Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

ÖNCELİK YAYALARIN

İçişleri Bakanlığı’nca, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan farkındalık eylemi tüm yurtta olduğu gibi geçtiğimiz hafta Bulancak’ta da eş zamanlı olarak, yaya geçitlerinde uygulandı. Yapılan bu farkındalık etkinliğine katılan öğrenciler şoförlere önceliğin yayalara ait olduğunu göstermek amacıyla üzerinde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” ve “Önce Yaya” yazılı pankartları ellerinde tutarak karşıdan karşıya geçtiler.  İçişleri Bakanlığımızca ve trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması, yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla düzenlenen etkinliğe bizler de katılım gösterdik. Yapılan bu düzenleme ile artık araç sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan; ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş, kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak ve ilk geçiş hakkını yayalara vermek zorundadırlar. Ülkemiz genelinde meydana gelen trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın arttırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir. Ülkemizde yayalara olan duyarlılığı artırmak için her zaman yaya güvenliğinin nöbetçisi olmalıyız. Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak. Eskiden nezaketle yol veriliyordu veya verilmiyordu. Araçların arasından geçmek için akrobasi yapmak gerekiyordu. Oysa şimdi araçlar yayayı gördükleri anda yaya geçidinde duracaklar. Yayanın geçmesini bekleyecekler. Aynen dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi ve ardından da kendi yolculuklarına devam edecekler. Toplum kalabalıklaştıkça toplumda yaşayabilmek için birbirimize saygılı olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Yayaların trafik işaret ve levhalarının belirlediği yerlerden karşıya geçmesi büyük önem taşıyor.  
Ekleme Tarihi: 10 Ekim 2019 - Perşembe
Erol KÜÇÜK

ÖNCELİK YAYALARIN

İçişleri Bakanlığı’nca, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan farkındalık eylemi tüm yurtta olduğu gibi geçtiğimiz hafta Bulancak’ta da eş zamanlı olarak, yaya geçitlerinde uygulandı. Yapılan bu farkındalık etkinliğine katılan öğrenciler şoförlere önceliğin yayalara ait olduğunu göstermek amacıyla üzerinde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” ve “Önce Yaya” yazılı pankartları ellerinde tutarak karşıdan karşıya geçtiler.

 İçişleri Bakanlığımızca ve trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması, yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla düzenlenen etkinliğe bizler de katılım gösterdik. Yapılan bu düzenleme ile artık araç sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan; ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş, kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak ve ilk geçiş hakkını yayalara vermek zorundadırlar. Ülkemiz genelinde meydana gelen trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuya ilişkin farkındalığın arttırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli bir hale gelmektedir. Ülkemizde yayalara olan duyarlılığı artırmak için her zaman yaya güvenliğinin nöbetçisi olmalıyız.

Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak. Eskiden nezaketle yol veriliyordu veya verilmiyordu. Araçların arasından geçmek için akrobasi yapmak gerekiyordu. Oysa şimdi araçlar yayayı gördükleri anda yaya geçidinde duracaklar. Yayanın geçmesini bekleyecekler. Aynen dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi ve ardından da kendi yolculuklarına devam edecekler. Toplum kalabalıklaştıkça toplumda yaşayabilmek için birbirimize saygılı olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Yayaların trafik işaret ve levhalarının belirlediği yerlerden karşıya geçmesi büyük önem taşıyor.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.