Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Soğuk geldi, olanca virüs ağzıma girdi

Vallah soğuk geldi mi, kendimi hep daha iyi hissediyorum. İnsanın içi ısınıyor. Çok yanlış bilenen bir düşünce var. İnsan soğuk havada hasta olur, diye bildik bileli konuşulur ve bunu doğru sanırız. Yok öyle bir şey. Soğukta kimse hasta olmaz. Hastalık sadece ısı değişimi ile olur, bu olmaz ise hastalıkta olmaz zaten. Yaz veya kış geldiğinde(mevsim geçişlerinde kısaca)ısı farkı sebebiyle hasta olunur. Şimdi “sen bizi saf falan mı sanıyorsun” diye karşı atak yapmaya çalıyorsunuz değil mi? Havanın sıcaklığı ne zaman değişirse o zaman hastalık kendini gösterir. Böyle bir durumda hasta olduğunuzda, doktora giderseniz, zaten size ne olduğunu sorarlar. Sizde, işte “şu oldu, bu oldu, bu hale geldim” dersiniz. Yani niçin hasta olduğunuzu ifade edersiniz. Yoksa öyle durup dururken hastalık ortaya çıkmaz. Ben senelerdir sokaktayım. Yürürüm, bisiklet ile gezerim, habere giderim, spora giderim, sıcak, soğuk, ayaz, rüzgar, yağmur hepsi ile hemhal olurum. İnanın ne kadar mikrop var, virüs var, bakteri var, onlar ile iç içe oldum. Beni çok severler. Bir an olsun ayrılmazlar benden. Üşüdüğümde olur, nezle, soğuk algınlığı ve azda olsa gripte olurum. Olmaz diyen palavra atar. Ancak öyle, havada virüs var, paradan, geçer, kapının tokmağına elleme, yolda giderken karşıdan gelenin ağzından çıkanın, size bulaşacağını söyleyenlerin dünyadan haberi yoktur. Birkaç gündür soğukta olunca her kış olduğu gibi ağzıma gözüme olanca virüs doldu. Hasta olacaksam olurum. Her kışın aynı şekilde hiç aksamadan hasta olurum ve bu bana iyi gelir. Öyle yataklara kolay kolay düşmem. Hop eskilerin koca karı ilaçları ve doktorun verdiği tedavi ile yola devam ederim. Mikrop, virüs, bakteri sağlık demektir yeri geldiğinde. Bağışıklık güçlenir ve eften püften şeyler beni yormaz. Sokakta büyümenin ve koşturmacanın en büyük faydası budur. Kavanozda, pamuklara sarıp sarmalamayla, aman evladım terleme, üşütürsün, koşma, zıplama, toprak yeme, şunu yapma, bunu yapma diyerek, kimse bağışıklık kazanamaz. Hele “hayat eve sığar” gibi bir aslı astarı olmayan koruyucu yol yoktur. Ne kadar eve kapanırsanız, o kadar çok hasta olursunuz. Varsın sokakta olsun insanlar, soğuk, sıcak, yağmur boran üstümüzden geçsin.          
Ekleme Tarihi: 17 Kasım 2021 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Soğuk geldi, olanca virüs ağzıma girdi

Vallah soğuk geldi mi, kendimi hep daha iyi hissediyorum. İnsanın içi ısınıyor. Çok yanlış bilenen bir düşünce var. İnsan soğuk havada hasta olur, diye bildik bileli konuşulur ve bunu doğru sanırız. Yok öyle bir şey. Soğukta kimse hasta olmaz. Hastalık sadece ısı değişimi ile olur, bu olmaz ise hastalıkta olmaz zaten. Yaz veya kış geldiğinde(mevsim geçişlerinde kısaca)ısı farkı sebebiyle hasta olunur. Şimdi “sen bizi saf falan mı sanıyorsun” diye karşı atak yapmaya çalıyorsunuz değil mi? Havanın sıcaklığı ne zaman değişirse o zaman hastalık kendini gösterir. Böyle bir durumda hasta olduğunuzda, doktora giderseniz, zaten size ne olduğunu sorarlar. Sizde, işte “şu oldu, bu oldu, bu hale geldim” dersiniz. Yani niçin hasta olduğunuzu ifade edersiniz. Yoksa öyle durup dururken hastalık ortaya çıkmaz. Ben senelerdir sokaktayım. Yürürüm, bisiklet ile gezerim, habere giderim, spora giderim, sıcak, soğuk, ayaz, rüzgar, yağmur hepsi ile hemhal olurum. İnanın ne kadar mikrop var, virüs var, bakteri var, onlar ile iç içe oldum. Beni çok severler. Bir an olsun ayrılmazlar benden. Üşüdüğümde olur, nezle, soğuk algınlığı ve azda olsa gripte olurum. Olmaz diyen palavra atar. Ancak öyle, havada virüs var, paradan, geçer, kapının tokmağına elleme, yolda giderken karşıdan gelenin ağzından çıkanın, size bulaşacağını söyleyenlerin dünyadan haberi yoktur. Birkaç gündür soğukta olunca her kış olduğu gibi ağzıma gözüme olanca virüs doldu. Hasta olacaksam olurum. Her kışın aynı şekilde hiç aksamadan hasta olurum ve bu bana iyi gelir. Öyle yataklara kolay kolay düşmem. Hop eskilerin koca karı ilaçları ve doktorun verdiği tedavi ile yola devam ederim. Mikrop, virüs, bakteri sağlık demektir yeri geldiğinde. Bağışıklık güçlenir ve eften püften şeyler beni yormaz.

Sokakta büyümenin ve koşturmacanın en büyük faydası budur. Kavanozda, pamuklara sarıp sarmalamayla, aman evladım terleme, üşütürsün, koşma, zıplama, toprak yeme, şunu yapma, bunu yapma diyerek, kimse bağışıklık kazanamaz. Hele “hayat eve sığar” gibi bir aslı astarı olmayan koruyucu yol yoktur. Ne kadar eve kapanırsanız, o kadar çok hasta olursunuz. Varsın sokakta olsun insanlar, soğuk, sıcak, yağmur boran üstümüzden geçsin.          

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.