Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

ENERJİ TASARRUFU HAKKINDA NELER BİLİYORUZ..?

İnsanoğlu yüzyıllardır hayatta kalmak, hayat standartlarını artırmak ve bu standartları geliştirerek yeni nesillere aktarmak için sürekli kendini yenileyen buluşlara imza attı. Ancak bu gelişimi yaparken dünya kaynaklarının sınırlı olduğu gerçeğini bir kenara bıraktı. Bugün hepimiz dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu ve yıllardır enerji üretmek için birincil olarak kullanılan fosil kaynakların iklim değişikliğinden toprak kirliliğine kadar birçok olumsuz etkisinin olduğunun farkındayız.Tüm dünyada toplam karbondioksit salımının % 80’inin enerji üretimi ve tüketiminin bir sonucu olduğu göz önüne alındığında, enerji üretim alışkanlıklarımızda yapacağımız doğa dostu seçimler ve tüketim alışkanlıklarımızda yapacağımız enerji verimliliği uygulamaları ile iklim değişikliğinin engellenmesine, karbondioksit salımının azaltılmasına ve gelecek nesillere bırakacağımız dünyadaki yaşam kalitesinin artmasına büyük katkı sağlamış oluruz.İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması ise verimliliktir.Evlerde kullanılan elektriğin % 20’si aydınlatma için kullanılmaktadır.Bir ağaç bir yılda ancak 20 kg CO2 temizleyebilir.Unutmayın, ev aletlerinin bilinçli ve yerinde kullanımı hem bu gereçlerin ömrünü uzatacak hem de enerji tasarrufu yapmanıza katkı sağlayacaktır.20 saatlik bir uçuşta yolcu başına 12 kg CO2 atmosfere salınır.Enerji tüketimindeki azalma aynı zamanda enerji üretiminde azalmaya neden olacağından atmosfere salınan sera gazlarının da salınımını azaltacaktır.Ülkemiz gelişmekte olan bir ülkedir ve gelişimini sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Türkiye'de enerji üretimi yılda % 4 – 5 artarken elektrik tüketimi % 7- 8 artmaktadır. Bu artış dünya ortalamasının yaklaşık olarak iki katıdır.Türkiye’ de bir yılda kişi başı tüketilen enerjinin dörtte üçü ithal edilmektedir. Yani kişi başı yıllık enerji ithalatı 500 dolardır. Bu veriler göz önüne alındığında, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak için, yerli enerji kaynaklarının kullanılması ve enerjide verimliliğin sağlanması en önemli zorunluluklardandır.Evlerde sağlanacak %10 enerji tasarrufu ile 132 milyon dolar ülke ekonomisine geri kazandırılabilir.Doğru enerji verimliliği uygulamalarında üretimde kalite ya da performans düşmez.  
Ekleme Tarihi: 06 Ocak 2017 - Cuma
Erol KÜÇÜK

ENERJİ TASARRUFU HAKKINDA NELER BİLİYORUZ..?

İnsanoğlu yüzyıllardır hayatta kalmak, hayat standartlarını artırmak ve bu standartları geliştirerek yeni nesillere aktarmak için sürekli kendini yenileyen buluşlara imza attı. Ancak bu gelişimi yaparken dünya kaynaklarının sınırlı olduğu gerçeğini bir kenara bıraktı. Bugün hepimiz dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu ve yıllardır enerji üretmek için birincil olarak kullanılan fosil kaynakların iklim değişikliğinden toprak kirliliğine kadar birçok olumsuz etkisinin olduğunun farkındayız.Tüm dünyada toplam karbondioksit salımının % 80’inin enerji üretimi ve tüketiminin bir sonucu olduğu göz önüne alındığında, enerji üretim alışkanlıklarımızda yapacağımız doğa dostu seçimler ve tüketim alışkanlıklarımızda yapacağımız enerji verimliliği uygulamaları ile iklim değişikliğinin engellenmesine, karbondioksit salımının azaltılmasına ve gelecek nesillere bırakacağımız dünyadaki yaşam kalitesinin artmasına büyük katkı sağlamış oluruz.
İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması ise verimliliktir.Evlerde kullanılan elektriğin % 20’si aydınlatma için kullanılmaktadır.Bir ağaç bir yılda ancak 20 kg CO2 temizleyebilir.Unutmayın, ev aletlerinin bilinçli ve yerinde kullanımı hem bu gereçlerin ömrünü uzatacak hem de enerji tasarrufu yapmanıza katkı sağlayacaktır.20 saatlik bir uçuşta yolcu başına 12 kg CO2 atmosfere salınır.Enerji tüketimindeki azalma aynı zamanda enerji üretiminde azalmaya neden olacağından atmosfere salınan sera gazlarının da salınımını azaltacaktır.Ülkemiz gelişmekte olan bir ülkedir ve gelişimini sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Türkiye'de enerji üretimi yılda % 4 – 5 artarken elektrik tüketimi % 7- 8 artmaktadır. Bu artış dünya ortalamasının yaklaşık olarak iki katıdır.Türkiye’ de bir yılda kişi başı tüketilen enerjinin dörtte üçü ithal edilmektedir. Yani kişi başı yıllık enerji ithalatı 500 dolardır. Bu veriler göz önüne alındığında, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak için, yerli enerji kaynaklarının kullanılması ve enerjide verimliliğin sağlanması en önemli zorunluluklardandır.Evlerde sağlanacak %10 enerji tasarrufu ile 132 milyon dolar ülke ekonomisine geri kazandırılabilir.Doğru enerji verimliliği uygulamalarında üretimde kalite ya da performans düşmez.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.