‘Günlük tuz tüketimi 5 gramdan az tutulmalı’

SAĞLIK 14.03.2022 - 17:29, Güncelleme: 14.03.2022 - 17:29 33114+ kez okundu.
 

‘Günlük tuz tüketimi 5 gramdan az tutulmalı’

Giresun Üniversitesi Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ali Türedi, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla tuz kullanımı hakkında bilgi verdi.
Uzm. Dr. Türedi, yaptığı açıklamada, “Sofra tuzu sodyum ve klorür iyonlarından oluşan basit ama hayati bir maddedir. Mutfakta kullanımının yanı sıra tarım, hayvancılık gıda, tıp ve sanayiinin birçok alanında önemli rol oynamaktadır. Denizler, tuzlu gölle ve tuzlu su kaynaklarından sıvı veya kaya tuzu şeklinde katı halde bulunmaktadır. Besinlerle birlikte doğal olarak da vücuda alınmaktadır.  Lezzet vermenin yanında vücut sıvılarında olması gereken sodyumunda en önemli kaynağıdır. Sodyumun organizmada birçok işlevi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, kan basıncı düzenleme, sinirlerin uyarılması ve sıvı - elektrolit dengesinin sağlamasıdır Fazla tüketim, Hipertansiyon, Kardiyovasküler hastalık, kanser, osteoporoz, böbrek hastalıkları ve obezite gibi birçok hastalıkla ilişkili bulunmuştur. Günlük tuz tüketimi 5 gramdan az tutulması önerilmektedir. Türkiye'de tuz tüketimi 15 gram olduğu bilinmektedir. Piyasada çeşitli tuzlar satılmaktadır. Kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu, bambu tuzu, rafine tuzu bulunmaktadır” dedi. Tüm dünyada hipertansiyon hasta sayısının 1,3 milyarı geçtiğini ve bu hastaların %17-30’unun aşırı sodyum tükettiğini belirten Dr. Türedi, “Son yıllarda yapılan analizler tüm dünya genelinde 2006 - 2015 e kadar 8,5 milyon ölümün sadece diyetteki sodyumun azaltılması ile önlenebileceği göstermiştir. Yüksek kan basıncı dünyadaki tüm ölümlerin %13 ünden sorumludur. Ayrıca sodyum alımının çocuklardaki kan basıncı düzeyinin üzerine etkisi olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda tuz tüketimi çocukların ileriki yaşamlarında hipertansiyon gelişimine yatkınlık gösterdiği tespit edilmiştir. Yüksek sodyum alımının tuz tadı reseptörlerini baskıladığı ve bununda ileride çocukların daha fazla tuz içeren besinler tercih etmelerine sebep olduğu tahmin edilmektedir. Tuz tüketimi ve Sağlık Yüksek tuz tüketimi (Sodyum için 2 gram/gün tuz için 5 gram/gün) ve yetersiz potasyum tüketimi (3,5 gram/ günden az) yüksek kan basıncına neden olur ve kalp hastalıkları ve inme riskine neden olur. Dünyada bir çok kişi önerilenin üzerinde tuz tüketmektedir. (Ortalama 9-12 gr/ gün önerilen maksimum düzeyin 2 kat fazlasıdır.) Günlük tuz tüketiminin yetişkinlerde 5 gramın altına düşürülmesi, kan basıncının azaltılmasına kal damar hastalıkları, inme ve koroner kalp hastalıkları riskinde azalmaya yardımcı olur. Dünya Sağlık Örgütü küresel olarak üye ülkelerin toplumda tuz alımının azaltılması konusunda gönüllü hedefler belirlemiştir. (2025 e kadar %30) Tuz alımının azaltılması toplumda sağlık göstergelerini geliştiren en etkili maliyet etkin uygulamaktadır. Küresel tuz tüketiminin azaltılarak önerilen düzeylerde tuz tüketilmesi ile her yıl 2,5 milyon ölümün önlenebileceği tahmin edilebilmektedir” diye konuştu. Haber : Giresun Üniversitesi
Giresun Üniversitesi Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Ali Türedi, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla tuz kullanımı hakkında bilgi verdi.

Uzm. Dr. Türedi, yaptığı açıklamada, “Sofra tuzu sodyum ve klorür iyonlarından oluşan basit ama hayati bir maddedir. Mutfakta kullanımının yanı sıra tarım, hayvancılık gıda, tıp ve sanayiinin birçok alanında önemli rol oynamaktadır. Denizler, tuzlu gölle ve tuzlu su kaynaklarından sıvı veya kaya tuzu şeklinde katı halde bulunmaktadır. Besinlerle birlikte doğal olarak da vücuda alınmaktadır.  Lezzet vermenin yanında vücut sıvılarında olması gereken sodyumunda en önemli kaynağıdır. Sodyumun organizmada birçok işlevi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, kan basıncı düzenleme, sinirlerin uyarılması ve sıvı - elektrolit dengesinin sağlamasıdır Fazla tüketim, Hipertansiyon, Kardiyovasküler hastalık, kanser, osteoporoz, böbrek hastalıkları ve obezite gibi birçok hastalıkla ilişkili bulunmuştur.

Günlük tuz tüketimi 5 gramdan az tutulması önerilmektedir. Türkiye'de tuz tüketimi 15 gram olduğu bilinmektedir. Piyasada çeşitli tuzlar satılmaktadır. Kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu, bambu tuzu, rafine tuzu bulunmaktadır” dedi.

Tüm dünyada hipertansiyon hasta sayısının 1,3 milyarı geçtiğini ve bu hastaların %17-30’unun aşırı sodyum tükettiğini belirten Dr. Türedi, “Son yıllarda yapılan analizler tüm dünya genelinde 2006 - 2015 e kadar 8,5 milyon ölümün sadece diyetteki sodyumun azaltılması ile önlenebileceği göstermiştir. Yüksek kan basıncı dünyadaki tüm ölümlerin %13 ünden sorumludur. Ayrıca sodyum alımının çocuklardaki kan basıncı düzeyinin üzerine etkisi olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda tuz tüketimi çocukların ileriki yaşamlarında hipertansiyon gelişimine yatkınlık gösterdiği tespit edilmiştir. Yüksek sodyum alımının tuz tadı reseptörlerini baskıladığı ve bununda ileride çocukların daha fazla tuz içeren besinler tercih etmelerine sebep olduğu tahmin edilmektedir. Tuz tüketimi ve Sağlık

Yüksek tuz tüketimi (Sodyum için 2 gram/gün tuz için 5 gram/gün) ve yetersiz potasyum tüketimi (3,5 gram/ günden az) yüksek kan basıncına neden olur ve kalp hastalıkları ve inme riskine neden olur.

Dünyada bir çok kişi önerilenin üzerinde tuz tüketmektedir. (Ortalama 9-12 gr/ gün önerilen maksimum düzeyin 2 kat fazlasıdır.) Günlük tuz tüketiminin yetişkinlerde 5 gramın altına düşürülmesi, kan basıncının azaltılmasına kal damar hastalıkları, inme ve koroner kalp hastalıkları riskinde azalmaya yardımcı olur. Dünya Sağlık Örgütü küresel olarak üye ülkelerin toplumda tuz alımının azaltılması konusunda gönüllü hedefler belirlemiştir. (2025 e kadar %30) Tuz alımının azaltılması toplumda sağlık göstergelerini geliştiren en etkili maliyet etkin uygulamaktadır. Küresel tuz tüketiminin azaltılarak önerilen düzeylerde tuz tüketilmesi ile her yıl 2,5 milyon ölümün önlenebileceği tahmin edilebilmektedir” diye konuştu.

Haber : Giresun Üniversitesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.