Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

UNUTMAYIN HEPİMİZ ENGELLİ OLMAYA BİRER ADAYIZ

Engelliler günü vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturuyor. Bize düşen, engelli kardeşlerimizi teşvik etmek, onlara içtenlikle davranmak, onların bizden biri olduğunu hissetmek ve hissettirmektir. Unutmayın bizler hepimiz engelli olmaya bir adayız. Engelli bireye sahip bütün ailelerimiz özel çocuklarıyla birlikte yaşamın her alanında aktif olarak hayat sürmelidirler. Özel çocuklarımızın her alanda sergiledikleri başarıların önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir. Dünya engelliler günü  dolayısıyla, engellilik konusu karşısında daha sorumlu, bilinçli ve duyarlı davranmak zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Öncelikle aileler engelli bireye sahip olduklarını anladıkları andan itibaren belli sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunların ilki şok aşaması oluyor, aileler böyle bir çocuğa sahip olduklarını duydukları an da bir şok yaşıyorlar. Bu durumu kabul edemiyor ve reddediyorlar. Uzmanlara giderek bu duruma bir çare aramaya başlıyorlar. Aynı zamanda annelere eşlik eden duygu depresyon oluyor. Durumla baş etmek aileler açısından gerçekten çok zor ama toplumsal olarak biz bilinçli olursa anne ve babalar bu süreci daha kolay atlatabilirler. Aileler şok aşamasından sonra kabul aşaması, eğitimin başladığı aşamaya geçiyorlar. Bizim toplum olarak engelli bir bireye sahip ailenin de normal bir yaşam sürebileceğine inanmamız ve bunu onlara göstermemiz gerekiyor. Engellerin kapatılabilir ve desteklenebilir olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Öncelikli görev aileye değil de ailenin yaşadığı çevreye düşüyor. Toplum olarak öncelikli görevimiz ailelerin ve engelli çocuklarının sosyal yaşama katılabilmelerini sağlamak.  Engelli bir çocuğunuz varsa öncelikle ona farklı olduğunu hissettirmeden yaklaşmanız gerekiyor. Ayrıca onunla dil ve konuşma anlamında çok iyi bir iletişim kurmanız gerekiyor. Çünkü çocuk en iyi iletişimi aileden alır. Engelli bir çocuğa sahip olmak sizin umudunuzu kırmasın, tedaviler ve eğitimlerle engel alanında gelişme gösterecektir. 
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2020 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

UNUTMAYIN HEPİMİZ ENGELLİ OLMAYA BİRER ADAYIZ

Engelliler günü vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturuyor. Bize düşen, engelli kardeşlerimizi teşvik etmek, onlara içtenlikle davranmak, onların bizden biri olduğunu hissetmek ve hissettirmektir. Unutmayın bizler hepimiz engelli olmaya bir adayız.

Engelli bireye sahip bütün ailelerimiz özel çocuklarıyla birlikte yaşamın her alanında aktif olarak hayat sürmelidirler. Özel çocuklarımızın her alanda sergiledikleri başarıların önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir. Dünya engelliler günü  dolayısıyla, engellilik konusu karşısında daha sorumlu, bilinçli ve duyarlı davranmak zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Öncelikle aileler engelli bireye sahip olduklarını anladıkları andan itibaren belli sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunların ilki şok aşaması oluyor, aileler böyle bir çocuğa sahip olduklarını duydukları an da bir şok yaşıyorlar. Bu durumu kabul edemiyor ve reddediyorlar. Uzmanlara giderek bu duruma bir çare aramaya başlıyorlar. Aynı zamanda annelere eşlik eden duygu depresyon oluyor. Durumla baş etmek aileler açısından gerçekten çok zor ama toplumsal olarak biz bilinçli olursa anne ve babalar bu süreci daha kolay atlatabilirler. Aileler şok aşamasından sonra kabul aşaması, eğitimin başladığı aşamaya geçiyorlar. Bizim toplum olarak engelli bir bireye sahip ailenin de normal bir yaşam sürebileceğine inanmamız ve bunu onlara göstermemiz gerekiyor. Engellerin kapatılabilir ve desteklenebilir olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Öncelikli görev aileye değil de ailenin yaşadığı çevreye düşüyor. Toplum olarak öncelikli görevimiz ailelerin ve engelli çocuklarının sosyal yaşama katılabilmelerini sağlamak.

 Engelli bir çocuğunuz varsa öncelikle ona farklı olduğunu hissettirmeden yaklaşmanız gerekiyor. Ayrıca onunla dil ve konuşma anlamında çok iyi bir iletişim kurmanız gerekiyor. Çünkü çocuk en iyi iletişimi aileden alır. Engelli bir çocuğa sahip olmak sizin umudunuzu kırmasın, tedaviler ve eğitimlerle engel alanında gelişme gösterecektir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.