Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

BU SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?

Salgın nasıl sona erecek, hayat normale ne zaman dönebilecek? Bunun aşı ya da ilacın bulunmasıyla bunun mümkün olabileceğini söyleyenler de var, toplumsal bağışıklığın elde edilmesiyle mümkün olduğunu iddia edenler de, peki, hangisi daha mümkün? Koronavirüs salgınının nasıl sona ereceği, herkesin aklındaki en büyük merak konusu. Uzmanlar bunun 2 yolu olduğunu söylüyor. Birisi, "Bulaşıcı hastalıklarda genel kuraldır ya hastalığı geçirirsiniz bağışık hale gelirsiniz veya da bir aşısı olur aşıyla bağışıklık hale getirilir. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için toplumun yüzde 70'inin enfekte olması gerekiyor. Aşının bulunup kullanılmasıyla ilgili ise önümüzde uzun bir süreç olduğu öngörülüyor. Bir diğer görüş ise,2021 Ocağına kadar beklemek gerekiyor. Şimdi aşı çalışmalarında bir kural vardır bir molekülü bulursunuz o molekülü testlerden geçirirsiniz. Yan etkisinin olup olmadığı ne kadar olduğu araştırılıyor, şimdi tüm bunların hepsi belirli zaman alan işlemler. Şimdi aşıyı ürettiniz tek doz veya üç doz beş doz şimdi dünyadaki herkesi aşılayabilmek veya en azından risk grubundakileri aşılayabilmek için onu üretecek tesisi de hazırlamanız gerekiyor. Yani sadece aşıyı üretmek yetmiyor milyarlarca insanın aşılanmasından bahsediliyor. Sonbaharda ikinci dalgayı yakalabiliriz ki o birinci dalgadan şiddetli olabilir. Gevşemek demek bu dönemde salgının toplumsal anlamda hızla yayılması demek. Salgını kontrol altına almış durumdayız ama henüz bitirmedik salgın bitmedi zaten bu bir aşı bulunana kadar veya bunun bir tedavisi gelene kadar bu salgını tam olarak bitirdik diyemeyeceğiz. Kısacası tüm uzmanlar, koronavirüs tedbirlerinin devam etmesi gerektiğinin altını çiziyor.  
Ekleme Tarihi: 25 Haziran 2020 - Perşembe
Erol KÜÇÜK

BU SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?

Salgın nasıl sona erecek, hayat normale ne zaman dönebilecek? Bunun aşı ya da ilacın bulunmasıyla bunun mümkün olabileceğini söyleyenler de var, toplumsal bağışıklığın elde edilmesiyle mümkün olduğunu iddia edenler de, peki, hangisi daha mümkün?

Koronavirüs salgınının nasıl sona ereceği, herkesin aklındaki en büyük merak konusu. Uzmanlar bunun 2 yolu olduğunu söylüyor. Birisi, "Bulaşıcı hastalıklarda genel kuraldır ya hastalığı geçirirsiniz bağışık hale gelirsiniz veya da bir aşısı olur aşıyla bağışıklık hale getirilir. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için toplumun yüzde 70'inin enfekte olması gerekiyor. Aşının bulunup kullanılmasıyla ilgili ise önümüzde uzun bir süreç olduğu öngörülüyor.

Bir diğer görüş ise,2021 Ocağına kadar beklemek gerekiyor. Şimdi aşı çalışmalarında bir kural vardır bir molekülü bulursunuz o molekülü testlerden geçirirsiniz. Yan etkisinin olup olmadığı ne kadar olduğu araştırılıyor, şimdi tüm bunların hepsi belirli zaman alan işlemler. Şimdi aşıyı ürettiniz tek doz veya üç doz beş doz şimdi dünyadaki herkesi aşılayabilmek veya en azından risk grubundakileri aşılayabilmek için onu üretecek tesisi de hazırlamanız gerekiyor. Yani sadece aşıyı üretmek yetmiyor milyarlarca insanın aşılanmasından bahsediliyor. Sonbaharda ikinci dalgayı yakalabiliriz ki o birinci dalgadan şiddetli olabilir. Gevşemek demek bu dönemde salgının toplumsal anlamda hızla yayılması demek. Salgını kontrol altına almış durumdayız ama henüz bitirmedik salgın bitmedi zaten bu bir aşı bulunana kadar veya bunun bir tedavisi gelene kadar bu salgını tam olarak bitirdik diyemeyeceğiz. Kısacası tüm uzmanlar, koronavirüs tedbirlerinin devam etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.