Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

BİR ŞOFÖR NEBAHAT GELDİ GEÇTİ

Yeşilçam’ın Dört yapraklı yoncasından Fatma Girik; Ezo Gelin'den Hamlet'te oynadığı rollerde toplumsal belleğimize yerleşmişti. Gençliğimizin sanatçısıydı. Onu unutmak mümkün mü? Bir yaprak daha koptu. Fatma Girik'i yol ettik. Yeşilcam'ın ünlü dört Yapraklı Yonca'sından biri hayatımızı terk etti. İşin tuhafı o, dörtlü arasında sinemaya en erken adım atanıydı. Daha 1957 yılında ‘Leke’ ile başladı oyunculuğa. Asıl ününü Memduh Ünün yönetmenliğindeki ‘Ölüm peşimizde’ ile yaptı. Ve Dört Yapraklı Yonca'dan ilk gideni de o oldu. 90'lar televizyonda realite showların yükseliş yıllarıydı. Fatma Girik'de belediye başkanlığı görevinden sonra bu akıma ayak uydurdu. ‘Söz Fato'da’ adlı programda ödün vermeyen yöntemleri ve dobra tarzıyla suçlunun peşinden koştu, adalet aradı. Yılmaz Güney'e ‘Acı’ ve ‘Yarın Son Gündür’ filmlerini yaptı. Onun elinde hiç senaryo görmediğini, tüm konuşmaların son dakikada sette yazıldığını belirtmişti. Sonuç olarak çok iyi davranmasını bedelini az daha canıyla ödeyecekti. Canlandırma haber için bir binanın üçüncü katından atlayan sanatçının bel omurunda kırık meydana geldi ve Taksim İlk Yardım Hastanesinde acil ameliyata alındı. Girik, ‘Bu kez haksızlığa uğrayan tüm kadınların zor durumda olan herkesin arkasında ve tüm Türkiye'nin yanında olacağız’ diyerek 2006'da ‘Fato ile Yeni Bir Hayat’ adlı program televizyon ekranlara dönmüş ama bu program ‘Söz Fato'da kadar ses getirmemişti. Fatma Girik toplam 180 filmde rol aldı. 1990’da hiç film yapmadı.2005 yılında Memduh Ün'ün son filmi. ‘Sinema bir mucizedir’de oynadı. Memduh Ün, 2015 yılında vefat etti. 95 yaşındaydı. Uzun bir ömrün ve hep süregelmiş bir aşkın sonu... O günden sonra sağlığı iyiye gitmedi. 2020'de ölüm haberi yayıldı. O ise ‘Ben ölmedim gayet iyiyim’ diyerek bunu yalanladı. En son Ekim 2020'de bir beyin ameliyatı geçirdi. Ondan da sağ salim çıktı. Zilha, Şoför Nebahat, Irazsa, Kanlı Nigar, Ezo Gelin, Kadın Hamlet gibi kişilikleri canlandırarak toplumsal belleğimize yerleşmiş oyuncu sonunda teslim oldu. Allah nur içinde yatırsın...
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2022 - Çarşamba
Erol KÜÇÜK

BİR ŞOFÖR NEBAHAT GELDİ GEÇTİ

Yeşilçam’ın Dört yapraklı yoncasından Fatma Girik; Ezo Gelin'den Hamlet'te oynadığı rollerde toplumsal belleğimize yerleşmişti. Gençliğimizin sanatçısıydı.

Onu unutmak mümkün mü?

Bir yaprak daha koptu. Fatma Girik'i yol ettik.

Yeşilcam'ın ünlü dört Yapraklı Yonca'sından biri hayatımızı terk etti. İşin tuhafı o, dörtlü arasında sinemaya en erken adım atanıydı. Daha 1957 yılında ‘Leke’ ile başladı oyunculuğa. Asıl ününü Memduh Ünün yönetmenliğindeki ‘Ölüm peşimizde’ ile yaptı. Ve Dört Yapraklı Yonca'dan ilk gideni de o oldu.

90'lar televizyonda realite showların yükseliş yıllarıydı.

Fatma Girik'de belediye başkanlığı görevinden sonra bu akıma ayak uydurdu. ‘Söz Fato'da’ adlı programda ödün vermeyen yöntemleri ve dobra tarzıyla suçlunun peşinden koştu, adalet aradı.

Yılmaz Güney'e ‘Acı’ ve ‘Yarın Son Gündür’ filmlerini yaptı. Onun elinde hiç senaryo görmediğini, tüm konuşmaların son dakikada sette yazıldığını belirtmişti. Sonuç olarak çok iyi davranmasını bedelini az daha canıyla ödeyecekti. Canlandırma haber için bir binanın üçüncü katından atlayan sanatçının bel omurunda kırık meydana geldi ve Taksim İlk Yardım Hastanesinde acil ameliyata alındı. Girik, ‘Bu kez haksızlığa uğrayan tüm kadınların zor durumda olan herkesin arkasında ve tüm Türkiye'nin yanında olacağız’ diyerek 2006'da ‘Fato ile Yeni Bir Hayat’ adlı program televizyon ekranlara dönmüş ama bu program ‘Söz Fato'da kadar ses getirmemişti.

Fatma Girik toplam 180 filmde rol aldı.

1990’da hiç film yapmadı.2005 yılında Memduh Ün'ün son filmi. ‘Sinema bir mucizedir’de oynadı.

Memduh Ün, 2015 yılında vefat etti.

95 yaşındaydı. Uzun bir ömrün ve hep süregelmiş bir aşkın sonu... O günden sonra sağlığı iyiye gitmedi. 2020'de ölüm haberi yayıldı. O ise ‘Ben ölmedim gayet iyiyim’ diyerek bunu yalanladı. En son Ekim 2020'de bir beyin ameliyatı geçirdi. Ondan da sağ salim çıktı.

Zilha, Şoför Nebahat, Irazsa, Kanlı Nigar, Ezo Gelin, Kadın Hamlet gibi kişilikleri canlandırarak toplumsal belleğimize yerleşmiş oyuncu sonunda teslim oldu.

Allah nur içinde yatırsın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.