Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

DÜNYANIN SONU HIZLA YAKLAŞIYOR

İklim değişikliğinde kritik eşik beklediğimizden daha hızlı aşılabilir. Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre küresel enerji tüketimi bugünkü hızında artmaya devam ederse, 1,5 derecelik ısınma sınırı 2020’de, 2 derecelik ısınma sınırı ise 2030’da aşılabilir. Avustralya’da bulunan Queensland ve Griffith Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdikleri küresel enerji takip sistemiyleyaptıkları hesaplar, mevcut ortalama ekonomik büyüme, nüfus artışı ve enerji talebindeki artışını geleceğe yansıtıyor. Buna göre mevcut artan enerji kullanımına dayalı sistem aynen sürerse 195 ülkenin Paris Antlaşması’yla küresel ısınmanın “çok altında” durdurulması gereken sınır olarak anlaştığı2 derece sınırının aşılmasına sadece 14 yıl kaldı. Bilindiği gibi Paris’te ülkeler küresel ısınmayı 2 derecenin çok altında durdurma konusunda anlaşmışlardı. Antlaşma Pasifik’teki bazı ada devletlerinin sular altında kalmasına neden olacak 1,5 derecelik ısınmayı da “mümkün olursa” geçmemeyi öngörüyordu. Yeni araştırmaya göre mevcut durumda bu sınırın aşılmasına 4 yıl kalmış olabilir. Geçen hafta PlosOne dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları Queensland Üniversitesi’nden Ben Hankamer ve Griffith Üniversitesi’nden Liam Wagner‘in geliştirdiği modele dayanıyor. Bundan önceki çalışmalardan farklı olarak karbon salımlarına değil, kişi başına düşen enerji tüketimine, nüfus artışına ve ekonomik büyümeye dayanan model kendi alanında bir ilk olma niteliği taşıyor. Kişi başı enerji kullanımı ise 1950’den bu yana iki kattan fazla artış göstermiş durumda. Araştırmaya göre fosil yakıtların “Güvenle Çıkarılabilecek Rezerv” limitine 2 derece sınırı için 2029’da ulaşılmış oluyor. 1,5 derece için bu sınır 2020. Araştırmacılardan Liam Wagner, enerji verimliliğinde yaşanan artışın, enerji kullanımdaki artışı dengeleyemediğinin görüldüğünü söylüyor. Wagner’e göre 2050’ye kadar dünya nüfusu 9 milyara çıkarken, yıllık ortalama %3,9 ekonomik büyümeyle kişi başı enerji kullanımı 6 kat artabilir. Araştırmacılar bunun yaratacağı tehlikeli iklim değişikliği göz önüne alındığında yapılması gereken şeyin hızla fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve yenilenebilir enerjilere yönelmek olduğunu belirtiyorlar. Bunun için de öncelikle dünya çapında fosil yakıta dağıtılan 500 milyar dolarlık teşvikin kömür, petrol ve doğal gazdan çekilip yenilebilir enerjiye verilmesi gerekiyor. Wagner fosil yakıt endüstrisinin ayağının altındaki halıyı çekmenin “yaratıcı bir yıkım” ve “ekonomik olmaktan ziyade politik bir konu” olduğunu belirtiyor.
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2017 - Salı
Erol KÜÇÜK

DÜNYANIN SONU HIZLA YAKLAŞIYOR

İklim değişikliğinde kritik eşik beklediğimizden daha hızlı aşılabilir. Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre küresel enerji tüketimi bugünkü hızında artmaya devam ederse, 1,5 derecelik ısınma sınırı 2020’de, 2 derecelik ısınma sınırı ise 2030’da aşılabilir.
Avustralya’da bulunan Queensland ve Griffith Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdikleri küresel enerji takip sistemiyleyaptıkları hesaplar, mevcut ortalama ekonomik büyüme, nüfus artışı ve enerji talebindeki artışını geleceğe yansıtıyor. Buna göre mevcut artan enerji kullanımına dayalı sistem aynen sürerse 195 ülkenin Paris Antlaşması’yla küresel ısınmanın “çok altında” durdurulması gereken sınır olarak anlaştığı2 derece sınırının aşılmasına sadece 14 yıl kaldı. Bilindiği gibi Paris’te ülkeler küresel ısınmayı 2 derecenin çok altında durdurma konusunda anlaşmışlardı. Antlaşma Pasifik’teki bazı ada devletlerinin sular altında kalmasına neden olacak 1,5 derecelik ısınmayı da “mümkün olursa” geçmemeyi öngörüyordu. Yeni araştırmaya göre mevcut durumda bu sınırın aşılmasına 4 yıl kalmış olabilir.
Geçen hafta PlosOne dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları Queensland Üniversitesi’nden Ben Hankamer ve Griffith Üniversitesi’nden Liam Wagner‘in geliştirdiği modele dayanıyor. Bundan önceki çalışmalardan farklı olarak karbon salımlarına değil, kişi başına düşen enerji tüketimine, nüfus artışına ve ekonomik büyümeye dayanan model kendi alanında bir ilk olma niteliği taşıyor. Kişi başı enerji kullanımı ise 1950’den bu yana iki kattan fazla artış göstermiş durumda.
Araştırmaya göre fosil yakıtların “Güvenle Çıkarılabilecek Rezerv” limitine 2 derece sınırı için 2029’da ulaşılmış oluyor. 1,5 derece için bu sınır 2020.
Araştırmacılardan Liam Wagner, enerji verimliliğinde yaşanan artışın, enerji kullanımdaki artışı dengeleyemediğinin görüldüğünü söylüyor. Wagner’e göre 2050’ye kadar dünya nüfusu 9 milyara çıkarken, yıllık ortalama %3,9 ekonomik büyümeyle kişi başı enerji kullanımı 6 kat artabilir. Araştırmacılar bunun yaratacağı tehlikeli iklim değişikliği göz önüne alındığında yapılması gereken şeyin hızla fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve yenilenebilir enerjilere yönelmek olduğunu belirtiyorlar. Bunun için de öncelikle dünya çapında fosil yakıta dağıtılan 500 milyar dolarlık teşvikin kömür, petrol ve doğal gazdan çekilip yenilebilir enerjiye verilmesi gerekiyor. Wagner fosil yakıt endüstrisinin ayağının altındaki halıyı çekmenin “yaratıcı bir yıkım” ve “ekonomik olmaktan ziyade politik bir konu” olduğunu belirtiyor.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.