Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

ÇOCUĞA ÖZGÜVEN KAZANDIRMALIYIZ

Ben öğretmenim kimseden öğrenecek bir şeyim yok düşüncem hiçbir zaman olmadım. Her zaman öğrenmeye açık öğretmenler olmaya çalıştım. Dünya gelişiyor, değişiyor. Öğreten değil, birlikte öğrenen, çocuğa deneyimleme imkanı sunan, merak eden ve ettiren öğretmenler olmaya çalıştım. Öğretmen merak uyandırarak. Örneğin elektrik konusunu işliyoruz. Çocuğun gördüğü, htiği yola çıkıldığında öğrenme daha kalıcı, verimli olur. Sınıftaki lambanın ışığı nasıl nereden geliyor? Duvardaki kablolar binadaki sigorta, mahalledeki trafo, şehir dışında yüksek gerilim hatları ve barajlar gibi. Bazı meslektaşlarım bana kızacak ama bence çocukları yaramaz diye etiketlemeyi son derece yanlış buluyorum. Yaramazlık diye bir şey yok, merak var. Çocukla aynı frekansta olursak yaramazlık ortadan kalkar. Çocuk bir şey yaptığında siz de dahil olun ona. Çocuklarla konuşurken onları incitmemeli. O zaman her şey normale dönüyor. Baskısız, yaptırımsız, otokontrolle yaşanan bir okul mümkün. Öğrenme ortamını sınıfla sınırlandıramayız. Fırsat eğitimi her yerde ve her zaman yapılabilir. Öğretimi sınıf duvarlarının arasına hapsettiğimizde yaşam alanı olan okulu değerlendirmemiş oluruz. Ben bazen okulumun çevresi yeşillik olduğu için çocuklarla Doğada ve açık havada ders yapıyorum. Açık havada öğretim çok keyifli ve kalıcı olur. Dünya öğrenmeyi kalıcı ve kolay bir hale getirmek için uğraş veren eğitim  bilimcilerle dolu. Bu konuda öğretmen eğitimleri vererek öğretmenleri sınıf dışına  alıştırmamız gerekecek. Mevsimlere göre bitkilerin ve hayvanların değişimlerini dışarıda gözlemleyebiliriz. Çocukların yapabileceği işleri ellerinden almayarak. Kendi işini  kendisinin yapması konusunda fırsat vererek .Yatağını kaldırabilir. Tabağını mutfağa taşıyabilir, kurabiye ye şekil verebilir. Çorabını kendi giyip giysilerini katlayabilir. Ona ihtiyacınız olduğunu htirmek çok önemli. Yardım istemeliyiz ondan. Yardım etmenin yüceliğini, kendine yetmenin sağladığı özgüveni hmeli. İşte o zaman bu çocuk büyüdüğünde kendi işini kendi görecektir. Kendisi artık özgüven kazanacaktır.
Ekleme Tarihi: 25 Mayıs 2018 - Cuma
Erol KÜÇÜK

ÇOCUĞA ÖZGÜVEN KAZANDIRMALIYIZ

Ben öğretmenim kimseden öğrenecek bir şeyim yok düşüncem hiçbir zaman olmadım. Her zaman öğrenmeye açık öğretmenler olmaya çalıştım. Dünya gelişiyor, değişiyor. Öğreten değil, birlikte öğrenen, çocuğa deneyimleme imkanı sunan, merak eden ve ettiren öğretmenler olmaya çalıştım. Öğretmen merak uyandırarak. Örneğin elektrik konusunu işliyoruz. Çocuğun gördüğü, htiği yola çıkıldığında öğrenme daha kalıcı, verimli olur. Sınıftaki lambanın ışığı nasıl nereden geliyor? Duvardaki kablolar binadaki sigorta, mahalledeki trafo, şehir dışında yüksek gerilim hatları ve barajlar gibi. Bazı meslektaşlarım bana kızacak ama bence çocukları yaramaz diye etiketlemeyi son derece yanlış buluyorum. Yaramazlık diye bir şey yok, merak var. Çocukla aynı frekansta olursak yaramazlık ortadan kalkar. Çocuk bir şey yaptığında siz de dahil olun ona. Çocuklarla konuşurken onları incitmemeli.

O zaman her şey normale dönüyor. Baskısız, yaptırımsız, otokontrolle yaşanan bir okul mümkün. Öğrenme ortamını sınıfla sınırlandıramayız. Fırsat eğitimi her yerde ve her zaman yapılabilir. Öğretimi sınıf duvarlarının arasına hapsettiğimizde yaşam alanı olan okulu değerlendirmemiş oluruz. Ben bazen okulumun çevresi yeşillik olduğu için çocuklarla Doğada ve açık havada ders yapıyorum. Açık havada öğretim çok keyifli ve kalıcı olur.

Dünya öğrenmeyi kalıcı ve kolay bir hale getirmek için uğraş veren eğitim  bilimcilerle dolu. Bu konuda öğretmen eğitimleri vererek öğretmenleri sınıf dışına  alıştırmamız gerekecek. Mevsimlere göre bitkilerin ve hayvanların değişimlerini dışarıda gözlemleyebiliriz.

Çocukların yapabileceği işleri ellerinden almayarak. Kendi işini  kendisinin yapması konusunda fırsat vererek .Yatağını kaldırabilir. Tabağını mutfağa taşıyabilir, kurabiye ye şekil verebilir. Çorabını kendi giyip giysilerini katlayabilir. Ona ihtiyacınız olduğunu htirmek çok önemli. Yardım istemeliyiz ondan. Yardım etmenin yüceliğini, kendine yetmenin sağladığı özgüveni hmeli. İşte o zaman bu çocuk büyüdüğünde kendi işini kendi görecektir. Kendisi artık özgüven kazanacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.