Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

KUZKÖY’DEN NASAYA YOLCULUK

Bulancak Kuzköy’den Betül Kacar, Türk Astrobiyolog Profesör. Nasa bünyesinde 30 araştırma grubunun başkanlığını yapıyor. İstanbul doğumlu. Giresun Bulancak Kuzköy’de yetişip Amerika’da hepimizin gururu olan Betül Kacar, Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu. 2003’te Howart Hughes Tıp Enstitüsü bursu ile ABD’ye gitti. ABD Emory Üniversitesi’nde doktora yaptı. Doktorada evrim ve astrobiy oloji konularına ilgi duydu. Nasa Genç Araştırmacı ödülü, Nasa Astrobiyoloji Enstitüsü ödüllerini aldı. 2014-2017 Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisiydi. 2018’den bu yana Arizona Üniversitesinde öğretim üyesi. Giresun Bulancak Kuzköy  rahmetli Hayrettin Kacar’ın kızı. Babası merhum Hayrettin Kacar geçmiş yıllarda İstanbul’da tanınmış büyük bir işadamı idi. 3.8 milyar yıl öncesinde evrende bakteriler var mıydı? Gözle görülemeyecek organizmalar nasıl yaşıyordu? Bunların atmosfere etkileri neydi? Nasıl bir dünyaya yol açtılar? Bu soruların cevabını bulma merakıyla yola çıktı Betül Kacar. ABD’nin Arizona Üniversitesi’nde görevli Giresun Bulancak Kuzköy’den Türk bilim insanı Betül Kacar, bu merakı bir projeye dönüştürüp, 2012 yılında ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Nasa’ya sundu. Kacar, Nasa’nın projesine yatırım yapma kararı alması üzerine 2020 Ocak ayında organizasyon bünyesinde kurulan farklı çalışma gruplarından birine seçildi. Kacar, geçtiğimiz hafta birlikte çalışacağı o ekibin lideri oldu. Betül yaptığı açıklamada; “Yaşam yaklaşık 3.8 milyar yıllıktır. Dünya faklı süreçlerden geçti. Örneğin 2 milyar yıl dünyamızın atmosferinde oksijen yoktu, fakat canlılar vardı. Bunlar nasıl bir dünyaya sebep oldular, bunu anlamaya çalışıyoruz. Eski dönemdeki bakterilerin, gözle görülemeyecek organizmaların nasıl yaşadığına, nasıl bir atmosfere ve nasıl bir dünyaya sebep olduklarını anlamak istedim” dedi. 30 kişilik bir ekip yılda iki kez buluşup, uzun yıllar sürecek bir projeye imza atacak. Peki bu çalışma sonucunda nasıl bir sonuca ulaşılabilir? Öğrenmeye, araştırmaya hep meraklı olan Betül Kaçar, “Umarım beni şaşırtan bir sonuç olur, umarım tüm dünya görüşüm yanlıştır ki ben de her şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalırım” demişti. Yıldız Haber Gazetesi ailesi olarak Bulancaklı Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kacar’la gurur duyuyor. Onu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.
Ekleme Tarihi: 16 Kasım 2020 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

KUZKÖY’DEN NASAYA YOLCULUK

Bulancak Kuzköy’den Betül Kacar, Türk Astrobiyolog Profesör.

Nasa bünyesinde 30 araştırma grubunun başkanlığını yapıyor. İstanbul doğumlu. Giresun Bulancak Kuzköy’de yetişip Amerika’da hepimizin gururu olan Betül Kacar, Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu. 2003’te Howart Hughes Tıp Enstitüsü bursu ile ABD’ye gitti. ABD Emory Üniversitesi’nde doktora yaptı. Doktorada evrim ve astrobiy oloji konularına ilgi duydu. Nasa Genç Araştırmacı ödülü, Nasa Astrobiyoloji Enstitüsü ödüllerini aldı. 2014-2017 Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisiydi. 2018’den bu yana Arizona Üniversitesinde öğretim üyesi. Giresun Bulancak Kuzköy  rahmetli Hayrettin Kacar’ın kızı. Babası merhum Hayrettin Kacar geçmiş yıllarda İstanbul’da tanınmış büyük bir işadamı idi.

3.8 milyar yıl öncesinde evrende bakteriler var mıydı? Gözle görülemeyecek organizmalar nasıl yaşıyordu? Bunların atmosfere etkileri neydi? Nasıl bir dünyaya yol açtılar? Bu soruların cevabını bulma merakıyla yola çıktı Betül Kacar.

ABD’nin Arizona Üniversitesi’nde görevli Giresun Bulancak Kuzköy’den Türk bilim insanı Betül Kacar, bu merakı bir projeye dönüştürüp, 2012 yılında ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Nasa’ya sundu. Kacar, Nasa’nın projesine yatırım yapma kararı alması üzerine 2020 Ocak ayında organizasyon bünyesinde kurulan farklı çalışma gruplarından birine seçildi. Kacar, geçtiğimiz hafta birlikte çalışacağı o ekibin lideri oldu. Betül yaptığı açıklamada; “Yaşam yaklaşık 3.8 milyar yıllıktır. Dünya faklı süreçlerden geçti. Örneğin 2 milyar yıl dünyamızın atmosferinde oksijen yoktu, fakat canlılar vardı. Bunlar nasıl bir dünyaya sebep oldular, bunu anlamaya çalışıyoruz. Eski dönemdeki bakterilerin, gözle görülemeyecek organizmaların nasıl yaşadığına, nasıl bir atmosfere ve nasıl bir dünyaya sebep olduklarını anlamak istedim” dedi.

30 kişilik bir ekip yılda iki kez buluşup, uzun yıllar sürecek bir projeye imza atacak. Peki bu çalışma sonucunda nasıl bir sonuca ulaşılabilir?

Öğrenmeye, araştırmaya hep meraklı olan Betül Kaçar, “Umarım beni şaşırtan bir sonuç olur, umarım tüm dünya görüşüm yanlıştır ki ben de her şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalırım” demişti.

Yıldız Haber Gazetesi ailesi olarak Bulancaklı Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kacar’la gurur duyuyor. Onu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.