Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

KENDİ SONUMUZU KENDİMİZ HAZIRLIYORUZ

Tüm dünya’da olduğu gibi ülkemizde de çölleşme hızla büyüyor.İklim değişikliği nedeniyle yıllık ortalama sıcaklığın artması,su kaynaklarında azalma çölleşmeyi ve erozyonu tetiklediği bir gerçek. Ülkemizde  Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere Türkiye’nin her yerinde artık çölleşme kendini göstermeye başladı.Düşünün kalın bir kitap var elinizde.Her gün bir sayfasını kopartıyorsunuz belli bir yılın sonunda  kitaptan geriye hiçbir şey kalmayacak,manzara bu.Görünen köy klavuz istemiyor.Ama bazı insanlarımız çevre konusunda alabildiğine duyarsız.İçtikleri pet şişelerini çevreye atmakla devam ediyorlar.Bizlerde bunu izliyoruz sadece.Kötülerin hakim olduğu bir dünya sanki.Ciddi bir tehlike,bütün insanların konuya karşı duyarlı olması gerekiyor.  Toprak olmadan gıdadan söz edilebilir mi?Üretkenlik,besin maddesi,organik madde bakımından toprağın en zengin kısmı en üstteki kısım,bunun kaybına bile bile göz yumuyoruz. Bizi çölleşmeye götüren gidişatı durduramazsak birçok olumsuz etkiyi hissetmemiz kaçınılmaz.Maalesef doğanın dengesini bozduk.Tahrip ettik,işte sonuç ortada.Bundan sonra daha çok hastalıklarla karşılaşacağız. Emekli bir assubayın kargaslar ve insanlara dair hatırasını sizlerle paylaşarak makalemi bitirmek isterim. ‘’1988 yılında Malazgirt’e tayın oldum.Çalıştığım alayda o kadar çok kavak ağacı var ki,her birinde onlarca karga yuvası.Yer gök karga sanki.Sürekli 24 saat ötüyorlar.Sesleri de rahatsız edecek kadar yüksek.Ama yapacak bir şey yok.Yaradılışları öyle.Sonra görevli bazı subaylar kargaları uyarmamıza rağmen rahatsız etmeye başladılar.Yuvalarını yıkmaya başladılar.Sonunda kargalar buna direnmeye başladılar.Derken kargalar hep birlikte taaruza geçtiler.Herkese değil kendine zarar verene saldırmaya başladılar.Mücadele  uzun süre aldı.Kargalar köklerinin kurutulacağını anladıklarından belli ki başka diyarlara göçtüler. Bir sabah kalktığımızda  alayı boydan boya yılanlar, fareler bastı.kimse evine gidemez oldu.Kargaların gazabı,bizimkilere azap oldu.Kısaca insanoğlu bu dünyada kendi sonunu kendi hazırlıyor.
Ekleme Tarihi: 16 Nisan 2024 - Salı
Erol KÜÇÜK

KENDİ SONUMUZU KENDİMİZ HAZIRLIYORUZ

Tüm dünya’da olduğu gibi ülkemizde de çölleşme hızla büyüyor.İklim değişikliği nedeniyle yıllık ortalama sıcaklığın artması,su kaynaklarında azalma çölleşmeyi ve erozyonu tetiklediği bir gerçek. Ülkemizde  Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere Türkiye’nin her yerinde artık çölleşme kendini göstermeye başladı.Düşünün kalın bir kitap var elinizde.Her gün bir sayfasını kopartıyorsunuz belli bir yılın sonunda  kitaptan geriye hiçbir şey kalmayacak,manzara bu.Görünen köy klavuz istemiyor.Ama bazı insanlarımız çevre konusunda alabildiğine duyarsız.İçtikleri pet şişelerini çevreye atmakla devam ediyorlar.Bizlerde bunu izliyoruz sadece.Kötülerin hakim olduğu bir dünya sanki.Ciddi bir tehlike,bütün insanların konuya karşı duyarlı olması gerekiyor.

 Toprak olmadan gıdadan söz edilebilir mi?Üretkenlik,besin maddesi,organik madde bakımından toprağın en zengin kısmı en üstteki kısım,bunun kaybına bile bile göz yumuyoruz. Bizi çölleşmeye götüren gidişatı durduramazsak birçok olumsuz etkiyi hissetmemiz kaçınılmaz.Maalesef doğanın dengesini bozduk.Tahrip ettik,işte sonuç ortada.Bundan sonra daha çok hastalıklarla karşılaşacağız. Emekli bir assubayın kargaslar ve insanlara dair hatırasını sizlerle paylaşarak makalemi bitirmek isterim. ‘’1988 yılında Malazgirt’e tayın oldum.Çalıştığım alayda o kadar çok kavak ağacı var ki,her birinde onlarca karga yuvası.Yer gök karga sanki.Sürekli 24 saat ötüyorlar.Sesleri de rahatsız edecek kadar yüksek.Ama yapacak bir şey yok.Yaradılışları öyle.Sonra görevli bazı subaylar kargaları uyarmamıza rağmen rahatsız etmeye başladılar.Yuvalarını yıkmaya başladılar.Sonunda kargalar buna direnmeye başladılar.Derken kargalar hep birlikte taaruza geçtiler.Herkese değil kendine zarar verene saldırmaya başladılar.Mücadele  uzun süre aldı.Kargalar köklerinin kurutulacağını anladıklarından belli ki başka diyarlara göçtüler. Bir sabah kalktığımızda  alayı boydan boya yılanlar, fareler bastı.kimse evine gidemez oldu.Kargaların gazabı,bizimkilere azap oldu.Kısaca insanoğlu bu dünyada kendi sonunu kendi hazırlıyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.