Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

YOK OLUŞUN DÜNYA’DAN ÖRNEKLERİ

Küresel ısınmanın etkisiyle birlikte yaşanan iklim değişikliği yeryüzünü ve canlı yaşamını tehdit ediyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinde geri dönülemez noktaya gelindiğini belirtiyor. Değişen iklim, hayvanları ve bitkileri yok ediyor, insanları ya yerinden ediyor ya da bulundukları toprakları yaşanamaz hale getiriyor. İşte küresel ısınmayla birlikte yok oluşu yansıtan birkaç örnek; İklim değişikliğinin etkisiyle küresel ısınma sonucunda buzulların öngörülenden daha hızlı erimesi bu bölgede yaşayan canlıların hayatını da tehlikeye atıyor. Kutup ayıları da iklim değişikliğinden etkilenen canlılar arasında. Rusya’da açlık çeken kutup ayıları yaşadıkları Schmidt Burnu’ndan 3 km uzaklıkta bulunan Rikarpi köyüne indiler. Uzmanlar buzulların avlanmaya olanak sağlayacak büyüklük ve kalınlıkta olmaması nedeniyle kutup ayılarının yiyecek için köye geldiğini söylüyorlar. İklim değişikliğinin etkisiyle aşırı yağışlar da dünya genelinde çok sayıda kişiyi evlerinden etti. Yeni Zelanda’da bu değişiklikten etkilenen ülkelerden biri. Wanaka Gölü’nde bulunan ve turistlerin akın ettiği ‘Wanaka Ağacı’da bu durumdan nasibini aldı. Normal dönemde sadece kökleri göl suları altında olan ağacın yarısı sulara gömüldü. Afrika kıtasının Victoria Şelalaleri, dünyanın en ünlü doğal harikalarından biri. Zimbabve ile Zambiya sınırındaki Viktorya Şelaleri’nin son 10 ay içinde çekilen fotoğrafları küresel ısınmanın nasıl bir felakete yol açtığını ortaya koyuyor. İklim değişikliğinin en çok etkilediği kıtalardan biri olan Afrika’nın Mozambik ülkesinde etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle ülkenin dördüncü büyük şehri olan Beira sular altında kaldı. Araçların sular içinde kaldığı kentte evleri de su bastı. Uluslararası örgütler, doğal afetlerdeki artışın iklim değişikliğinden kaynaklandığını söylüyor. Gerçekler ortada… Hızla sona doğru yok alıyoruz… Ama önlem yok…
Ekleme Tarihi: 09 Aralık 2019 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

YOK OLUŞUN DÜNYA’DAN ÖRNEKLERİ

Küresel ısınmanın etkisiyle birlikte yaşanan iklim değişikliği yeryüzünü ve canlı yaşamını tehdit ediyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinde geri dönülemez noktaya gelindiğini belirtiyor. Değişen iklim, hayvanları ve bitkileri yok ediyor, insanları ya yerinden ediyor ya da bulundukları toprakları yaşanamaz hale getiriyor. İşte küresel ısınmayla birlikte yok oluşu yansıtan birkaç örnek; İklim değişikliğinin etkisiyle küresel ısınma sonucunda buzulların öngörülenden daha hızlı erimesi bu bölgede yaşayan canlıların hayatını da tehlikeye atıyor. Kutup ayıları da iklim değişikliğinden etkilenen canlılar arasında. Rusya’da açlık çeken kutup ayıları yaşadıkları Schmidt Burnu’ndan 3 km uzaklıkta bulunan Rikarpi köyüne indiler. Uzmanlar buzulların avlanmaya olanak sağlayacak büyüklük ve kalınlıkta olmaması nedeniyle kutup ayılarının yiyecek için köye geldiğini söylüyorlar. İklim değişikliğinin etkisiyle aşırı yağışlar da dünya genelinde çok sayıda kişiyi evlerinden etti. Yeni Zelanda’da bu değişiklikten etkilenen ülkelerden biri. Wanaka Gölü’nde bulunan ve turistlerin akın ettiği ‘Wanaka Ağacı’da bu durumdan nasibini aldı. Normal dönemde sadece kökleri göl suları altında olan ağacın yarısı sulara gömüldü.

Afrika kıtasının Victoria Şelalaleri, dünyanın en ünlü doğal harikalarından biri. Zimbabve ile Zambiya sınırındaki Viktorya Şelaleri’nin son 10 ay içinde çekilen fotoğrafları küresel ısınmanın nasıl bir felakete yol açtığını ortaya koyuyor.

İklim değişikliğinin en çok etkilediği kıtalardan biri olan Afrika’nın Mozambik ülkesinde etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle ülkenin dördüncü büyük şehri olan Beira sular altında kaldı. Araçların sular içinde kaldığı kentte evleri de su bastı. Uluslararası örgütler, doğal afetlerdeki artışın iklim değişikliğinden kaynaklandığını söylüyor. Gerçekler ortada… Hızla sona doğru yok alıyoruz… Ama önlem yok…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.