Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

TRAFİKTE İLK GEÇİŞ HAKKI YAYALARIN

İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ ilan edilmesinin ardından ülke genelinde ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla bir kampanya başlatıldı. Toplum kalabalıklaştıkça toplumda yaşayabilmek için birbirimize saygılı olmalı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun bizim önceliğimiz olması gerekiyor. Toplum ve yaşam kalitemizi ne kadar yukarı çekersek hedeflediğimiz turizm kitlesinin kalitesini de o kadar yukarı çekmeyi başarırız. Biz kaliteli bir toplum olamazsak kaliteli bir turist bekleyemeyiz. Turist bizim hedefimiz ama öncelik bizlerin yaşam kalitesi. Artık velilerimizin çocuklarını okula getirmek, karşıdan karşıya geçirmek için gidip gelmesini gerektirebilecek bir durum olmaması gerekir. Eskiden nezaketti yine nezaket, rica devam etsin ama aynı zamanda kuralın da böyle olduğunu hep birlikte birbirimize hatırlatmamız gerekiyor. Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayaya çarpma şeklindeki kazara yönelik önemli bir adım atılarak ‘Yaya Öncelikli Trafik’ anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenlemeye göre bundan böyle araç sürücüleri, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa durarak ilk geçiş hakkını onlara vermek zorunda olacak.  Bu uygulama bilinçli bir neslin yetişmesine de katkıda bulunacak. Çünkü kurallara uyan bir toplumda yaşamak saygı ve düzeni de beraberinde getirecek. Kaza istatistiklerine baktığımızda kazaların çoğunu dikkatsizlik oluşturuyor. Özellikle arabalar yaya yollarında frene basmak yerine gaza basmayı tercih ettikleri için kazalar meydana geliyor. Bu farkındalığı oluşturduğumuz takdirde kazlarında önüne geçmiş oluruz. Dediğim gibi hiçbir yere geç kalmıyoruz ve öncelik hayatın diyoruz. Topluma bu kültürü aşılamak hepimizin elinde. Dikkatli ve saygılı olursak trafik kazalarının önüne geçebiliriz. Bu konuda Trafik birimlerine ve belediyelere uyarı görevleri düşüyor. Belediyeler anonslar yaparak sürücüleri sürekli uyarmalılar, trafik polisimizde kuralları çiğneyenlere gerekli cezayı vermekten kaçınmamalı…
Ekleme Tarihi: 06 Mayıs 2019 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

TRAFİKTE İLK GEÇİŞ HAKKI YAYALARIN

İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ ilan edilmesinin ardından ülke genelinde ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla bir kampanya başlatıldı.

Toplum kalabalıklaştıkça toplumda yaşayabilmek için birbirimize saygılı olmalı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun bizim önceliğimiz olması gerekiyor. Toplum ve yaşam kalitemizi ne kadar yukarı çekersek hedeflediğimiz turizm kitlesinin kalitesini de o kadar yukarı çekmeyi başarırız. Biz kaliteli bir toplum olamazsak kaliteli bir turist bekleyemeyiz. Turist bizim hedefimiz ama öncelik bizlerin yaşam kalitesi.

Artık velilerimizin çocuklarını okula getirmek, karşıdan karşıya geçirmek için gidip gelmesini gerektirebilecek bir durum olmaması gerekir. Eskiden nezaketti yine nezaket, rica devam etsin ama aynı zamanda kuralın da böyle olduğunu hep birlikte birbirimize hatırlatmamız gerekiyor.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayaya çarpma şeklindeki kazara yönelik önemli bir adım atılarak ‘Yaya Öncelikli Trafik’ anlayışı yasal bir zemine oturtuldu.

Düzenlemeye göre bundan böyle araç sürücüleri, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa durarak ilk geçiş hakkını onlara vermek zorunda olacak.  Bu uygulama bilinçli bir neslin yetişmesine de katkıda bulunacak. Çünkü kurallara uyan bir toplumda yaşamak saygı ve düzeni de beraberinde getirecek.

Kaza istatistiklerine baktığımızda kazaların çoğunu dikkatsizlik oluşturuyor. Özellikle arabalar yaya yollarında frene basmak yerine gaza basmayı tercih ettikleri için kazalar meydana geliyor. Bu farkındalığı oluşturduğumuz takdirde kazlarında önüne geçmiş oluruz.

Dediğim gibi hiçbir yere geç kalmıyoruz ve öncelik hayatın diyoruz. Topluma bu kültürü aşılamak hepimizin elinde. Dikkatli ve saygılı olursak trafik kazalarının önüne geçebiliriz. Bu konuda Trafik birimlerine ve belediyelere uyarı görevleri düşüyor. Belediyeler anonslar yaparak sürücüleri sürekli uyarmalılar, trafik polisimizde kuralları çiğneyenlere gerekli cezayı vermekten kaçınmamalı…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.