Giresun'da Fındık İhtisaslaşma Laboratuvarı Kurulacak

EKONOMİ 05.11.2023 - 14:03, Güncelleme: 05.11.2023 - 14:03 7244+ kez okundu.
 

Giresun'da Fındık İhtisaslaşma Laboratuvarı Kurulacak

Giresun’un Batlama Vadisinde bulunan Sayca Köyü Manar Mevkiine, Fındık İhtisaslaşma Laboratuvarı kurulacak.
Milletvekili Temür, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada; 'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı kapsamında, bilindiği üzere Giresun Üniversitesi fındık alanında ihtisaslaşma kapsamına alınmıştı. Üniversitemiz bu alanda bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edilmekte ve tabiri caizse etiket sahibidir. Kaliteli ve sürdürülebilir fındığın gelişimi noktasında üniversitemizin üreticimize fayda sağlayacak her projesinin yakın takipçisiyiz. Bu anlamda Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü alt yapısını oluşturabilmek için Giresun Üniversitesi'nin bir süredir uygun yer arayışı vardı. Bu kapsamda, Sayca Köyü Manar Mevkiinde bulunan eski Sağlık Ocağı yerinin Giresun Üniversitesi'ne tahsis edilmesiyle ilgili resmi yazıyı Giresun Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti Bey'in destekleriyle Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Resmi sürecin en kısa sürede tamamlanabilmesi için gerekli girişimleri ilgili makamlar nezdinde gerçekleştireceğiz. ‘ifadelerini kullandı. Bu projeyle birlikte fındık üretim bölgesinin tamamının fındık fidanı ihtiyacının uzun vadede karşılanabileceğini belirten Temür; 'Bu projemizin hayata geçeceği Sayca köyümüzde doku kültürü laboratuvarı ve seralar kurulacak. Doku kültürü yöntemiyle seri nitelikli fındık fidanı üretimi yapılacak. Bu projeyle birlikte fındık bahçelerinde birim alandan daha nitelikli ve daha çok ürün alınabilmesi amaçlanmakta. Bu seralarda üretilecek fidanlar maliyetine çiftçilerimize sunulacak. Bu sayede fidan üretiminin altyapısı oluşturulacak ve sadece ilimizde değil fındık üretim bölgesinin tamamının fındık fidanı ihtiyacı uzun vadede karşılanabilecek. Diğer taraftan fındık üretim alanlarında gübreleme uygulamalarında da ciddi sorunlar yaşanmakta. Bunun en önemli nedenleri toprak analizi yapılmaması, zamanında ve yöntemine göre gübre uygulanmaması. Bu sorunu da çözmek için yine Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde oluşturulacak seyyar ekip ile ihtiyaç duyulan arazilerden toprak ve yaprak örneği alınıp analizleri bu laboratuvarda yapılacak. Bu analiz sonucuna göre uygulamalı olarak gübreleme eğitimleri verilecek. Bölgemize ve fındık üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 'dedi.
Giresun’un Batlama Vadisinde bulunan Sayca Köyü Manar Mevkiine, Fındık İhtisaslaşma Laboratuvarı kurulacak.

Milletvekili Temür, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada; 'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı kapsamında, bilindiği üzere Giresun Üniversitesi fındık alanında ihtisaslaşma kapsamına alınmıştı. Üniversitemiz bu alanda bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edilmekte ve tabiri caizse etiket sahibidir.

Kaliteli ve sürdürülebilir fındığın gelişimi noktasında üniversitemizin üreticimize fayda sağlayacak her projesinin yakın takipçisiyiz. Bu anlamda Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü alt yapısını oluşturabilmek için Giresun Üniversitesi'nin bir süredir uygun yer arayışı vardı. Bu kapsamda, Sayca Köyü Manar Mevkiinde bulunan eski Sağlık Ocağı yerinin Giresun Üniversitesi'ne tahsis edilmesiyle ilgili resmi yazıyı Giresun Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti Bey'in destekleriyle Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Resmi sürecin en kısa sürede tamamlanabilmesi için gerekli girişimleri ilgili makamlar nezdinde gerçekleştireceğiz. ‘ifadelerini kullandı.

Bu projeyle birlikte fındık üretim bölgesinin tamamının fındık fidanı ihtiyacının uzun vadede karşılanabileceğini belirten Temür; 'Bu projemizin hayata geçeceği Sayca köyümüzde doku kültürü laboratuvarı ve seralar kurulacak. Doku kültürü yöntemiyle seri nitelikli fındık fidanı üretimi yapılacak. Bu projeyle birlikte fındık bahçelerinde birim alandan daha nitelikli ve daha çok ürün alınabilmesi amaçlanmakta. Bu seralarda üretilecek fidanlar maliyetine çiftçilerimize sunulacak. Bu sayede fidan üretiminin altyapısı oluşturulacak ve sadece ilimizde değil fındık üretim bölgesinin tamamının fındık fidanı ihtiyacı uzun vadede karşılanabilecek.

Diğer taraftan fındık üretim alanlarında gübreleme uygulamalarında da ciddi sorunlar yaşanmakta. Bunun en önemli nedenleri toprak analizi yapılmaması, zamanında ve yöntemine göre gübre uygulanmaması. Bu sorunu da çözmek için yine Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde oluşturulacak seyyar ekip ile ihtiyaç duyulan arazilerden toprak ve yaprak örneği alınıp analizleri bu laboratuvarda yapılacak. Bu analiz sonucuna göre uygulamalı olarak gübreleme eğitimleri verilecek. Bölgemize ve fındık üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 'dedi.

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.