Giresun Kalesi’ne, İzmir Asansörü örneği

YAŞAM 22.05.2023 - 11:10, Güncelleme: 22.05.2023 - 11:10 3223+ kez okundu.
 

Giresun Kalesi’ne, İzmir Asansörü örneği

Giresun Kalesi’ni Turizm’e daha çok kazandırmak için düşünülen projelerden birisi olan ‘İzmir Asansörü Projesi’ Giresunlu vatandaşların dikkatini çekmeyi başardı.
İzmir’in Turgutreis Mahallesi’nde birbirinden 58 metre yükseklik farkı olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasında eskiden 155 basamaklı merdivenin olduğu bölgede 1907 yılında inşa edilen asansör kulesinin bir benzerinin Giresun Kalesi’ne yapılması, araçları ile kaleye çıkan ancak araba park etmeye yer bulamadığı için tekrar şehre dönmek zorunda kalan Giresunlular tarafından Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun dikkatine sunuldu. Giresun’un sembol yapılarından biri olacağı düşünülen ve turizm anlamında da şehre çok büyük katkısı olacak olan asansör kulesinin, Giresun’un Zeytinlik Mahallesi Evleri tarzında yapılması da bir başka öneri olarak gündeme geldi. Giresun Kalesi’nin alanının darlığı sebebiyle otopark olarak kullanılan alanın küçüklüğü yerli ve yabancı turistler için büyük sıkıntı oluşturuyor. Yürüyerek çıkmanın çok zor olduğu Kale’ye mecburen arabayla çıkan ziyaretçiler hafta içi nispeten araçlarını park edecek yer bulurken, hafta sonu ise park alanı bulmak neredeyse imkânsız. Araçlarını şehir merkezinde bırakıp Giresun Kalesi’ne çıkmak isteyenler için geliştirilen teleferik projesi için henüz bir çivi çakılmış değil. Ayrıca teleferiğin sahil tarafındaki bölümünün Gemilerçekeği Mahallesi’ne yapılacak olması ve şehir merkezine uzaklığı büyük bir sıkıntı oluşturacak yorumlarının yapılmasına sebep oluyor. Bu sıkıntıyı dile getiren Giresunlular, Giresun Kalesi’ne yapılması istenen ve İzmir Asansörü olarak bilinen kulenin; hem Giresun Kalesi’ne gelen ziyaretçi sayısını arttıracağını, hem de Giresun’un silüetini değiştirecek güzel bir eserin şehre kazandırılacağını ifade ettiler. Konu hakkında yorumlarını dile getiren Giresunlular, Giresun Üniversitesi Rektörlük binasının bulunduğu alanda özellikle Millet Bahçesi’nin asansör kulesinin ayağının inşa edileceği alan olarak uygun göründüğünü ancak proje geliştirildikçe asansör kulesinin inşaatı için çok farklı seçeneklerin de gündeme gelebileceğini belirttiler. Giresun Millet Bahçesi, Tarihi yapısı ve 100 yılı aşan geçmişiyle Giresunluların koruma altına alması gereken bir yerdir. Tarihi Millet Bahçesi’nin; bir başka proje için alan haline gelmesi, var olan doğal dokunun bozulmasına neden olabilir.  Bu nedenle proje alanının iyi düşünülüp, gerçekleştirilmesi; projenin gelecekte şehir planlamasından kaynaklı doku bozulmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Giresun Kalesi’ni Turizm’e daha çok kazandırmak için düşünülen projelerden birisi olan ‘İzmir Asansörü Projesi’ Giresunlu vatandaşların dikkatini çekmeyi başardı.

İzmir’in Turgutreis Mahallesi’nde birbirinden 58 metre yükseklik farkı olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasında eskiden 155 basamaklı merdivenin olduğu bölgede 1907 yılında inşa edilen asansör kulesinin bir benzerinin Giresun Kalesi’ne yapılması, araçları ile kaleye çıkan ancak araba park etmeye yer bulamadığı için tekrar şehre dönmek zorunda kalan Giresunlular tarafından Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun dikkatine sunuldu.

Giresun’un sembol yapılarından biri olacağı düşünülen ve turizm anlamında da şehre çok büyük katkısı olacak olan asansör kulesinin, Giresun’un Zeytinlik Mahallesi Evleri tarzında yapılması da bir başka öneri olarak gündeme geldi.

Giresun Kalesi’nin alanının darlığı sebebiyle otopark olarak kullanılan alanın küçüklüğü yerli ve yabancı turistler için büyük sıkıntı oluşturuyor. Yürüyerek çıkmanın çok zor olduğu Kale’ye mecburen arabayla çıkan ziyaretçiler hafta içi nispeten araçlarını park edecek yer bulurken, hafta sonu ise park alanı bulmak neredeyse imkânsız.

Araçlarını şehir merkezinde bırakıp Giresun Kalesi’ne çıkmak isteyenler için geliştirilen teleferik projesi için henüz bir çivi çakılmış değil. Ayrıca teleferiğin sahil tarafındaki bölümünün Gemilerçekeği Mahallesi’ne yapılacak olması ve şehir merkezine uzaklığı büyük bir sıkıntı oluşturacak yorumlarının yapılmasına sebep oluyor. Bu sıkıntıyı dile getiren Giresunlular, Giresun Kalesi’ne yapılması istenen ve İzmir Asansörü olarak bilinen kulenin; hem Giresun Kalesi’ne gelen ziyaretçi sayısını arttıracağını, hem de Giresun’un silüetini değiştirecek güzel bir eserin şehre kazandırılacağını ifade ettiler.

Konu hakkında yorumlarını dile getiren Giresunlular, Giresun Üniversitesi Rektörlük binasının bulunduğu alanda özellikle Millet Bahçesi’nin asansör kulesinin ayağının inşa edileceği alan olarak uygun göründüğünü ancak proje geliştirildikçe asansör kulesinin inşaatı için çok farklı seçeneklerin de gündeme gelebileceğini belirttiler.

Giresun Millet Bahçesi, Tarihi yapısı ve 100 yılı aşan geçmişiyle Giresunluların koruma altına alması gereken bir yerdir. Tarihi Millet Bahçesi’nin; bir başka proje için alan haline gelmesi, var olan doğal dokunun bozulmasına neden olabilir.  Bu nedenle proje alanının iyi düşünülüp, gerçekleştirilmesi; projenin gelecekte şehir planlamasından kaynaklı doku bozulmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.