Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

YGS'YE 5 GÜN KALDI

Her yıl bir yenisi gerçekleşen ve binlerce öğrencinin üniversiteye girişi için bir süreç  aşaması olan YGS'nin,  bu yıl da lise son sınıf öğrencilerinin ve liseyi bitirmiş olan kişilerin başvurabileceği şekilde ÖSYM tarafından koordinasyonu gerçekleştirilmektedir. YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer alacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS'de Türkçe'den 40, Tarihten 15, Coğrafyadan 12, Felsefeden 8 ve Din kültürü ve Ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, Temel matematikten 40,  Fizikten 14, Kimyadan 13, Biyolojiden ise 13 soru sorulacak.Ben bir öğretmeniniz olarak  sizlere vereceğim tavsiyeleri mutlaka dikkate almanızı rica ediyorum. Sınava hazırlık sürecindeki deneme sınavlarına bakış açımız,önyargılarımız,mükemmeliyetçi tutumlarımız,sorumluluk duygumuzdaki abartı,yakın çevremizin etki ve beklentileri bizi engelleyen  bir ölçme aracıymış gibi görme bakış açımızdan vazgeçmeliyiz.Yine deneme sınavlarından sonra 'Arkadaşlarım benden çok daha iyi yapıyor' gibi ön yargılar kaygı düzeyimizi artırır. Geleceğimizi sahiplenme sorumluluğunu,anne ve babamıza karşı borçlu olmaya dönüştürmemeliyiz.Yani anne-babamıza karşı sorumluyuz ama borçlu değiliz.Peki ne yapmalıyız?En başta bakış açımızı değiştirmeliyiz.Bu,bir ölüm-kalım sınavı ya da kişiliğinizin ölçüldüğü bir sınav değil.Yaşamda karşılaşacağımız  pek çok zorlu engelden  sadece biri.Bu gelecek bize ait.O yüzden başkası için değil,sadece kendimiz için istemeliyiz. Üzerimizdeki negatif  enerjiyi atarak kaygı düzeyimizi normale çevirebiliriz. Maça gidebilir,şiir yazıp resim çizebiliriz.Bunlar negatif enerjimizin  atılması ve kaygı düzeyimizin  normalleşmesini  sağlayan  aktiviteler. Sınavın yaklaştığını sizlere bildirmek ister, sınavda başarılar dileriz. Olmazsa da olmadı diye üzülmeyin, kendinizi test ettiğiniz için sevinin. Başarı, başarısızlıkta saklıdır.   
Ekleme Tarihi: 06 Mart 2017 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

YGS'YE 5 GÜN KALDI

Her yıl bir yenisi gerçekleşen ve binlerce öğrencinin üniversiteye girişi için bir süreç  aşaması olan YGS'nin,  bu yıl da lise son sınıf öğrencilerinin ve liseyi bitirmiş olan kişilerin başvurabileceği şekilde ÖSYM tarafından koordinasyonu gerçekleştirilmektedir. 
YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer alacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS'de Türkçe'den 40, Tarihten 15, Coğrafyadan 12, Felsefeden 8 ve Din kültürü ve Ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, Temel matematikten 40,  Fizikten 14, Kimyadan 13, Biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
Ben bir öğretmeniniz olarak  sizlere vereceğim tavsiyeleri mutlaka dikkate almanızı rica ediyorum. Sınava hazırlık sürecindeki deneme sınavlarına bakış açımız,önyargılarımız,mükemmeliyetçi tutumlarımız,sorumluluk duygumuzdaki abartı,yakın çevremizin etki ve beklentileri bizi engelleyen  bir ölçme aracıymış gibi görme bakış açımızdan vazgeçmeliyiz.Yine deneme sınavlarından sonra 'Arkadaşlarım benden çok daha iyi yapıyor' gibi ön yargılar kaygı düzeyimizi artırır. Geleceğimizi sahiplenme sorumluluğunu,anne ve babamıza karşı borçlu olmaya dönüştürmemeliyiz.Yani anne-babamıza karşı sorumluyuz ama borçlu değiliz.Peki ne yapmalıyız?En başta bakış açımızı değiştirmeliyiz.Bu,bir ölüm-kalım sınavı ya da kişiliğinizin ölçüldüğü bir sınav değil.Yaşamda karşılaşacağımız  pek çok zorlu engelden  sadece biri.Bu gelecek bize ait.O yüzden başkası için değil,sadece kendimiz için istemeliyiz. Üzerimizdeki negatif  enerjiyi atarak kaygı düzeyimizi normale çevirebiliriz. Maça gidebilir,şiir yazıp resim çizebiliriz.Bunlar negatif enerjimizin  atılması ve kaygı düzeyimizin  normalleşmesini  sağlayan  aktiviteler. Sınavın yaklaştığını sizlere bildirmek ister, sınavda başarılar dileriz. Olmazsa da olmadı diye üzülmeyin, kendinizi test ettiğiniz için sevinin. Başarı, başarısızlıkta saklıdır. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.