Binalara, “Kimlik Sertifikası Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” Önerisi

SİYASET 21.08.2023 - 12:58, Güncelleme: 21.08.2023 - 12:58 6978+ kez okundu.
 

Binalara, “Kimlik Sertifikası Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” Önerisi

Giresun Belediye Meclis Üyesi, İnşaat Yük. Mühendisi (Şehir ve Bölge Plancı) S. Gökhan bozalioğlu, son zamanlarda sıkça yaşanan ve acil önlemler alınmaz ise büyük yıkımlarla bizleri yüz yüze getirecek deprem felaketlerine yeniden değindi.
Bozalioğlu yaptığı açıklamada, “Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını ve yüzölçümünün %42’sinin birinci derece deprem kuşağı, %84’ünün ise tüm dereceleri içinde bulunduran deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve bunun sonucu olarak son yaşanılan felaketin ülkemizde nasıl yaralar açtığını hep birlikte yaşadığımızı” belirtti. Ayrıca, “Giresun İl’inin tam deprem kuşağında yer almamasının, ileriye dönük önlemler alınması gerekmediği anlamına gelmediğini ve ilimiz için önümüzde zaman varken bir an önce konutlarımıza gerekli tedbirleri almamız gerektiğini” belirten bozalioğlu, binalara acilen “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” gibi belgelerin hazırlanması gerektiğini belirtti. Bozalioğlu açıklamasında, “Binalara artık “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” hazırlanmalıdır, bu şekilde yapı deprem risk analizleri ile binanın ani bir depremde güvenli olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Eğer bina çok riskli ise Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılmalı ya da az riskli ise güçlendirme kapsamında sağlamlaştırılmalıdır. Yeni binalarda ise ruhsatlara ek olarak binaların malzeme ruhsatları da verilmelidir. Yani binanın yapılış yılı, zemin cinsi, temel yapısı, demir tonajı, beton cinsi, zemin katsayıları vb. gibi değerler yazılmalı, daire alan vatandaşlara tapuya ek olarak da bu ruhsat karnesi de konulmalı ve vatandaş tam anlamıyla bilgilendirilmelidir. Böylece eski ve yeni binalarda daireyi satın alan vatandaş yapı deprem risk analiz tablosunu görecek, yeni binalarda da malzeme ve değer karnesi ortaya çıkacaktır” dedi. Bunu yaparken, tapunun ekinde yer alacak bu belge aynı zamanda bina girişlerine de asılacak ve binanın “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” olan bu belge dijital ortamda barkot aracılığı ile okutularak binanın veya yapının geri kalan tüm bilgileri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde görülecektir dedi. Bozalioğlu son olarak, burada çalışmanın ana temel unsurunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün takibinde ve yerel Belediyelerin denetiminde olması gerektiğini de belirtti.  
Giresun Belediye Meclis Üyesi, İnşaat Yük. Mühendisi (Şehir ve Bölge Plancı) S. Gökhan bozalioğlu, son zamanlarda sıkça yaşanan ve acil önlemler alınmaz ise büyük yıkımlarla bizleri yüz yüze getirecek deprem felaketlerine yeniden değindi.

Bozalioğlu yaptığı açıklamada, “Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını ve yüzölçümünün %42’sinin birinci derece deprem kuşağı, %84’ünün ise tüm dereceleri içinde bulunduran deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve bunun sonucu olarak son yaşanılan felaketin ülkemizde nasıl yaralar açtığını hep birlikte yaşadığımızı” belirtti. Ayrıca, “Giresun İl’inin tam deprem kuşağında yer almamasının, ileriye dönük önlemler alınması gerekmediği anlamına gelmediğini ve ilimiz için önümüzde zaman varken bir an önce konutlarımıza gerekli tedbirleri almamız gerektiğini” belirten bozalioğlu, binalara acilen “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” gibi belgelerin hazırlanması gerektiğini belirtti.

Bozalioğlu açıklamasında, “Binalara artık “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” hazırlanmalıdır, bu şekilde yapı deprem risk analizleri ile binanın ani bir depremde güvenli olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Eğer bina çok riskli ise Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılmalı ya da az riskli ise güçlendirme kapsamında sağlamlaştırılmalıdır. Yeni binalarda ise ruhsatlara ek olarak binaların malzeme ruhsatları da verilmelidir. Yani binanın yapılış yılı, zemin cinsi, temel yapısı, demir tonajı, beton cinsi, zemin katsayıları vb. gibi değerler yazılmalı, daire alan vatandaşlara tapuya ek olarak da bu ruhsat karnesi de konulmalı ve vatandaş tam anlamıyla bilgilendirilmelidir. Böylece eski ve yeni binalarda daireyi satın alan vatandaş yapı deprem risk analiz tablosunu görecek, yeni binalarda da malzeme ve değer karnesi ortaya çıkacaktır” dedi.

Bunu yaparken, tapunun ekinde yer alacak bu belge aynı zamanda bina girişlerine de asılacak ve binanın “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” olan bu belge dijital ortamda barkot aracılığı ile okutularak binanın veya yapının geri kalan tüm bilgileri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde görülecektir dedi.

Bozalioğlu son olarak, burada çalışmanın ana temel unsurunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün takibinde ve yerel Belediyelerin denetiminde olması gerektiğini de belirtti.

 

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.