Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

DİJİTAL OYUNLARLA MÜCADELE

Öldüren oyunlarla ‘Mücadele’ kitabında çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşan ve ölümlere kadar götüren dijital oyunlarla mücadele amacıyla hazırlanan kitapçıkta aileler uyarılıyor. Bizde bunu görev bilip kitapçıktan önemli bilgileri siz anne ve babalara aktarmayı bir görev bildik. Dünyada ve Türkiye’de çok sayıda gencin ölümüne neden olan Mavi Balina oyunu için en basit anlatımıyla çevrimiçi bir intihar tanımlaması yapılıyor. Mavi Balina ve Momo’da bazı talimatlar verildiği ve bunların yapılması isteniyor. Marina oyununda ise, marina isimli bir kız çocuğu kayboluyor ve oyuncudan yardım isteniyor. Ama oyuna girişte kişilere; isimleri, adresleri, yakın çevresi sorulmakta ve Facebook, Whatsapp gibi uygulamalara erişim izni istenmekte. Tehlike yaratan bir diğer kategori ise meydan okumalar. Bu meydan okumanın bazılarında oyuncu kimseye haber vermeden ortadan kayboluyor. Saklanan oyuncunun puan almasının yolu, ailenin sosyal medya üzerinden yardım çağrısı yapması. Oyuncunun kaybolma durumuna ilişkin sosyal medya paylaşımları ve etkileşimleri oyuncuya puan kazandırıyor. Diğer meydan okumalarda ise oyunculara; ciltlerine deodorant sıkmak, vücuduna alkol sürüp ateşe vermek, kendilerini veya başkasını nefessiz bırakmak gibi tehlikeli görevler veriliyor.  Ailelerin öncelikle çocuklarına rol model olmalı. Onlara vakit ayırmalı ve verdikleri değeri htirmeli. Ebeveynler dijital dünya ile ilgili bilgi sahibi olmalı. Özellikle küçük yaştaki çocukların internetteki faaliyetlerini ve erişebileceği online oyunlar Dijital bağımlılık, her yaştan bireyi kapsayacağı gibi, yoğunluklu olarak 13-24 yaş aralığında görülüyor. Aileler, çocukları ile yakından ilgilenmeli, bir değişiklik htiklerinde mutlaka müdahil olmalı. Çocukların bu gibi tehlikeli oyunlara yönelmesinde; aidiyet ihtiyacı, sosyalleşememe, rekabet, yalnızlık, kendini ispatlama, ilgisizlik, şiddet gibi faktörler etkili. Aileler, çocuklarının 02.00 ile05.00 saatlerini kapsayan zamanda çevrimiçi olmalarını engellemeli ve özellikle bu saatlerde dikkatli olmalıdır.
Ekleme Tarihi: 07 Kasım 2019 - Perşembe
Erol KÜÇÜK

DİJİTAL OYUNLARLA MÜCADELE

Öldüren oyunlarla ‘Mücadele’ kitabında çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşan ve ölümlere kadar götüren dijital oyunlarla mücadele amacıyla hazırlanan kitapçıkta aileler uyarılıyor. Bizde bunu görev bilip kitapçıktan önemli bilgileri siz anne ve babalara aktarmayı bir görev bildik.

Dünyada ve Türkiye’de çok sayıda gencin ölümüne neden olan Mavi Balina oyunu için en basit anlatımıyla çevrimiçi bir intihar tanımlaması yapılıyor.

Mavi Balina ve Momo’da bazı talimatlar verildiği ve bunların yapılması isteniyor. Marina oyununda ise, marina isimli bir kız çocuğu kayboluyor ve oyuncudan yardım isteniyor. Ama oyuna girişte kişilere; isimleri, adresleri, yakın çevresi sorulmakta ve Facebook, Whatsapp gibi uygulamalara erişim izni istenmekte.

Tehlike yaratan bir diğer kategori ise meydan okumalar. Bu meydan okumanın bazılarında oyuncu kimseye haber vermeden ortadan kayboluyor. Saklanan oyuncunun puan almasının yolu, ailenin sosyal medya üzerinden yardım çağrısı yapması. Oyuncunun kaybolma durumuna ilişkin sosyal medya paylaşımları ve etkileşimleri oyuncuya puan kazandırıyor. Diğer meydan okumalarda ise oyunculara; ciltlerine deodorant sıkmak, vücuduna alkol sürüp ateşe vermek, kendilerini veya başkasını nefessiz bırakmak gibi tehlikeli görevler veriliyor.  Ailelerin öncelikle çocuklarına rol model olmalı. Onlara vakit ayırmalı ve verdikleri değeri htirmeli. Ebeveynler dijital dünya ile ilgili bilgi sahibi olmalı. Özellikle küçük yaştaki çocukların internetteki faaliyetlerini ve erişebileceği online oyunlar Dijital bağımlılık, her yaştan bireyi kapsayacağı gibi, yoğunluklu olarak 13-24 yaş aralığında görülüyor. Aileler, çocukları ile yakından ilgilenmeli, bir değişiklik htiklerinde mutlaka müdahil olmalı. Çocukların bu gibi tehlikeli oyunlara yönelmesinde; aidiyet ihtiyacı, sosyalleşememe, rekabet, yalnızlık, kendini ispatlama, ilgisizlik, şiddet gibi faktörler etkili. Aileler, çocuklarının 02.00 ile05.00 saatlerini kapsayan zamanda çevrimiçi olmalarını engellemeli ve özellikle bu saatlerde dikkatli olmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.