BATEM, tam otomatik fındık kırma makinesine patent aldı

EĞİTİM 25.04.2024 - 09:31, Güncelleme: 25.04.2024 - 09:43 5066 kez okundu.
 

BATEM, tam otomatik fındık kırma makinesine patent aldı

Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Erkan Kaşık ve öğrencilerinin geliştirdiği “Tam Otomatik Fındık Boylama, Kırma ve Kabuk Ayıklama Makinesi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek faydalı model patenti almaya hak kazandı.
Patent çalışmalarını yürüten okul Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alan Şefi Erkan Kaşık yapılan çalışmaları ve patente giden süreci anlattı: “Ev tipi tam otomatik fındık kırma makinesini yapabilmek için piyasada bulunan klasik fındık kırma makineleri, endüstriyel tip fındık işleme makineleri ve fındık randıman makineleri incelendi. Fındık randıman makineleri %90’ın üzerinde verimle fındık kırma ve kabuk ayırma işlemi yapabilmekte fakat bu işlemleri 250gr, 500gr veya 1000gr’lık miktarlarda yapabilmektedir. Tekrar kırma işlemi yapabilmek için makinenin tekrar başlangıç konumuna alınması gerekmektedir. Uygun fiyatlı olan mekanik ve elektrikli tip fındık kırma makinelerinde fındığı boyutlarına ayırarak kırmak mümkün olmadığından verimleri çok düşüktür. Endüstriyel tip makineler ise boyutları ve fiyatlarından dolayı küçük işletmeler ile ev tipi kullanıma uygun değildir. Yaptığımız incelemeler doğrultusunda endüstriyel tip makinelerin boylama ve kabuk ayırma yöntemleri ile mekanik tip makinelerin kırma haznesi birleştirilerek küçük boyutlu bir makine geliştirdik. 2019-2020 Eğitim öğretim yılında Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak TÜBİTAK Lise Öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmasına teknolojik tasarım alanında tam otomatik fındık boylama, kırma ve kabuk ayıklama makinesi tasarımı ile katılım sağladık. 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapmış olduğumuz başvuru onaylanmış olup ve BATEM ailesi olarak tam otomatik fındık boylama, kırma ve kabuk ayıklama makinemize patent almaya hak kazanmanın gururunu yaşıyoruz.”   Okul Müdürü Turgut Hacınoğmanoğlu, “ Okulumuz markalaşma yolunda hızla ilerliyor.  Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen tüm proje ve etkinliklere katılmaya, yenilikleri okulumuzda uygulamaya çalışıyoruz.  Tam Otomatik Fındık Boylama, Kırma ve Kabuk Ayıklama Makinemizin faydalı model patenti almasının mutluluğunu yaşıyoruz. Erkan Kaşık öğretmenimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bütün çalışmalarımızın öncü ve destekçisi olan Sayın Kaymakamımız Ünal Koç’a ve İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Şenel Bulut’a şükranlarımı sunuyorum. MEB Robot Yarışmaları, TÜBİTAK proje yarışmaları, Teknofest yarışmaları derken bugün ilk patentimizin de tescil edilmesi okulumuz öğretmen ve öğrencilerinin özverilerinin, idarecilerimizin ve personelimizin, velilerimizin her çalışmada destekçi olmalarının doğal neticesi. Bu anlamda BATEM ailemizin tüm fertlerine ve çalışmalarımıza maddi manevi destekte bulunan kurum, kuruluş ve esnaflarımıza teşekkür ederim.” dedi.
Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Erkan Kaşık ve öğrencilerinin geliştirdiği “Tam Otomatik Fındık Boylama, Kırma ve Kabuk Ayıklama Makinesi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek faydalı model patenti almaya hak kazandı.

Patent çalışmalarını yürüten okul Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alan Şefi Erkan Kaşık yapılan çalışmaları ve patente giden süreci anlattı: “Ev tipi tam otomatik fındık kırma makinesini yapabilmek için piyasada bulunan klasik fındık kırma makineleri, endüstriyel tip fındık işleme makineleri ve fındık randıman makineleri incelendi. Fındık randıman makineleri %90’ın üzerinde verimle fındık kırma ve kabuk ayırma işlemi yapabilmekte fakat bu işlemleri 250gr, 500gr veya 1000gr’lık miktarlarda yapabilmektedir. Tekrar kırma işlemi yapabilmek için makinenin tekrar başlangıç konumuna alınması gerekmektedir. Uygun fiyatlı olan mekanik ve elektrikli tip fındık kırma makinelerinde fındığı boyutlarına ayırarak kırmak mümkün olmadığından verimleri çok düşüktür. Endüstriyel tip makineler ise boyutları ve fiyatlarından dolayı küçük işletmeler ile ev tipi kullanıma uygun değildir. Yaptığımız incelemeler doğrultusunda endüstriyel tip makinelerin boylama ve kabuk ayırma yöntemleri ile mekanik tip makinelerin kırma haznesi birleştirilerek küçük boyutlu bir makine geliştirdik. 2019-2020 Eğitim öğretim yılında Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak TÜBİTAK Lise Öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmasına teknolojik tasarım alanında tam otomatik fındık boylama, kırma ve kabuk ayıklama makinesi tasarımı ile katılım sağladık. 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapmış olduğumuz başvuru onaylanmış olup ve BATEM ailesi olarak tam otomatik fındık boylama, kırma ve kabuk ayıklama makinemize patent almaya hak kazanmanın gururunu yaşıyoruz.”

 

Okul Müdürü Turgut Hacınoğmanoğlu, “ Okulumuz markalaşma yolunda hızla ilerliyor.  Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen tüm proje ve etkinliklere katılmaya, yenilikleri okulumuzda uygulamaya çalışıyoruz.  Tam Otomatik Fındık Boylama, Kırma ve Kabuk Ayıklama Makinemizin faydalı model patenti almasının mutluluğunu yaşıyoruz. Erkan Kaşık öğretmenimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.

Bütün çalışmalarımızın öncü ve destekçisi olan Sayın Kaymakamımız Ünal Koç’a ve İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Şenel Bulut’a şükranlarımı sunuyorum.

MEB Robot Yarışmaları, TÜBİTAK proje yarışmaları, Teknofest yarışmaları derken bugün ilk patentimizin de tescil edilmesi okulumuz öğretmen ve öğrencilerinin özverilerinin, idarecilerimizin ve personelimizin, velilerimizin her çalışmada destekçi olmalarının doğal neticesi. Bu anlamda BATEM ailemizin tüm fertlerine ve çalışmalarımıza maddi manevi destekte bulunan kurum, kuruluş ve esnaflarımıza teşekkür ederim.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.