Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

SİZ HALEN SİGARA MI İÇİYORSUNUZ?

Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Sigara içenler bırakmayı hiç düşündünüz mü acaba? "Bu kez sigarayı bırakıyorum!” Bu cümleyi kaç kere duydunuz veya kurdunuz. Kaç kere sigara paketini çöpe atıp ‘Kararlıyım’ diye söylendiniz. Sigaranın zararlarını tartıştığınız masada kaçıncı dalı söndürdünüz? Sigarayı bırakmak çok mu zor gerçekten? Bırakmak istiyor, ama bırakamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Çevrenize bakın; bunu başaranları göreceksiniz. Evet, sigara içenlerin içmek için çok bahanesi var. Yaşama koşulları ve çeşitli nedenler insanı sigara içmeye teşvik ediyor. En çok sigara içenlerin gençler olması çok üzücü bir durum. Bazı arkadaşlar da benim bıraktığım yaşa gelince bırakacaklarını söylüyorlar! Ama onlara buradan söylemelim, eğer bırakacaklarsa ileri yaşı beklemesinler; çünkü sigara içmemek sadece sağlık değil, etrafıyla ilişkiler bakımından da çok rahatlatıcı bir durum. Benim deneyimim bunu gösteriyor. Sigara içmemek için klişe öğütler var. Ama, sigara içip içmemenin bir karar verme sorunu olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden her sigara içicisi sigarayı bırakmaya adaydır.   Çok genç yaşta başladığım sigarayı tam olarak bırakalı 20 yıl oldu.. Ama bildiğim şu ki; sigara içerken önce kuralları ben koydum: Aç karnına içmedim, yürürken içmedim, belirlediğim sayıda içtim vb. Böyle yapınca sanki daha az zarar verecekmiş gibi düşündüm. Tabii ki nafile çabalardı bunlar. Nefes almada zorlanmalar, hırıltılar, seste çatallanmalar, boğaz ağrıları başlamıştı. Koyduğum kurallar sonraları sigara lehine bozuldu. Buna birde doktorum her gün sigara içtiğim için ilerki yaşlarda yaşayacağım felaketleri anlatmaya başlayınca bırakma denemelerim başladı. Ama bırakma düşüncesi bile sigarayı artırmama neden oluyordu. Nihayet 2001 yılı Şubat 09’da Dünya sigara bırakma gününde kendi kendime söz verdim, aileme sigarayı bırakıyorum şahidimsiniz dedim ve bundan 20 yıl önce sigarayı bıraktım. Sahiden siz halen sigara mı içiyorsunuz?
Ekleme Tarihi: 09 Şubat 2021 - Salı
Erol KÜÇÜK

SİZ HALEN SİGARA MI İÇİYORSUNUZ?

Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Sigara içenler bırakmayı hiç düşündünüz mü acaba?

"Bu kez sigarayı bırakıyorum!” Bu cümleyi kaç kere duydunuz veya kurdunuz. Kaç kere sigara paketini çöpe atıp ‘Kararlıyım’ diye söylendiniz. Sigaranın zararlarını tartıştığınız masada kaçıncı dalı söndürdünüz? Sigarayı bırakmak çok mu zor gerçekten? Bırakmak istiyor, ama bırakamayacağınızı mı düşünüyorsunuz?

Çevrenize bakın; bunu başaranları göreceksiniz. Evet, sigara içenlerin içmek için çok bahanesi var. Yaşama koşulları ve çeşitli nedenler insanı sigara içmeye teşvik ediyor. En çok sigara içenlerin gençler olması çok üzücü bir durum. Bazı arkadaşlar da benim bıraktığım yaşa gelince bırakacaklarını söylüyorlar! Ama onlara buradan söylemelim, eğer bırakacaklarsa ileri yaşı beklemesinler; çünkü sigara içmemek sadece sağlık değil, etrafıyla ilişkiler bakımından da çok rahatlatıcı bir durum. Benim deneyimim bunu gösteriyor. Sigara içmemek için klişe öğütler var. Ama, sigara içip içmemenin bir karar verme sorunu olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden her sigara içicisi sigarayı bırakmaya adaydır.

  Çok genç yaşta başladığım sigarayı tam olarak bırakalı 20 yıl oldu.. Ama bildiğim şu ki; sigara içerken önce kuralları ben koydum: Aç karnına içmedim, yürürken içmedim, belirlediğim sayıda içtim vb. Böyle yapınca sanki daha az zarar verecekmiş gibi düşündüm. Tabii ki nafile çabalardı bunlar. Nefes almada zorlanmalar, hırıltılar, seste çatallanmalar, boğaz ağrıları başlamıştı. Koyduğum kurallar sonraları sigara lehine bozuldu. Buna birde doktorum her gün sigara içtiğim için ilerki yaşlarda yaşayacağım felaketleri anlatmaya başlayınca bırakma denemelerim başladı. Ama bırakma düşüncesi bile sigarayı artırmama neden oluyordu. Nihayet 2001 yılı Şubat 09’da Dünya sigara bırakma gününde kendi kendime söz verdim, aileme sigarayı bırakıyorum şahidimsiniz dedim ve bundan 20 yıl önce sigarayı bıraktım. Sahiden siz halen sigara mı içiyorsunuz?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.