Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

VİRÜS KAR ALTINDA KALDI

Sonunda beklenen kar geldi. Okullar Pazartesi ve Salı günleri tatil edildi. Birçoğumuz bunu fırsat bilip kapalı ortamlardan uzak kaldık. Bulancak’ta yılın ilk karı, grip dalgasının başladığı döneme geldi. Peki kar yağınca virüsler ölüyor mu? Soğuk hava virüslere ne yapıyor? Havada kuruluk yani nem oranının önemi ne? Konuyu doktoruma sordum. Doktorum, sözlerine grip virüsünün soğuk ve kuru havada daha kolay yayıldığını hatırlatarak başladı. Kar yağışı virüsleri öldürmese de havada asılı kalan partikülleri(yoğuşma) toprağa indirerek, havadaki kuru ayazı yumuşatıp hafif nem oranını artırması nedeniyle gribin yayılmasını azaltıyormuş. Kar yağışı nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayıp virüslerin en sevdiği kalabalık ortamlardan uzak durmamızda virüsün yayılma hızını azalttığını söyledi. Bu nedenle evdeki nem oranı düzenli kontrol edilmeli, yere düşen kar havadaki pek çok partikülü barındırdığı için asla kar yenmemeli diyor. Doktorumun sohbetinden anladığım kar, virüsü öldürmese de bulaşmasını şu nedenlerle azaltıyor; *Karlı hava nem oranını artırır. Kuru havayı yumuşatır. Grip virüsü kuru soğuk havada daha kolay yaşar, nemli sıcak havada ise kolay ölür. *Kar yağışı havada asılı duran patikülleri aşağıya indirir, hava temizlenir. *Kar nedeni ile insanlar evlerinde daha çok vakit geçirir, kalabalık ortamlara girmezler, kısmi olarak meteorolojik doğal karantina sağlar.
Ekleme Tarihi: 13 Şubat 2020 - Perşembe
Erol KÜÇÜK

VİRÜS KAR ALTINDA KALDI

Sonunda beklenen kar geldi. Okullar Pazartesi ve Salı günleri tatil edildi. Birçoğumuz bunu fırsat bilip kapalı ortamlardan uzak kaldık.

Bulancak’ta yılın ilk karı, grip dalgasının başladığı döneme geldi. Peki kar yağınca virüsler ölüyor mu? Soğuk hava virüslere ne yapıyor? Havada kuruluk yani nem oranının önemi ne? Konuyu doktoruma sordum.

Doktorum, sözlerine grip virüsünün soğuk ve kuru havada daha kolay yayıldığını hatırlatarak başladı. Kar yağışı virüsleri öldürmese de havada asılı kalan partikülleri(yoğuşma) toprağa indirerek, havadaki kuru ayazı yumuşatıp hafif nem oranını artırması nedeniyle gribin yayılmasını azaltıyormuş. Kar yağışı nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayıp virüslerin en sevdiği kalabalık ortamlardan uzak durmamızda virüsün yayılma hızını azalttığını söyledi. Bu nedenle evdeki nem oranı düzenli kontrol edilmeli, yere düşen kar havadaki pek çok partikülü barındırdığı için asla kar yenmemeli diyor.

Doktorumun sohbetinden anladığım kar, virüsü öldürmese de bulaşmasını şu nedenlerle azaltıyor;

*Karlı hava nem oranını artırır. Kuru havayı yumuşatır. Grip virüsü kuru soğuk havada daha kolay yaşar, nemli sıcak havada ise kolay ölür.

*Kar yağışı havada asılı duran patikülleri aşağıya indirir, hava temizlenir.

*Kar nedeni ile insanlar evlerinde daha çok vakit geçirir, kalabalık ortamlara girmezler, kısmi olarak meteorolojik doğal karantina sağlar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.