Fındık fiyatlarını kim baskılıyor! Fındık fiyatında şok düşüş!

YAŞAM 05.10.2023 - 18:51, Güncelleme: 06.10.2023 - 10:07 15423+ kez okundu.
 

Fındık fiyatlarını kim baskılıyor! Fındık fiyatında şok düşüş!

Giresun Kalite fındığın fiyatlarının piyasada geriye düşmesinin en önemli aktörleri arasında rekolte ve Ferrero yer alıyor.
5 Ekim 2023 tarihi itibariyle, Bulancak'ta serbest piyasada fındık fiyatı 100 liraya geriledi. Ancak, bu fiyatın Türkiye genelinde geçerli olmadığını belirtmek gerekiyor.  Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) tarafından 2023 ürünü fındık alım fiyatı Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlendi. Bu fiyatlar, serbest piyasada oluşan fiyatların altında kalırken ihracaat fiyatları ise sadece ihracatçılar tarafından biliniyor. Fındık fiyatlarını geriye çeken başlıca faktörler arasında hem rekolte hemde Ferrero geliyor. 'Rekolte az baskı çok' Türkiye'de 2023 yılı fındık rekoltesi, geçen yıla göre tahmini olarak yaklaşık %50 oranında bir azalış gösterdi. Bu, fındık arzının artmasına ve fiyatların sezon sonunda yükselmesine neden oldu. Fakat 120 liraya ulaşan fındık fiyatları son günlerde baskılanarak 100 liraya kadar geriledi. Ferrero'nun fiyatı baskıladığı iddiası! Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Ferrero'nun fındık alım fiyatlarını düşürerek, piyasada baskı oluşturduğu ileri sürülüyor. Ferrero'nun Türkiye'nin yanı sıra Brezilya ve İtalya'da da fındık üretimi yaptığı ve bu ülkelerden de fındık tedarik ettiği bilinirken, Ferrero'nun fiyatı baskılamasının özellikle Türkiye'deki fındık üreticileri için önemli bir sorun teşkil ettiği kaydedildi. Öte yandan Ferrero, Türkiye'nin fındık üretiminin yaklaşık %30'unu satın alarak, fındık fiyatlarında belirleyici bir rol oynayabiliyor. Fındık fiyatlarının artması için Ferrero'nun fiyatı baskı altına almasının önüne geçilmesi gerektiği kaydedilirken, bu durumun sağlanması halinde, fındık fiyatlarının 100 lirayı yeniden aşarak zirve yapması mümkün olabilir.                                                                                                                                                                                                                    
Giresun Kalite fındığın fiyatlarının piyasada geriye düşmesinin en önemli aktörleri arasında rekolte ve Ferrero yer alıyor.

5 Ekim 2023 tarihi itibariyle, Bulancak'ta serbest piyasada fındık fiyatı 100 liraya geriledi. Ancak, bu fiyatın Türkiye genelinde geçerli olmadığını belirtmek gerekiyor. 

Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) tarafından 2023 ürünü fındık alım fiyatı Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlendi. Bu fiyatlar, serbest piyasada oluşan fiyatların altında kalırken ihracaat fiyatları ise sadece ihracatçılar tarafından biliniyor.

Fındık fiyatlarını geriye çeken başlıca faktörler arasında hem rekolte hemde Ferrero geliyor.

'Rekolte az baskı çok'

Türkiye'de 2023 yılı fındık rekoltesi, geçen yıla göre tahmini olarak yaklaşık %50 oranında bir azalış gösterdi.

Bu, fındık arzının artmasına ve fiyatların sezon sonunda yükselmesine neden oldu. Fakat 120 liraya ulaşan fındık fiyatları son günlerde baskılanarak 100 liraya kadar geriledi.

Ferrero'nun fiyatı baskıladığı iddiası!

Dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Ferrero'nun fındık alım fiyatlarını düşürerek, piyasada baskı oluşturduğu ileri sürülüyor.

Ferrero'nun Türkiye'nin yanı sıra Brezilya ve İtalya'da da fındık üretimi yaptığı ve bu ülkelerden de fındık tedarik ettiği bilinirken, Ferrero'nun fiyatı baskılamasının özellikle Türkiye'deki fındık üreticileri için önemli bir sorun teşkil ettiği kaydedildi.

Öte yandan Ferrero, Türkiye'nin fındık üretiminin yaklaşık %30'unu satın alarak, fındık fiyatlarında belirleyici bir rol oynayabiliyor.

Fındık fiyatlarının artması için Ferrero'nun fiyatı baskı altına almasının önüne geçilmesi gerektiği kaydedilirken, bu durumun sağlanması halinde, fındık fiyatlarının 100 lirayı yeniden aşarak zirve yapması mümkün olabilir.                                                                                                                                                                                                                    

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.