Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

HOŞGELDİN BAHAR BAYRAMI

Nevruz bayramı dünyadaki en eski bayramlardandır.Çok Eskiden beri dünyadaki birçok toplulukta farklı şekillerde şenliklere konu olan, dünyanın en eski bayramıdır “Nevruz”.Her kültürde farklı bir adı vardır ama tek bir anlamı vardır.Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar,Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır. Farklı kültürlerde farklı isimler verilmiştir bu bayrama. Baharın, yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı ve dostluğu simgeler.Anadolu ve Orta Asya Türkleri’nde, Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Kürtler’de ise Nevruz bayramının, Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi‘ne dayandığına inanılır.2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu da 2009 yılında, Nevruz’u “Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi”ne dahil etti.Nevruz geleneği Buzul Çağı'nın sonlarından beri, yaklaşık 1500 yıldır süregeldiği düşünülüyor.Nevruz kutlamalarında Nevruz Ateşi yakılıp üstünden atlanır. - Mersin-Silifke bölgesindeki Toros Türkmenleri'nde ''Mart İpliği'' adıyla bilinen Nevruz'da ağaçlara bez bağlanıyor ve Nevruz günü yaylalara çıkılıyor. -Gaziantep ve çevresinde 22 Mart gününe 'Sultan Navruz' adı veriliyor. Halk arasındaki inanca göre, Sultan Navruz güzel bir kızdır ve 21 Mart'ı 22 Mart'a bağlayan gece batıdan doğuya doğru göç eder, bir başka inanca göre ise kuş kılığında uçan bir derviştir. Nevruz gecesi Sultan Navruz'un geçtiği saatte uyanık olanların bütün dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor. -Malatya'nın bazı köylerinde halk Nevruz'u 'Kış Bitti Bayramı' olarak kutluyor. -Ağrı ve çevresinde o gece gençler bir dilek tutarak kapıları dinleyip içerideki konuşmaları yorumlayarak niyetlerinin tutup tutmayacağını anlamaya çalışıyor. -Giresun'da 'Mart Bozumu' adıyla kutlanan Nevruz'da çevredeki akarsulardan su getirilip hayvanların üzerine serpiliyor.
Ekleme Tarihi: 23 Mart 2018 - Cuma
Erol KÜÇÜK

HOŞGELDİN BAHAR BAYRAMI

Nevruz bayramı dünyadaki en eski bayramlardandır.Çok Eskiden beri dünyadaki birçok toplulukta farklı şekillerde şenliklere konu olan, dünyanın en eski bayramıdır “Nevruz”.Her kültürde farklı bir adı vardır ama tek bir anlamı vardır.Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar,Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır. Farklı kültürlerde farklı isimler verilmiştir bu bayrama.

Baharın, yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı ve dostluğu simgeler.Anadolu ve Orta Asya Türkleri’nde, Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Kürtler’de ise Nevruz bayramının, Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi‘ne dayandığına inanılır.2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu da 2009 yılında, Nevruz’u “Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi”ne dahil etti.Nevruz geleneği Buzul Çağı'nın sonlarından beri, yaklaşık 1500 yıldır süregeldiği düşünülüyor.Nevruz kutlamalarında Nevruz Ateşi yakılıp üstünden atlanır.

- Mersin-Silifke bölgesindeki Toros Türkmenleri'nde ''Mart İpliği'' adıyla bilinen Nevruz'da ağaçlara bez bağlanıyor ve Nevruz günü yaylalara çıkılıyor.

-Gaziantep ve çevresinde 22 Mart gününe 'Sultan Navruz' adı veriliyor. Halk arasındaki inanca göre, Sultan Navruz güzel bir kızdır ve 21 Mart'ı 22 Mart'a bağlayan gece batıdan doğuya doğru göç eder, bir başka inanca göre ise kuş kılığında uçan bir derviştir. Nevruz gecesi Sultan Navruz'un geçtiği saatte uyanık olanların bütün dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor. -Malatya'nın bazı köylerinde halk Nevruz'u 'Kış Bitti Bayramı' olarak kutluyor. -Ağrı ve çevresinde o gece gençler bir dilek tutarak kapıları dinleyip içerideki konuşmaları yorumlayarak niyetlerinin tutup tutmayacağını anlamaya çalışıyor. -Giresun'da 'Mart Bozumu' adıyla kutlanan Nevruz'da çevredeki akarsulardan su getirilip hayvanların üzerine serpiliyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.