Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

OKULLARIMIZ KORONAVİRÜS’ÜNE NE KADAR HAZIR?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs okullar için de büyük tehdit. Bu kapsamda MEB öğrencilere, öğretmenlere ve okul personellerine uyarıda bulundu. Çin’de 19 Aralık’ta ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) hızla dünyaya yayılıyor. Türkiye’nin komşuları İran, Irak, Yunanistan ve Gürcistan’a virüsün sıçraması, Türkiye için de alarm seviyesini yükseltti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “Risk kapıda. Bize de her an gelebilir. Katı tedbirler alıyoruz” dedi. Birçok ülkede virüsün yayılmasını önlemek için etkinlikler iptal ediliyor, turistik yerler ziyarete kapatılıyor, uçuşlar askıya alınıyor. Okullar da önlem alınan yerlerin başında geliyor. Çin ve İran’da eğitime ara verilirken son olarak Irak’ta da tüm eğitim kurumları, 10 gün tatil edildi. Fransa yarı yıl tatili sonrası Çin, İtalya, Singapur ve Güney Kore’ye giden ailelerden çocuklarını okula göndermemelerini ve 14 gün evde tutmalarını istedi. Türkiye’de henüz virüs görülmediği için okullarda bu tür önlemler alınmadı. Ancak okullar virüsün yayılmasında en ideal ortamlar olduğu için veliler, çocukları için endişeli.  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sosyal medya hesabından koronavirüsten korunmaya yönelik önlemler paylaştı, okullara da bilgilendirici broşürler dağıttı. Bilgilendirme notunda okul personellerine yönelik bir dizi uyarı yer aldı. Bunlar arasında, “Bina sürekli temiz, bakımlı ve havalandırılmış olmalı. Zemin ve koridorlar deterjanlı suyla günlük olarak veya kirlendikçe paspaslanmalı ve kurulanmalı. Tuvaletlerin içi deterjanla fırçalanmalı, klozet kapağı 1/100 oranında çamaşır suyuyla dezenfekte edilmeli. Çöp torbaları usulüne uygun şekilde kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli” gibi hijyene yönelik maddeler öne çıkıyor. MEB, öğrencilere de virüsten korunmanın yollarıyla ilgili şu uyarılarda bulundu: - Eller, parmak araları, tırnak ucu ve avuç içlerini de ovalayarak, sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalı. - Kirli ellerle göz, burun ve ağza dokunmaktan kaçınılmalı. - Hapşırma ve öksürme sonrasında ellerin su ve sabunla iyice yıkanması önemli. - Her tuvalet kullanımı öncesinde ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalı. Tuvalet kullanımı sonrasında klozet kapağı kapatılarak sifon çekilmeli. Tokalaşma, sarılma, öpüşmeden kaçınmalı.  - Öksürüldüğünde ya da hapşırıldığında ağız ve burun mendille kapatılmalı, mendil bulunmadığı durumlarda dirsek içiyle kapatılmalı. Kâğıt mendil kullanıldıktan sonra çöp kovasına atılmalı ve eller yıkanmalı.  
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2020 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

OKULLARIMIZ KORONAVİRÜS’ÜNE NE KADAR HAZIR?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs okullar için de büyük tehdit. Bu kapsamda MEB öğrencilere, öğretmenlere ve okul personellerine uyarıda bulundu.

Çin’de 19 Aralık’ta ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) hızla dünyaya yayılıyor. Türkiye’nin komşuları İran, Irak, Yunanistan ve Gürcistan’a virüsün sıçraması, Türkiye için de alarm seviyesini yükseltti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “Risk kapıda. Bize de her an gelebilir. Katı tedbirler alıyoruz” dedi.

Birçok ülkede virüsün yayılmasını önlemek için etkinlikler iptal ediliyor, turistik yerler ziyarete kapatılıyor, uçuşlar askıya alınıyor. Okullar da önlem alınan yerlerin başında geliyor. Çin ve İran’da eğitime ara verilirken son olarak Irak’ta da tüm eğitim kurumları, 10 gün tatil edildi. Fransa yarı yıl tatili sonrası Çin, İtalya, Singapur ve Güney Kore’ye giden ailelerden çocuklarını okula göndermemelerini ve 14 gün evde tutmalarını istedi. Türkiye’de henüz virüs görülmediği için okullarda bu tür önlemler alınmadı. Ancak okullar virüsün yayılmasında en ideal ortamlar olduğu için veliler, çocukları için endişeli. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sosyal medya hesabından koronavirüsten korunmaya yönelik önlemler paylaştı, okullara da bilgilendirici broşürler dağıttı. Bilgilendirme notunda okul personellerine yönelik bir dizi uyarı yer aldı. Bunlar arasında, “Bina sürekli temiz, bakımlı ve havalandırılmış olmalı. Zemin ve koridorlar deterjanlı suyla günlük olarak veya kirlendikçe paspaslanmalı ve kurulanmalı. Tuvaletlerin içi deterjanla fırçalanmalı, klozet kapağı 1/100 oranında çamaşır suyuyla dezenfekte edilmeli. Çöp torbaları usulüne uygun şekilde kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli” gibi hijyene yönelik maddeler öne çıkıyor.

MEB, öğrencilere de virüsten korunmanın yollarıyla ilgili şu uyarılarda bulundu:

- Eller, parmak araları, tırnak ucu ve avuç içlerini de ovalayarak, sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalı.

- Kirli ellerle göz, burun ve ağza dokunmaktan kaçınılmalı.

- Hapşırma ve öksürme sonrasında ellerin su ve sabunla iyice yıkanması önemli.

- Her tuvalet kullanımı öncesinde ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalı. Tuvalet kullanımı sonrasında klozet kapağı kapatılarak sifon çekilmeli. Tokalaşma, sarılma, öpüşmeden kaçınmalı. 

- Öksürüldüğünde ya da hapşırıldığında ağız ve burun mendille kapatılmalı, mendil bulunmadığı durumlarda dirsek içiyle kapatılmalı. Kâğıt mendil kullanıldıktan sonra çöp kovasına atılmalı ve eller yıkanmalı.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.