Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

78 milyarı bir kalemde harcıyoruz

Tabii olarak ben dahil değilim bu paranın içine. Çünkü; bu harcanan para sigara içenlerin bir yılda sigaraya verdiği para. 2019 yılında tam tamına 78 milyar harcanmış sigaraya. Yani, 78 katrilyon lira. Öyle he demeye sayılacak ve yazılacak bir rakam değil. Daha önceki yılda buna yakın bir harcama yapılmıştı. Bu yılda 80 ya da 81 milyar kadar bir sigaraya para verilecek gibi. Peki, bu parayı sigaraya harcıyoruz da, sigaranın sağlık üzerinde meydana getirdiği hastalıklara giden para nedir? Bunu bu güne kadar ülkemizde araştıran ve bir netice alan var mı? Bildiğim kadarıyla yok. Yaklaşık 15 milyon insan ülkemizde sigara içiyor veya içip bir süre sonra bırakıyor. Bunun yanında alkol ve buna benzer şeyler kullananların da bir maliyeti var. Bunu daha sonra bir başka yazıda ele alırız. Şimdi bu rakam üzerinden konuşmakta fayda var. Her yıl bu rakam artarak gidiyor. Akıl alır gibi değil ama bu ülkenin insanları sigara üreten 6 büyük dünya firmasına çalışıyor nerede ise. Bu 6 firmanın bir yıllık cirosu ise dudak uçuklatır. Son rakamlara göre bu firmalar 500milyar dolar ciro yapıyor yıllık. Yanisi; 6 liradan olsa 3trilyon lira yapar. Türkiye bütçesinin 2 katına yakın bir para. Sonrası ise daha vahim. Sigara kullanan insanların sağlığı sigaradan dolayı bir gün arıza veriyor. Çok sayıda kullanıcı hasta olduğunda ister sigortalı, ister çok paralı, isterse de belli bir gelire sahip olsun fark etmez. Bu işin tedavisi az buz para ile olmuyor. Bildiğim kadarıyla sigardan kanser veya daha başka ağır bir hastalığa yakalandığında bir kişinin tedavisinin maliyeti 150-200bin lira arasında. Nasıl çok masraflı değil mi? Buna rağmen bu ülkede insanlarımız bu illetten vazgeçmek istemiyor. Hani bazen hükümeti veya bir siyasiyi eleştirmeden önce kendimize bakıp bu rakamları da aklımıza getirelim. Sonra hükümetler tütün ürünlerine zam yaptığında, “yine zam yaptılar” diye dövünüp durmayalım.  Ne demiş büyüklerimiz “üç beyazdan uzak dur.”  Şeker, tuz, sigara bilmem anlatabiliyor muyuz?         
Ekleme Tarihi: 05 Haziran 2020 - Cuma
Erhan GÜNDOĞAR

78 milyarı bir kalemde harcıyoruz

Tabii olarak ben dahil değilim bu paranın içine. Çünkü; bu harcanan para sigara içenlerin bir yılda sigaraya verdiği para. 2019 yılında tam tamına 78 milyar harcanmış sigaraya. Yani, 78 katrilyon lira. Öyle he demeye sayılacak ve yazılacak bir rakam değil. Daha önceki yılda buna yakın bir harcama yapılmıştı. Bu yılda 80 ya da 81 milyar kadar bir sigaraya para verilecek gibi.

Peki, bu parayı sigaraya harcıyoruz da, sigaranın sağlık üzerinde meydana getirdiği hastalıklara giden para nedir?

Bunu bu güne kadar ülkemizde araştıran ve bir netice alan var mı? Bildiğim kadarıyla yok.

Yaklaşık 15 milyon insan ülkemizde sigara içiyor veya içip bir süre sonra bırakıyor. Bunun yanında alkol ve buna benzer şeyler kullananların da bir maliyeti var. Bunu daha sonra bir başka yazıda ele alırız. Şimdi bu rakam üzerinden konuşmakta fayda var. Her yıl bu rakam artarak gidiyor. Akıl alır gibi değil ama bu ülkenin insanları sigara üreten 6 büyük dünya firmasına çalışıyor nerede ise. Bu 6 firmanın bir yıllık cirosu ise dudak uçuklatır. Son rakamlara göre bu firmalar 500milyar dolar ciro yapıyor yıllık. Yanisi; 6 liradan olsa 3trilyon lira yapar. Türkiye bütçesinin 2 katına yakın bir para.

Sonrası ise daha vahim. Sigara kullanan insanların sağlığı sigaradan dolayı bir gün arıza veriyor. Çok sayıda kullanıcı hasta olduğunda ister sigortalı, ister çok paralı, isterse de belli bir gelire sahip olsun fark etmez. Bu işin tedavisi az buz para ile olmuyor. Bildiğim kadarıyla sigardan kanser veya daha başka ağır bir hastalığa yakalandığında bir kişinin tedavisinin maliyeti 150-200bin lira arasında. Nasıl çok masraflı değil mi?

Buna rağmen bu ülkede insanlarımız bu illetten vazgeçmek istemiyor. Hani bazen hükümeti veya bir siyasiyi eleştirmeden önce kendimize bakıp bu rakamları da aklımıza getirelim. Sonra hükümetler tütün ürünlerine zam yaptığında, “yine zam yaptılar” diye dövünüp durmayalım.  Ne demiş büyüklerimiz “üç beyazdan uzak dur.”  Şeker, tuz, sigara bilmem anlatabiliyor muyuz?         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.