Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

HAVAMIZ KİRLENİYOR

Atmosferdeki karbondioksit miktarının rekor seviyeye ulaşmasından sonra olası riskler aşırı hava olaylarında patlama yaşanabilir. Son günlerde ülkemizde yaşanan seller, kuraklık, hortumlar, sıcak veya soğuk hava dalgaları gibi ekstrem olaylarda patlama yaşanması buna örnek. Karbondioksit artışına kömür, petrol, doğal gaz tüketimindeki artışların neden olduğu bir gerçek. Alternatif olarak elektrik sobası kullanılabilir. Elektrik enerjisini rüzgar ve güneşten temin edebiliriz. Doğal gaz fosil yakıtlar arasında en masum olanı. Evlerimizi büyük pencereli yapmamak, yalıtımı sağlamak enerji tasarrufu sağlar. Karbondioksirt’in direk olarak insan sağlığına zarar vermesi için mevcut değerlerin 10 katına ulaşması gerekir. Ciğerlerimizde zaten karbondioksit var. İnsanoğlu günlük yaşantısında karbondioksite yabancı değil, ancak ölçümler 4 bin PPM’lerin üzerine çıkarsa ciddi sağlık sorunları yaşanır. Bugüne kadar hep gündüzleri oluşan sıcaklık değerlerini konuştuk. Oysa iklim değişikliği gece sıcaklık değerlerini daha çok artırıyor. Bundan sonraki süreçte gece sıcaklıkları geçmiş yıllara göre daha yüksek olacak. Yıllardır felaket geliyor diye uyarılarda bulunuldu. Bundan sonraki süreçte yaşadığımızın çok daha kötüsünü göreceğiz. Gelecek 5 yıllık dönemde ortalama sıcaklık değerleri artacak. Normalde 30.enlem çizgisinde yer alan bölgelere düşen yüksek basınç 2-3 derece kuzeye kaydı. İklim değişikliğine neden olan en büyük etkenlerden biri de bu kayma. Libya, Kahire, Arabistan hattını etkileyen sıcak hava bize yaklaşmaya devam ediyor. Aşırı sıcaklıklar en çok İstanbul’u etkileyecek. İstanbul için kuzeydeki su havzaları ve ormanlar mutlaka korunma altına alınmalı. Tarımsal ürün ve su konusunda çok dikkatli olmalıyız. BM iklim raporları verilerine göre 100 yıl sonra ortalama sıcaklığın 5-6 derece artması bekleniyor. İklim değişikliğinden en çok Türkiye’nin içinde olduğu Güney Doğu Avrupa etkilenecek. Türkiye nüfusunun yüzde 99.9’u kirli havaya maruz kalıyor. Havası en kirli illerin ortak özelliği kömürlü termik santrallerin işletilmesi. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hava kirliliği, limit değerinin yükseldiği görülüyor. Kısacası her geçen gün sıcaklar artıyor ve havamız kirleniyor. Eğer önlem almaz hep izlemeye devam edersek kendi sonumuzu kendimiz hazırlamış oluruz. Bizden söylemesi…
Ekleme Tarihi: 20 Haziran 2019 - Perşembe
Erol KÜÇÜK

HAVAMIZ KİRLENİYOR

Atmosferdeki karbondioksit miktarının rekor seviyeye ulaşmasından sonra olası riskler aşırı hava olaylarında patlama yaşanabilir.

Son günlerde ülkemizde yaşanan seller, kuraklık, hortumlar, sıcak veya soğuk hava dalgaları gibi ekstrem olaylarda patlama yaşanması buna örnek. Karbondioksit artışına kömür, petrol, doğal gaz tüketimindeki artışların neden olduğu bir gerçek.

Alternatif olarak elektrik sobası kullanılabilir. Elektrik enerjisini rüzgar ve güneşten temin edebiliriz. Doğal gaz fosil yakıtlar arasında en masum olanı. Evlerimizi büyük pencereli yapmamak, yalıtımı sağlamak enerji tasarrufu sağlar. Karbondioksirt’in direk olarak insan sağlığına zarar vermesi için mevcut değerlerin 10 katına ulaşması gerekir. Ciğerlerimizde zaten karbondioksit var. İnsanoğlu günlük yaşantısında karbondioksite yabancı değil, ancak ölçümler 4 bin PPM’lerin üzerine çıkarsa ciddi sağlık sorunları yaşanır. Bugüne kadar hep gündüzleri oluşan sıcaklık değerlerini konuştuk. Oysa iklim değişikliği gece sıcaklık değerlerini daha çok artırıyor. Bundan sonraki süreçte gece sıcaklıkları geçmiş yıllara göre daha yüksek olacak. Yıllardır felaket geliyor diye uyarılarda bulunuldu. Bundan sonraki süreçte yaşadığımızın çok daha kötüsünü göreceğiz. Gelecek 5 yıllık dönemde ortalama sıcaklık değerleri artacak. Normalde 30.enlem çizgisinde yer alan bölgelere düşen yüksek basınç 2-3 derece kuzeye kaydı. İklim değişikliğine neden olan en büyük etkenlerden biri de bu kayma. Libya, Kahire, Arabistan hattını etkileyen sıcak hava bize yaklaşmaya devam ediyor.

Aşırı sıcaklıklar en çok İstanbul’u etkileyecek. İstanbul için kuzeydeki su havzaları ve ormanlar mutlaka korunma altına alınmalı. Tarımsal ürün ve su konusunda çok dikkatli olmalıyız. BM iklim raporları verilerine göre 100 yıl sonra ortalama sıcaklığın 5-6 derece artması bekleniyor. İklim değişikliğinden en çok Türkiye’nin içinde olduğu Güney Doğu Avrupa etkilenecek. Türkiye nüfusunun yüzde 99.9’u kirli havaya maruz kalıyor. Havası en kirli illerin ortak özelliği kömürlü termik santrallerin işletilmesi. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hava kirliliği, limit değerinin yükseldiği görülüyor.

Kısacası her geçen gün sıcaklar artıyor ve havamız kirleniyor. Eğer önlem almaz hep izlemeye devam edersek kendi sonumuzu kendimiz hazırlamış oluruz. Bizden söylemesi…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.