Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

KÜFRETMEK

Küfrün rahatlatma ve dayanıklılığı sağlama,bireye güçlü hissettirme ve hatta bireyin kendisini ifade etmesini sağlamada işe yarar bir araçsal işlevi var.Fakat işlevselliği küfrün olumlu bir anlama geldiğini göstermez.Küfür sadece fiziksel kavgayı önleyen bir araç değil kavganın bizzat nedeni olabiliyor. İnsanlar iki durumda küfre başvuruyor;duyguların işlevselliği ve toplumun nedenselliği. Duyguların işlevselliği nazarında küfür,katılımcılar için bir duygunun dışa vurumuyken bilinmeyen duygunun bizzat kendisi de olmakta. Bir katılımcı,bir olayı anlatmak isteyip de küfürsüz anlatamayacağı ortamdaysa anlatmaktan vazgeçtiğini bahsetmişti.Ona göre o olay ancak küfürle ifade edilebilirdi. Toplumun nedenselliğinde ise kendilik inşası durumu söz konusu. Kadınların küfretmelerinin nedenleri arasında dışsal dayatma,kazanma-kaybetme ve mutluluk öne çıkıyor. Erkeklerin nedeni ise haksızlığa uğrama,yok sayılma,otorite, dikkat çekme gösterisi ve iyiliğini sağlamada düzenin sarsılması tehdidi. Küfrü en yakın öğrenme yeri ise okul,sokak,dizileriniinternet,iş ortamı ve aile içi.
Ekleme Tarihi: 27 Şubat 2024 - Salı
Erol KÜÇÜK

KÜFRETMEK

Küfrün rahatlatma ve dayanıklılığı sağlama,bireye güçlü hissettirme ve hatta bireyin kendisini ifade etmesini sağlamada işe yarar bir araçsal işlevi var.Fakat işlevselliği küfrün olumlu bir anlama geldiğini göstermez.Küfür sadece fiziksel kavgayı önleyen bir araç değil kavganın bizzat nedeni olabiliyor.

İnsanlar iki durumda küfre başvuruyor;duyguların işlevselliği ve toplumun nedenselliği. Duyguların işlevselliği nazarında küfür,katılımcılar için bir duygunun dışa vurumuyken bilinmeyen duygunun bizzat kendisi de olmakta. Bir katılımcı,bir olayı anlatmak isteyip de küfürsüz anlatamayacağı ortamdaysa anlatmaktan vazgeçtiğini bahsetmişti.Ona göre o olay ancak küfürle ifade edilebilirdi. Toplumun nedenselliğinde ise kendilik inşası durumu söz konusu.

Kadınların küfretmelerinin nedenleri arasında dışsal dayatma,kazanma-kaybetme ve mutluluk öne çıkıyor.

Erkeklerin nedeni ise haksızlığa uğrama,yok sayılma,otorite, dikkat çekme gösterisi ve iyiliğini sağlamada düzenin sarsılması tehdidi.

Küfrü en yakın öğrenme yeri ise okul,sokak,dizileriniinternet,iş ortamı ve aile içi.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.