Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

İYİ TATİLLER SEVGİLİ ÖĞRENCİLER

18 Milyona yakın  öğrenci ve  1 milyona yakın öğretmenler Cuma günü karne alarak yarıyıl tatiline çıkıyor. Tatil 20  Ocak-4  Şubat tarihleri arasında devam edecek. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 5 Şubat pazartesi günü  başlayacak. Öğrenciler tatile girmenin ve dinlenmenin heyecanını yaşarken, biz öğretmenlerde aileleri karnelere aşırı tepki vermemeleri konusunda uyarıyoruz. Tatilin hem dinlenmek ve eğlenmek, hem de eksikleri kapatmak için fırsat olduğunu belirtirken , bazı derslerinde istenen notları alamayan öğrencilere nasıl yaklaşılması gerektiğini şöyle özetleyebiliriz: Her öğrencinin  öğrenme süresinin ve öğrenme yöntemlerinin farklılık gösterdiğini akılda tutmak gerekiyor. Her öğrencinin  özel olduğu gerçeğini düşündüğümüzde onu diğer çocuklarla kıyaslamanın ne kadar yanlış bir yaklaşım olduğunu görürüz. Emin olun her çocuğun yaşıtlarından güçlü olan bazı özellikleri vardır. Çocuklarımızı diğerleriyle kıyaslamak onların kendilerini bir sıralama ve yarış içinde olduğu hissini yaşamalarına ve hayattan alması gereken coşkunun ve hazzın bu yarışta üst sıralara çıkma kaygısı altında kaybolmasına sebep olabilir. Öğrenci derslerindeki başarısızlığı yüzünden sevilmediğini hissederek, ‘koşullu sevgi’ düşüncesi geliştirebilir. Oysa onların en çok hmeye ihtiyacı olan şey sevgidir. Yani ne olursa olsun annesinin babasının onu sevmekten vazgeçmeyeceğini hmek isterler.  Kötü olan dersleri varsa, başarılı olduğu diğer derslerle kıyaslayarak, bunu da başarabileceğini htirmelisiniz. Çocuğa, “Bu derslerde başarılı olduğun gibi diğerlerini de başarabilirsin. Bu potansiyel sende var” mesajını vermeliyiz. Daha sonra beklentilerimizin altında kalan dersler hakkında konuşmaya başlamalıyız. Böylece çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemiş ve olumlu olana odaklandığımızı çocuğumuza htirmiş oluruz. Çocuk için asıl motivasyon kaynağı onu övmeniz ve takdir etmenizdir. Ödüller bir süre sonra davranışı pekiştirme özelliklerini yitirirler; çocuktaki davranış pekiştirici özelliğini yitirmeyen tek şey ise anne-babanın samimi ve sımsıcak takdiri, sevgisi ve övgüsüdür. Tatil süresince öğrenciler  yoğun bir okul döneminin ardından daha fazla uyku, sınırsız bilgisayar ve internet kullanımı istiyor.  Tüm bunları yapmaya elbette hakları olsa da,  bir sınırlama da getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilecek süreye dikkat etmek gerekir. Sömestr tatili, dinlenmenin yanı sıra öğrencilere kendilerini daha iyi tanıma, yeni kararlar alarak akademik açıdan başarıya giden yolların gerekliliklerini yerine getirme bilincinin oluşturulması açısından önem taşıyor. Dönem boyunca edinilen bilgi ve becerilerin kısa sürede unutulmaması için ders tekrarı yapmalılar. Tatil planlaması içinde buna da yer verilmesi öğrenciye okula dönüşünde fayda sağlıyor.İyi tatiller…
Ekleme Tarihi: 16 Ocak 2018 - Salı
Erol KÜÇÜK

İYİ TATİLLER SEVGİLİ ÖĞRENCİLER

18 Milyona yakın  öğrenci ve  1 milyona yakın öğretmenler Cuma günü karne alarak yarıyıl tatiline çıkıyor. Tatil 20  Ocak-4  Şubat tarihleri arasında devam edecek. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 5 Şubat pazartesi günü  başlayacak.
Öğrenciler tatile girmenin ve dinlenmenin heyecanını yaşarken, biz öğretmenlerde aileleri karnelere aşırı tepki vermemeleri konusunda uyarıyoruz. Tatilin hem dinlenmek ve eğlenmek, hem de eksikleri kapatmak için fırsat olduğunu belirtirken , bazı derslerinde istenen notları alamayan öğrencilere nasıl yaklaşılması gerektiğini şöyle özetleyebiliriz:
Her öğrencinin  öğrenme süresinin ve öğrenme yöntemlerinin farklılık gösterdiğini akılda tutmak gerekiyor. Her öğrencinin  özel olduğu gerçeğini düşündüğümüzde onu diğer çocuklarla kıyaslamanın ne kadar yanlış bir yaklaşım olduğunu görürüz. Emin olun her çocuğun yaşıtlarından güçlü olan bazı özellikleri vardır. Çocuklarımızı diğerleriyle kıyaslamak onların kendilerini bir sıralama ve yarış içinde olduğu hissini yaşamalarına ve hayattan alması gereken coşkunun ve hazzın bu yarışta üst sıralara çıkma kaygısı altında kaybolmasına sebep olabilir.
Öğrenci derslerindeki başarısızlığı yüzünden sevilmediğini hissederek, ‘koşullu sevgi’ düşüncesi geliştirebilir. Oysa onların en çok hmeye ihtiyacı olan şey sevgidir. Yani ne olursa olsun annesinin babasının onu sevmekten vazgeçmeyeceğini hmek isterler.  Kötü olan dersleri varsa, başarılı olduğu diğer derslerle kıyaslayarak, bunu da başarabileceğini htirmelisiniz. Çocuğa, “Bu derslerde başarılı olduğun gibi diğerlerini de başarabilirsin. Bu potansiyel sende var” mesajını vermeliyiz. Daha sonra beklentilerimizin altında kalan dersler hakkında konuşmaya başlamalıyız. Böylece çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemiş ve olumlu olana odaklandığımızı çocuğumuza htirmiş oluruz. Çocuk için asıl motivasyon kaynağı onu övmeniz ve takdir etmenizdir. Ödüller bir süre sonra davranışı pekiştirme özelliklerini yitirirler; çocuktaki davranış pekiştirici özelliğini yitirmeyen tek şey ise anne-babanın samimi ve sımsıcak takdiri, sevgisi ve övgüsüdür.
Tatil süresince öğrenciler  yoğun bir okul döneminin ardından daha fazla uyku, sınırsız bilgisayar ve internet kullanımı istiyor.  Tüm bunları yapmaya elbette hakları olsa da,  bir sınırlama da getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilecek süreye dikkat etmek gerekir.
Sömestr tatili, dinlenmenin yanı sıra öğrencilere kendilerini daha iyi tanıma, yeni kararlar alarak akademik açıdan başarıya giden yolların gerekliliklerini yerine getirme bilincinin oluşturulması açısından önem taşıyor. Dönem boyunca edinilen bilgi ve becerilerin kısa sürede unutulmaması için ders tekrarı yapmalılar. Tatil planlaması içinde buna da yer verilmesi öğrenciye okula dönüşünde fayda sağlıyor.İyi tatiller…
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.