Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

NEREDE HATA YAPTIK? ‘–CHRRİSTİAN GOTTHİLF SALZMANN’

Çocuk eğitimi konusunda yazılmış en güzel kitaplardan biri… Kitap 18. Yüzyılda kaleme alınmış olmasına rağmen hala geçerliliğini koruyor. Bir eğitimci olarak özellikle anne-babaların ve öğretmenlerin mutlaka okumaları gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap, Türkiye’de farklı yayınevlerinden farklı isimlerle defalarca kez yayınlandı. Çevirilerde kullanılan en yaygın isimleri; ‘Nerede Hata Yaptık?’, ‘Yengeç Kitap’ ve ‘Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları’dır. Salzmann, kitabında çocuk eğitimiyle ilgili yapılması gerekenleri, ‘yanlışları’ gözler önüne sererek anlatır. Bu farklı teknik sayesinde, anne-babaların yanlış davranışlarının neticesinde ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar, onlara çarpıcı bir şekilde gösterilmiş olmaktadır. Böylece anne-babalara hem işin ciddiyeti anlatılmış olmakta hem de zihinde kalıcı olmaktadır. Sonuç olarak anne-babalar, okuduklarını kendi çocukları ile olan ilişkilerinde pratiğe dökmekte zorlanmayacaklardır.                               Bir eğitim klasiği sayılabilecek olan bu eser, zamanın yıpratıcı gücü karşısında, geçen onca zamana rağmen dimdik ayakta durması ile çocuk ve aile eğitimi sahasında bir şahaser olduğunu ispatlamıştır. İyi bir çocuk yetiştirmek, hazineler dolusu servetten daha hayırlıdır. Çünkü bunlar yaşayan hazinelerdir. Yaşlandığımız zaman en büyük düşüncemiz geride iyi bir miras bırakmak değil midir. Bu eser, kendi kanı ve canı olan çocuklarına zere kadar bağlı aileleri uyaracak, onların düşünmelerini sağlayacaklardır. ’Ben çocuğumu nasıl olur da hasta edebilirim, mutsuzluğuna sebep olabilirim.’ diyecekler ve ‘Benim hayatımı mahvediyorlar’ düşüncesinden vazgeçeceklerdir. Yani bu kitap, size yapmanız gerekenleri değil, yapmamanız gerekenleri anlatır. Kitapta ebeveynlerin yapabilecekleri yaygın hatalar yukarıdaki gibi bir giriş ile başlayıp, kısa bir hikâye ile örneklendirilmektedir. Böylece kitap hem eğitici hem de eğlendirici bir hal almaktadır. Kitap adı: Nerede Hata Yaptık? Orijinal adı: Krebsbüchlein oder Anweisung zu einer unvernünftigen Erziehung der Kinder Yazar: Christian Gotthilf Salzmann Çeviri: Zeki Karakaya Yayınevi: Etüt Sayfa: 151  
Ekleme Tarihi: 09 Ocak 2020 - Perşembe
Erol KÜÇÜK

NEREDE HATA YAPTIK? ‘–CHRRİSTİAN GOTTHİLF SALZMANN’

Çocuk eğitimi konusunda yazılmış en güzel kitaplardan biri… Kitap 18. Yüzyılda kaleme alınmış olmasına rağmen hala geçerliliğini koruyor. Bir eğitimci olarak özellikle anne-babaların ve öğretmenlerin mutlaka okumaları gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kitap, Türkiye’de farklı yayınevlerinden farklı isimlerle defalarca kez yayınlandı. Çevirilerde kullanılan en yaygın isimleri; ‘Nerede Hata Yaptık?’, ‘Yengeç Kitap’ ve ‘Çocuğu Kötü Eğitmenin Yolları’dır.

Salzmann, kitabında çocuk eğitimiyle ilgili yapılması gerekenleri, ‘yanlışları’ gözler önüne sererek anlatır. Bu farklı teknik sayesinde, anne-babaların yanlış davranışlarının neticesinde ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar, onlara çarpıcı bir şekilde gösterilmiş olmaktadır. Böylece anne-babalara hem işin ciddiyeti anlatılmış olmakta hem de zihinde kalıcı olmaktadır. Sonuç olarak anne-babalar, okuduklarını kendi çocukları ile olan ilişkilerinde pratiğe dökmekte zorlanmayacaklardır.                               Bir eğitim klasiği sayılabilecek olan bu eser, zamanın yıpratıcı gücü karşısında, geçen onca zamana rağmen dimdik ayakta durması ile çocuk ve aile eğitimi sahasında bir şahaser olduğunu ispatlamıştır. İyi bir çocuk yetiştirmek, hazineler dolusu servetten daha hayırlıdır. Çünkü bunlar yaşayan hazinelerdir. Yaşlandığımız zaman en büyük düşüncemiz geride iyi bir miras bırakmak değil midir. Bu eser, kendi kanı ve canı olan çocuklarına zere kadar bağlı aileleri uyaracak, onların düşünmelerini sağlayacaklardır. ’Ben çocuğumu nasıl olur da hasta edebilirim, mutsuzluğuna sebep olabilirim.’ diyecekler ve ‘Benim hayatımı mahvediyorlar’ düşüncesinden vazgeçeceklerdir. Yani bu kitap, size yapmanız gerekenleri değil, yapmamanız gerekenleri anlatır. Kitapta ebeveynlerin yapabilecekleri yaygın hatalar yukarıdaki gibi bir giriş ile başlayıp, kısa bir hikâye ile örneklendirilmektedir. Böylece kitap hem eğitici hem de eğlendirici bir hal almaktadır.

Kitap adı: Nerede Hata Yaptık?
Orijinal adı: Krebsbüchlein oder Anweisung zu einer unvernünftigen Erziehung der Kinder
Yazar: Christian Gotthilf Salzmann
Çeviri: Zeki Karakaya
Yayınevi: Etüt
Sayfa: 151
 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.