu iktidara 20 yıldır anlatamadık. Yaşlı bahçeler konusunu iktidar on yıldır savsaklıyor. İktidar tam on yıldır bunun için hazırlık yaptığını, pilot bahçeler ve uygulanacak kriterler diyerek vakit kazanmaya çalışıyor. Giresun Kalite Fındığın yerine bazı yerlerde daha fazla ürün alınacak bölgeye has bir özellik taşımayan türler dikiliyor. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı bu işi de Uluslararası Fındık firmalarına yüklemiş durumdadır.

Üretici eğitimi bir tarafa bir bakıyoruz ki iyi tarım uygulamaları bahçe yenileme işlemleri de bu firmalara bırakılmış. Tarım Bakanlığı üreticiyi daha üretim safhasında her aşamada piyasaya terk etmiş durumdadır” hatırlatmasını yaptı.

Giresun’un en yaşlı fındık bahçelerine sahip şehir olduğunu açıklayan CHP’li Tığlı, “On yıldır Giresun’da ne kadar yaşlı ve üretimden düşmüş kaç dekar fındık bahçesi yenilediniz? Kaç üreticiye bu kapsamda hangi destekler sağlandı?” diye de sordu. 

Giresun Kalite Fındığın anavatanında üretiminin sürmesi için ek teşvikler ve yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesi için her üreticiye destek acildir, ertelenemez diyen TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde:

Bakanlığınız bünyesinde yıllar önce kurulan komisyon ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin tespitini tamamlamış mıdır? Bu kapsamda arazi sınıfı, eğim rakım, parsel büyüklüğü ve mülkiyet durumu kriterleri esasına göre tespiti yapılan ve yenilenen fındık bahçesi ve parseli, üretici sayısı hangi ilimizde ne kadardır?

Yüksek verimli, kaliteli, pazarlanabilir ve soğuk ve sıcak iklim koşullarına dayanıklı çeşitlerle önerilen fındık dikim sistemine göre eğimli arazilerde teraslama yapılarak yenilenmesi kapsamında bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?

Bu doğrultuda bugüne kadar kaç üreticiye ne kadar parsel ve dekar için yenileme ve ürün kaybı oluşan yıllar için gelir kaybı telafi desteği yapılmıştır? Bu yardımlar hangi ilimizde ne kadar alan için ne kadar üreticiye ne miktarda olmuştur?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.