Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

BAHARIN MÜJDECİSİ İLK CEMRE DÜN HAVAYA DÜŞTÜ

Baharın müjdecisi ilk cemre  19-20 Şubat tarihleri arasında havaya düştü. Bahar geliyor. Uzun yıllar süren hava olayları gözlemlerine dayalı halk takviminde yer alan cemre, havanın ısınmasının ilk işareti olarak tabir ediliyor. Arapça kökenli bir kelime olan 'cemre', 'kor' anlamına geliyor.Toplumların hava olaylarına ve bunların tekrarına dayanarak oluşturduğu  halk takviminin bir parçası olan 'cemre düşmesi' soğuk havalardan bahara geçişe  işaret ediyor.Hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığı ve toprağın işlenme  dönemine gelindiğini ifade ediyor.İlk cemre  19-20 Şubat tarihleri arasında havaya düştü,İkinci cemre  26-27 Şubat tarihleri arasında suya düşecek.Üçüncü cemre ise 5-6 Mart tarihleri arasında toprağa düşecek.Bizimde cemrelerimiz var. Cemreler havayı, suyu, toprağı ısıtır. Bizim cemrelerimiz de sınıflarımızı ısıtıyor. Dersimizi aydınlatıyor.Her yıl cemreler mutlaka gelir.Geç kalsa da gelir.Bu, Yüce Yaratıcının bir kanunudur. Doğanın olmazsa olmazlarındandır. Üç tanedir birer hafta arayla düşerler. Cemre 'Kor halindeki ateş' demektir. Gerçekte ise bir sıcaklık göstergesidir.Havaların ısınmaya  başladığının işaretidir. Baharın ön müjdecisidir. Çok eskilerde  insanlar bu günlerde göl ve ırmak kenarlarına giderler ve cemrenin suya düşmesini görmeye çalışırlarmış. Gazetecilerde  bunu görüntülemeye çalışırlarmış. Artık cemreyi havada, suda ya da toprakta aramayacağız. O bir sıcaklık işaretidir. O baharın müjdecisidir.Yazdan sonra gelen  sonbaharda hüzünlendik. Kışın soğuğunda üşüdük.Şimdi de cemrelerin düşmesiyle havaların ısınmaya başladığına şahit oluyoruz.Umudumuz güzel ülkemizde mutlu,huzurlu ve sağlıcakla baharı yaşamak ve yeniden yaza ulaşmak dileğiyle…
Ekleme Tarihi: 21 Şubat 2017 - Salı
Erol KÜÇÜK

BAHARIN MÜJDECİSİ İLK CEMRE DÜN HAVAYA DÜŞTÜ

Baharın müjdecisi ilk cemre  19-20 Şubat tarihleri arasında havaya düştü. Bahar geliyor. Uzun yıllar süren hava olayları gözlemlerine dayalı halk takviminde yer alan cemre, havanın ısınmasının ilk işareti olarak tabir ediliyor. Arapça kökenli bir kelime olan 'cemre', 'kor' anlamına geliyor.
Toplumların hava olaylarına ve bunların tekrarına dayanarak oluşturduğu  halk takviminin bir parçası olan 'cemre düşmesi' soğuk havalardan bahara geçişe  işaret ediyor.Hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığı ve toprağın işlenme  dönemine gelindiğini ifade ediyor.İlk cemre  19-20 Şubat tarihleri arasında havaya düştü,İkinci cemre  26-27 Şubat tarihleri arasında suya düşecek.Üçüncü cemre ise 5-6 Mart tarihleri arasında toprağa düşecek.
Bizimde cemrelerimiz var. Cemreler havayı, suyu, toprağı ısıtır. Bizim cemrelerimiz de sınıflarımızı ısıtıyor. Dersimizi aydınlatıyor.
Her yıl cemreler mutlaka gelir.Geç kalsa da gelir.Bu, Yüce Yaratıcının bir kanunudur. Doğanın olmazsa olmazlarındandır. Üç tanedir birer hafta arayla düşerler. Cemre 'Kor halindeki ateş' demektir. Gerçekte ise bir sıcaklık göstergesidir.Havaların ısınmaya  başladığının işaretidir. Baharın ön müjdecisidir. Çok eskilerde  insanlar bu günlerde göl ve ırmak kenarlarına giderler ve cemrenin suya düşmesini görmeye çalışırlarmış. Gazetecilerde  bunu görüntülemeye çalışırlarmış. Artık cemreyi havada, suda ya da toprakta aramayacağız. O bir sıcaklık işaretidir. O baharın müjdecisidir.
Yazdan sonra gelen  sonbaharda hüzünlendik. Kışın soğuğunda üşüdük.Şimdi de cemrelerin düşmesiyle havaların ısınmaya başladığına şahit oluyoruz.
Umudumuz güzel ülkemizde mutlu,huzurlu ve sağlıcakla baharı yaşamak ve yeniden yaza ulaşmak dileğiyle…
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.