Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

‘YERYÜZÜNDE ÖĞRETMENLİKTEN DAHA ŞEREFLİ BİR MESLEK TANIMIYORUM’

05 Ekim Cumartesi günü Dünya Öğretmenler Günü idi. Bu nedenle başlık olarak Filozof Diyojen’in sözünü örnek aldım. 05 Ekim Dünya Öğretmenler gününe böylesine önemli tarihsel bir belge ile girmemin nedeni, geçmişte Öğretmene verilen değer ve saygıyı bir kez daha anımsatmak, sonra da bugünkü gerçekle yüzleşmek, kıssadan hisse almak içindi. Öğretmenler üzerine şiirler, romanlar, öyküler ve övgüler yazılsın yazılmasına da kimi acı gerçekler de dile getirilmeli, çözüm konusunda adımlar atılmalıdır. Kişilerin yaşam çizgilerinde öğretmenlerin önemli ve öne çıkan kimi anıları ve tutkuları vardır. Onlara duyduğumuz saygı, sevgi dile getirmek için bu günü fırsat bilmeliyiz.  Yavuz Sultan Selim diyor ki; Alimin (öğretmenin) atının ayağından sıçrayan çamur parçası bizim için şereftir. Başöğretmen Atatürk ne diyor? “Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır.- Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum millet, henüz millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.- Öğretmen kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.-Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir. -Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir.” Öğrenicilerine öğrenme isteği aşılamayan bir öğretmen, soğuk demiri dövüyor gibidir. Öğretmenler, öğrenicilerine öğrenme isteğini aşılama konusunda özverili çalışmalar sergileyen Eğitim Ordumuzun komutanlarıdır. Onlar, hep sıcak demirleri dövmektedirler. Aile de bir okuldur ve merdivenin ilk basamağıdır. İnsanlar, önce anne, baba ve kardeşlerini tanımakta, sonra da öğretmenleri ile yakınlaşmaktadırlar. Olaya bu açıdan baktığımızda, öğretmenler ailelerin bireyleri ile eş değerdedir. Yeryüzünde ne varsa ondan gelmelidir,  Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Onun eseri, hem her şeydir ve hem hiçbir şeydir. (Socrates)  Öğrenicilerine öğrenmeyi aşılamayan öğretmen, soğuk demiri dövüyor gibidir. (Horace Mann) Yaşama veda eden öğretmenlerime dualarımı yollarken hayatta olan tüm Öğretmenlerimin 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü kutlarım…
Ekleme Tarihi: 07 Ekim 2019 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

‘YERYÜZÜNDE ÖĞRETMENLİKTEN DAHA ŞEREFLİ BİR MESLEK TANIMIYORUM’

05 Ekim Cumartesi günü Dünya Öğretmenler Günü idi. Bu nedenle başlık olarak Filozof Diyojen’in sözünü örnek aldım.

05 Ekim Dünya Öğretmenler gününe böylesine önemli tarihsel bir belge ile girmemin nedeni, geçmişte Öğretmene verilen değer ve saygıyı bir kez daha anımsatmak, sonra da bugünkü gerçekle yüzleşmek, kıssadan hisse almak içindi.

Öğretmenler üzerine şiirler, romanlar, öyküler ve övgüler yazılsın yazılmasına da kimi acı gerçekler de dile getirilmeli, çözüm konusunda adımlar atılmalıdır.

Kişilerin yaşam çizgilerinde öğretmenlerin önemli ve öne çıkan kimi anıları ve tutkuları vardır. Onlara duyduğumuz saygı, sevgi dile getirmek için bu günü fırsat bilmeliyiz.
 Yavuz Sultan Selim diyor ki;
Alimin (öğretmenin) atının ayağından sıçrayan çamur parçası bizim için şereftir.
Başöğretmen Atatürk ne diyor?
“Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır.- Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum millet, henüz millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.- Öğretmen kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.-Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir. -Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir.”
Öğrenicilerine öğrenme isteği aşılamayan bir öğretmen, soğuk demiri dövüyor gibidir.
Öğretmenler, öğrenicilerine öğrenme isteğini aşılama konusunda özverili çalışmalar sergileyen Eğitim Ordumuzun komutanlarıdır. Onlar, hep sıcak demirleri dövmektedirler.
Aile de bir okuldur ve merdivenin ilk basamağıdır. İnsanlar, önce anne, baba ve kardeşlerini tanımakta, sonra da öğretmenleri ile yakınlaşmaktadırlar. Olaya bu açıdan baktığımızda, öğretmenler ailelerin bireyleri ile eş değerdedir. Yeryüzünde ne varsa ondan gelmelidir,
 Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Onun eseri, hem her şeydir ve hem hiçbir şeydir.
(Socrates)
 Öğrenicilerine öğrenmeyi aşılamayan öğretmen, soğuk demiri dövüyor gibidir.
(Horace Mann)
Yaşama veda eden öğretmenlerime dualarımı yollarken hayatta olan tüm Öğretmenlerimin 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü kutlarım…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.