Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

GÜNÜMÜZ EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ

Gelecekte eğitim denilince robot öğretmenler, sanal sınıflar akla geliyor. Gelecekte teknoloji ile birlikte değişim de kaçınılmaz olacağa benziyor. Teknolojik gelişmeler, yaşamın her alanında olduğu gibi eğitimde de değişimi getiriyor. Ancak bir taraftan da kağıdın önemi göz ardı edilemiyor. Columbia Üniversitesi Öğretmenler Yüksekokulu yapılan çalışmayla çocukların ekranda değil, kâğıt üzerinde daha iyi öğrendiklerini ortaya koyarken yıllardır dijital eğitim yapan İsveç’te de çocukların okuduklarını daha az anladıkları, kelime dağarcıklarının çok azaldığı görüldüğü için okullarda basılı kitaplar eğitime tekrar dahil edildi. Diğer yandan pek çok ülkede, eğitimde teknolojik dönüşüm yaşanmaya devam ediyor. Öyle ki Danimarka, yapay zeka sohbet robotunu bazı derslerde kullanmaya başladı. Peki, kısa ve orta vadeli eğitimde nasıl bir değişim olur? Teknoloji, sanayi, iletişim gibi alt kurumlar sürekli birbirleriyle etkileşim içindedir. Öğrencilerin günlük yaşamlarında ne değişim yaşanıyorsa okullardaki öğrenme, öğretme süreçlerinde de benzer değişimlerin yaşanmaması imkansız. Geçmişte olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da öğretim ortamlarına yeni teknolojileri entegre etme çabaları devam edeceğe benziyor. Uzaktan eğitim boyutunda sanal sınıflar ve çevrimiçi öğrenme giderek yaygınlaşırken eğitimin kısa ve orta vadede fiziksel sınıfları ve dört duvarı tamamen terk etmesi pek olası değil. Diğer taraftan teknolojilerin öğrenme, öğretme sürecine entegrasyonu şüphesiz devam edecek. Sanal sınıflar ve çevrimiçi platformlar öğrenmeyi geliştiren deneyimler sunmakta. Öğrencilerin eğitim içeriğine her yerden ve düşük maliyetle erişmelerini sağlamakta. Özetle teknoloji eğitimi şekillenmeye devam edecek olsa da fiziksel sınıfların kısa ve orta vadede tamamen değiştirileceği düşüncesinde değilim.
Ekleme Tarihi: 12 Mart 2024 - Salı
Erol KÜÇÜK

GÜNÜMÜZ EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ

Gelecekte eğitim denilince robot öğretmenler, sanal sınıflar akla geliyor. Gelecekte teknoloji ile birlikte değişim de kaçınılmaz olacağa benziyor.

Teknolojik gelişmeler, yaşamın her alanında olduğu gibi eğitimde de değişimi getiriyor. Ancak bir taraftan da kağıdın önemi göz ardı edilemiyor. Columbia Üniversitesi Öğretmenler Yüksekokulu yapılan çalışmayla çocukların ekranda değil, kâğıt üzerinde daha iyi öğrendiklerini ortaya koyarken yıllardır dijital eğitim yapan İsveç’te de çocukların okuduklarını daha az anladıkları, kelime dağarcıklarının çok azaldığı görüldüğü için okullarda basılı kitaplar eğitime tekrar dahil edildi.

Diğer yandan pek çok ülkede, eğitimde teknolojik dönüşüm yaşanmaya devam ediyor. Öyle ki Danimarka, yapay zeka sohbet robotunu bazı derslerde kullanmaya başladı. Peki, kısa ve orta vadeli eğitimde nasıl bir değişim olur?

Teknoloji, sanayi, iletişim gibi alt kurumlar sürekli birbirleriyle etkileşim içindedir. Öğrencilerin günlük yaşamlarında ne değişim yaşanıyorsa okullardaki öğrenme, öğretme süreçlerinde de benzer değişimlerin yaşanmaması imkansız. Geçmişte olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da öğretim ortamlarına yeni teknolojileri entegre etme çabaları devam edeceğe benziyor. Uzaktan eğitim boyutunda sanal sınıflar ve çevrimiçi öğrenme giderek yaygınlaşırken eğitimin kısa ve orta vadede fiziksel sınıfları ve dört duvarı tamamen terk etmesi pek olası değil. Diğer taraftan teknolojilerin öğrenme, öğretme sürecine entegrasyonu şüphesiz devam edecek. Sanal sınıflar ve çevrimiçi platformlar öğrenmeyi geliştiren deneyimler sunmakta. Öğrencilerin eğitim içeriğine her yerden ve düşük maliyetle erişmelerini sağlamakta.

Özetle teknoloji eğitimi şekillenmeye devam edecek olsa da fiziksel sınıfların kısa ve orta vadede tamamen değiştirileceği düşüncesinde değilim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.