Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

İKLİM KRİZİNE KARŞI GEÇ KALMADAN NELER YAPABİLİRİZ?

İklim krizi beraberinde getirdiği hava kirliliği, sel, kuraklık gibi aşırı hava olaylarıyla her geçen gün kendisini daha çok hissettirmeye başladı. Dünyanın birçok yerinde binlerce insan iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olaylarından olumsuz etkilenirken, bilinçli toplumlarda ise iklim krizine yönelik farkındalık giderek artıyor. Dünyada en güzel örneği 15 yaşında İsveçli Greta Thunberg, siyasetçilerin iklim sorunlarını ciddiye alması için ülkesinde okula gitmeyerek protesto düzenledi. Toplumda iklim krizine yönelik farkındalık giderek artıyor. Bireysel sorumlulukların yanı sıra iklim kriziyle mücadele kapsamında tarım, enerji, ulaştırma gibi sektörlerde gerçekleşecek dönüşümler de büyük önem taşıyor. Özellikle günümüzde yaşanan sel, kuraklık gibi doğa olaylarının yanı sıra yaşanan yangınlar gibi doğal afetler de iklim krizinin olumsuz etkilerini hissettiriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği ile bu yıl en çok ilişki kurulan olayların hava kirliliği, artan afetler, olağan dışı mevsim olaylarının çoğalması yer alırken, toplumun büyük bir kısmı gıda ve beslenme sorunlarının yaygınlaşması, bulaşan enfeksiyonların artması gibi durumları iklim kriziyle ilişkilendiriyor. Görülüyor ki kısa bir süre içinde gıdaya erişimde insanların zorlanabileceği bir gerçek. İnsanlar iklim değişikliğinin gelecek nesiller için tehlike arz ettiğini dile getiriyorlar. Toplum iklim değişikliğinden gelecek nesillerin daha fazla etkileneceğini düşünüyor. Zaman varken iklim krizinin önüne geçebilmek adına; *Etkileri her geçen gün artan iklim krizine karşı kampanyalar yürütülmeli. Zaman daralıyor, fakat istense yapılacak çok şey var. *Fosil yakıtlarının geride bırakılması, yenilenebilir enerjiye adil geçişi sağlanmalı. *Nükleer enerjinin Türkiye’nin gündeminden çıkarılması. *Doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korumalıyız. Tüm ilkokul-Ortaokul-Liseye İklim krizi ile ilgili zorunlu ders konulmalı. Böylece iklim krizi konusunda gelecek nesiller bilinçlendirmeliyiz.  
Ekleme Tarihi: 25 Nisan 2023 - Salı
Erol KÜÇÜK

İKLİM KRİZİNE KARŞI GEÇ KALMADAN NELER YAPABİLİRİZ?

İklim krizi beraberinde getirdiği hava kirliliği, sel, kuraklık gibi aşırı hava olaylarıyla her geçen gün kendisini daha çok hissettirmeye başladı.

Dünyanın birçok yerinde binlerce insan iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olaylarından olumsuz etkilenirken, bilinçli toplumlarda ise iklim krizine yönelik farkındalık giderek artıyor.

Dünyada en güzel örneği 15 yaşında İsveçli Greta Thunberg, siyasetçilerin iklim sorunlarını ciddiye alması için ülkesinde okula gitmeyerek protesto düzenledi.

Toplumda iklim krizine yönelik farkındalık giderek artıyor. Bireysel sorumlulukların yanı sıra iklim kriziyle mücadele kapsamında tarım, enerji, ulaştırma gibi sektörlerde gerçekleşecek dönüşümler de büyük önem taşıyor.

Özellikle günümüzde yaşanan sel, kuraklık gibi doğa olaylarının yanı sıra yaşanan yangınlar gibi doğal afetler de iklim krizinin olumsuz etkilerini hissettiriyor.

Araştırmaya göre, iklim değişikliği ile bu yıl en çok ilişki kurulan olayların hava kirliliği, artan afetler, olağan dışı mevsim olaylarının çoğalması yer alırken, toplumun büyük bir kısmı gıda ve beslenme sorunlarının yaygınlaşması, bulaşan enfeksiyonların artması gibi durumları iklim kriziyle ilişkilendiriyor. Görülüyor ki kısa bir süre içinde gıdaya erişimde insanların zorlanabileceği bir gerçek. İnsanlar iklim değişikliğinin gelecek nesiller için tehlike arz ettiğini dile getiriyorlar. Toplum iklim değişikliğinden gelecek nesillerin daha fazla etkileneceğini düşünüyor.

Zaman varken iklim krizinin önüne geçebilmek adına;

*Etkileri her geçen gün artan iklim krizine karşı kampanyalar yürütülmeli. Zaman daralıyor, fakat istense yapılacak çok şey var.

*Fosil yakıtlarının geride bırakılması, yenilenebilir enerjiye adil geçişi sağlanmalı.

*Nükleer enerjinin Türkiye’nin gündeminden çıkarılması.

*Doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korumalıyız. Tüm ilkokul-Ortaokul-Liseye İklim krizi ile ilgili zorunlu ders konulmalı. Böylece iklim krizi konusunda gelecek nesiller bilinçlendirmeliyiz.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.