Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

SATRANÇ HER KAPIYI AÇIYOR

Türkiye Satranç Federasyonu’na üye gençler,turnuvalarda elde ettikleri başarılarla ABD’de  Saint Louis,Duke gibi üniversitelerde  kabul alırken,Türkiye’deki özel okullarda burslu okuma şansı yakalıyorlar. Zamanı yönetmeyi, stresle baş edebilmeyi öğreten, problem çözme ve analitik düşünme becerisini geliştiren bir beyin sporu olan satrançla öğrencilerin akademik başarıları da yükseliyor. Dünyanın prestijli üniversitelerine kabullerde,en iyi okullara girişlerde akademik başarının yanı sıra olimpiyatlarda derece elde etmek, kültür, sanat, sporla ilgilenmek önemli. Orta Asya’da ve Anadolu’da  binlerce yıldır oynanan bir strateji oyunu olan satrançta elde edilen başarılar da bu okullara girişlerde oldukça etkili. Türkiye  Satranç Federasyonu (TSF) 8I ilde, 500’e yakın ilçede 840 binin üzerinde  lisanslı sporcuya sahip. TSF’ye üye birçok genç,ulusal ve uluslararası satranç turnuvalarında  elde ettikleri başarılarla ABD’de Saint Louis,Duke gibi üniversitelere kabul alırken,Türkiye’deki okullarda da burslu öğrenim görme hakkı kazanıyorlar. İşte o gençlerden biri Bulancak Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Abdulkadir Tanrıverdi’nin oğlu  FM-FIDE  Ustası Enes Tanrıverdi. 2014, 2015, 2016’da Giresun Küçükler il birincisi,2016’da Küçükler Türkiye ikincisi oldu.Sonra üst üste  Yıldızlar 13-14 yaş genel kategorisinde Türkiye şampiyonu oldu.Başarıları okulunun dikkatini çekti. Ordu Özel Altaş Koleji kendisine burs desteği verdi.Sonra Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’nda  Dünya şampiyonluğuna ulaştı.Bu köşemde  birkaç kez  Enes Tanrıverdi’yi yazdım. Okulda dersleri mükemmel. Tanrıverdi’ye göre  satrancın matematik,Fen gibi sayısal derslerde olumlu katkısı var.Zaman kaybını azaltarak hızlı hesap yapmayı öğretiyor.Satranç sporu öğrencilere planlı, disiplinli, sabırlı olmayı, ilk aklına geleni değil de bütünü hesap etmeyi öğretiyor. Öğrencilerin çok küçük yaşlardan itibaren satranç oynamasını tavsiye ediyorum. Satranç zeka gelişimine oldukça katkı sağlıyor. Satranç sporu zamanı iyi kullanabilme, yenilgi ve hatalardan ders alarak zayıflıkları görebilme, kendine güvenme, başarabileceğine inanma, stresle baş edebilmeyi öğrenmeyi sağlıyor. Bence satrancın en önemli kazanımı özgüven. Satrançla ilgilenenler yeteneklerinin farkında olur, yaratıcı, eleştirel düşünebilir. Günlük hayatta karşılaşacakları sorunlara çözüm üretebilen strateciyi geliştirebilen kişiler olur.
Ekleme Tarihi: 03 Nisan 2018 - Salı
Erol KÜÇÜK

SATRANÇ HER KAPIYI AÇIYOR

Türkiye Satranç Federasyonu’na üye gençler,turnuvalarda elde ettikleri başarılarla ABD’de  Saint Louis,Duke gibi üniversitelerde  kabul alırken,Türkiye’deki özel okullarda burslu okuma şansı yakalıyorlar.

Zamanı yönetmeyi, stresle baş edebilmeyi öğreten, problem çözme ve analitik düşünme becerisini geliştiren bir beyin sporu olan satrançla öğrencilerin akademik başarıları da yükseliyor.

Dünyanın prestijli üniversitelerine kabullerde,en iyi okullara girişlerde akademik başarının yanı sıra olimpiyatlarda derece elde etmek, kültür, sanat, sporla ilgilenmek önemli. Orta Asya’da ve Anadolu’da  binlerce yıldır oynanan bir strateji oyunu olan satrançta elde edilen başarılar da bu okullara girişlerde oldukça etkili.

Türkiye  Satranç Federasyonu (TSF) 8I ilde, 500’e yakın ilçede 840 binin üzerinde  lisanslı sporcuya sahip. TSF’ye üye birçok genç,ulusal ve uluslararası satranç turnuvalarında  elde ettikleri başarılarla ABD’de Saint Louis,Duke gibi üniversitelere kabul alırken,Türkiye’deki okullarda da burslu öğrenim görme hakkı kazanıyorlar.

İşte o gençlerden biri Bulancak Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Abdulkadir Tanrıverdi’nin oğlu  FM-FIDE  Ustası Enes Tanrıverdi.

2014, 2015, 2016’da Giresun Küçükler il birincisi,2016’da Küçükler Türkiye ikincisi oldu.Sonra üst üste  Yıldızlar 13-14 yaş genel kategorisinde Türkiye şampiyonu oldu.Başarıları okulunun dikkatini çekti. Ordu Özel Altaş Koleji kendisine burs desteği verdi.Sonra Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’nda  Dünya şampiyonluğuna ulaştı.Bu köşemde  birkaç kez  Enes Tanrıverdi’yi yazdım.

Okulda dersleri mükemmel. Tanrıverdi’ye göre  satrancın matematik,Fen gibi sayısal derslerde olumlu katkısı var.Zaman kaybını azaltarak hızlı hesap yapmayı öğretiyor.Satranç sporu öğrencilere planlı, disiplinli, sabırlı olmayı, ilk aklına geleni değil de bütünü hesap etmeyi öğretiyor.

Öğrencilerin çok küçük yaşlardan itibaren satranç oynamasını tavsiye ediyorum. Satranç zeka gelişimine oldukça katkı sağlıyor. Satranç sporu zamanı iyi kullanabilme, yenilgi ve hatalardan ders alarak zayıflıkları görebilme, kendine güvenme, başarabileceğine inanma, stresle baş edebilmeyi öğrenmeyi sağlıyor. Bence satrancın en önemli kazanımı özgüven. Satrançla ilgilenenler yeteneklerinin farkında olur, yaratıcı, eleştirel düşünebilir. Günlük hayatta karşılaşacakları sorunlara çözüm üretebilen strateciyi geliştirebilen kişiler olur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.