Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

TOPAL OSMAN AĞA BİR MİLLİ KAHRAMANDIR

Topal Osman Bey kimdir? sorusunu kendimize sorabiliriz. Öncelikle, çeşitli savaşlara katılmış, çeşitli yerlerinden yaralanıp to­pal kalmış bir savaş gazisi ve sözün tam manasıyla bir kahramandır. Giresun’un varlıklı ailelerinden birine mensuptur. Balkan Sa­vaşları ve Birinci Dünya Savaşında; gönüllü olarak, bir grup gen­ci silâhlandırarak savaşa katılmış ve çok yararlılıklar göstermiştir…Bu savaşlarda ayağından yaralanmış, Topal lâkabı oradan gelmiş­tir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Karadeniz Bölgesi’ndeki Rum çeteleri ile boğuşup geri püskürtmüştür.Mustafa Kemal Paşanın Samsun’a çıkmasından itibaren de, tüm gücüyle onu desteklemiş ve tüm imkânlarını Mustafa Kemal’in em­rine vermiştir.Kurtuluş Savaşı sırasında çeşitli cephelerde aktif görev üstlen­miştir. O kadar büyük ve görkemli hizmetler yapmıştır ki, gerek kendisi, gerekse çetesi âdeta efsaneleşmiştir. Şöhreti yaygınlaştığı için Nisan 1919’da İstanbul Hükümeti tarafından hakkında tu­tuklama emri çıkarılmıştır.Tarihçi vicdanı, böyle birinin göğsüne rahatlıkla ve hiç çe­kinmedenkahramanlık madalyasıtakabilir. Ancak tarihçinin gö­revi kahraman belirlemek değil, doğru tespitler yapmaktır.Birinci tespit: Topal Osman tam bir vatanseverdir…İkinci tespit: Topal Osman, yeri geldiğinde hayatım vatanı için hiçe sayabilen bir fedakârdır…Üçüncü tespit: Topal Osman, kendisi için bir şey istemeyen bir insandır…Tarih iç içe labirentlerden oluşur. Bir şey tarih içinde­ki her şeyle ilgilidir. Bundan dolayı, bir olay sıradanlaştırılmışsa, mutlaka için­de çarpıklıklar  vardır. Zira tarihte bu kadar tesadüf olmaz.Dördüncü tespit: Mustafa Kemal’e bağlıdır… (O kadar bağlıdır ki, Atatürk, ondan başkasına güvenememiş, kendi­sini koruma görevini ona ve arkadaşlarına vermiştir. Mustafa Kemal’in 27 Aralık 1919’da, Erzurum Milletvekili ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiye­ti Heyet-i Temsiliyesi Başkanı olarak Ankara’ya geldiği zaman, hiçbir bi­çimde koruması yoktur…O zaman bilip bilmeden,araştırmadan Topal Osman Ağa’ya laf atmayalım…
Ekleme Tarihi: 14 Şubat 2017 - Salı
Erol KÜÇÜK

TOPAL OSMAN AĞA BİR MİLLİ KAHRAMANDIR

Topal Osman Bey kimdir? sorusunu kendimize sorabiliriz. Öncelikle, çeşitli savaşlara katılmış, çeşitli yerlerinden yaralanıp to­pal kalmış bir savaş gazisi ve sözün tam manasıyla bir kahramandır.
 
Giresun’un varlıklı ailelerinden birine mensuptur. Balkan Sa­vaşları ve Birinci Dünya Savaşında; gönüllü olarak, bir grup gen­ci silâhlandırarak savaşa katılmış ve çok yararlılıklar göstermiştir…
Bu savaşlarda ayağından yaralanmış, Topal lâkabı oradan gelmiş­tir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Karadeniz Bölgesi’ndeki Rum çeteleri ile boğuşup geri püskürtmüştür.
Mustafa Kemal Paşanın Samsun’a çıkmasından itibaren de, tüm gücüyle onu desteklemiş ve tüm imkânlarını Mustafa Kemal’in em­rine vermiştir.
Kurtuluş Savaşı sırasında çeşitli cephelerde aktif görev üstlen­miştir. O kadar büyük ve görkemli hizmetler yapmıştır ki, gerek kendisi, gerekse çetesi âdeta efsaneleşmiştir. Şöhreti yaygınlaştığı için Nisan 1919’da İstanbul Hükümeti tarafından hakkında tu­tuklama emri çıkarılmıştır.
Tarihçi vicdanı, böyle birinin göğsüne rahatlıkla ve hiç çe­kinmedenkahramanlık madalyasıtakabilir. Ancak tarihçinin gö­revi kahraman belirlemek değil, doğru tespitler yapmaktır.
Birinci tespit: Topal Osman tam bir vatanseverdir…
İkinci tespit: Topal Osman, yeri geldiğinde hayatım vatanı için hiçe sayabilen bir fedakârdır…
Üçüncü tespit: Topal Osman, kendisi için bir şey istemeyen bir insandır…
Tarih iç içe labirentlerden oluşur. Bir şey tarih içinde­ki her şeyle ilgilidir. Bundan dolayı, bir olay sıradanlaştırılmışsa, mutlaka için­de çarpıklıklar  vardır. Zira tarihte bu kadar tesadüf olmaz.
Dördüncü tespit: Mustafa Kemal’e bağlıdır… (O kadar bağlıdır ki, Atatürk, ondan başkasına güvenememiş, kendi­sini koruma görevini ona ve arkadaşlarına vermiştir. Mustafa Kemal’in 27 Aralık 1919’da, Erzurum Milletvekili ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiye­ti Heyet-i Temsiliyesi Başkanı olarak Ankara’ya geldiği zaman, hiçbir bi­çimde koruması yoktur…O zaman bilip bilmeden,araştırmadan Topal Osman Ağa’ya laf atmayalım…
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.