Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

AKRAN ZORBALIĞI

Son dönemlerdeki şiddet artışı,erkenlere de yansıdı.Bu konuda aileler endişeli.Akran zorbalığı sorunu pandemiden sonra belirkin olarak artmaya başladı. Sadece erkenler arasında değil,yetişkinler arasında da  ciddi şiddet söylem ve görüntüleri söz konusu.  Son yıllardaki süreçte özelliklere kadınlara,hayvanlara,sağlık çalışanlarına,çocuklara yönelik şiddetin arttığı bir gerçek.Şiddetin artışının ilk nedeni,,ekranlardan yansıyan ve artık kanıksanır hale gelen zorbalık görüntüleri.İzlenilen yerli diziler daha çok mafya konularını işliyor. Vurdulu,kırdılı. İkincisi ve daha önemli sorun ise ekonomik sıkıntıların neden olduğu gerginliğin çocuklara da yansıyor olması.Ebeveyenler geçim derdinden yakınıyor,gerginliği çocuklarına yansıtıyor.Ailedeki ekonomik gelir düzeyi düşüp,konfor alanı azaldıkça içeride biriken öfke saldırganlık olarak ortaya çıkabiliyor.Sadece okulda değil aile içinde,trafikte,sokakta,otobüste,maçlarda,hatta bazen mecliste bile dahası neredeyse her alanda şiddet görüntüleri karşımıza  çıkıyor. Çocuklara rol model olarak görecekleri kişilerin saldırgan tutumlarına şahit olunca olumsuz etkileniyorlar.Çocuklar gidip ebeveynlerinin yöneticisi veya patronuna saldırmıyor ancak öfke yer değiştiriyor.Çocuk bu kez akranını tekmeliyor veya hayvanlara,nesnelere öfke yöneltiyor.Ekranlarda örtülü tabanca,tüfek reklamı yapılan diziler var.Film veya dizilerdeki şiddet görüntüleri sosyal öğrenme yoluyla zorbalığın artmasına neden oluyor.Bilgisayar oyunlarının çoğunda  sürekli şiddet içerikleri söz konusu.Akran zorbalığına maruz kalanlarda  okuldan uzaklaşma isteği,sosyal izolasyon gibi sorunlar görülebiliyor.Zorbalığa uğrayan çocukların özgüvenleri çok ciddi sarsılıyor.Okul yönetimleri bu konularda çok dikkatli olmalı.  
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2023 - Cuma
Erol KÜÇÜK

AKRAN ZORBALIĞI

Son dönemlerdeki şiddet artışı,erkenlere de yansıdı.Bu konuda aileler endişeli.Akran zorbalığı sorunu pandemiden sonra belirkin olarak artmaya başladı. Sadece erkenler arasında değil,yetişkinler arasında da  ciddi şiddet söylem ve görüntüleri söz konusu.  Son yıllardaki süreçte özelliklere kadınlara,hayvanlara,sağlık çalışanlarına,çocuklara yönelik şiddetin arttığı bir gerçek.Şiddetin artışının ilk nedeni,,ekranlardan yansıyan ve artık kanıksanır hale gelen zorbalık görüntüleri.İzlenilen yerli diziler daha çok mafya konularını işliyor. Vurdulu,kırdılı.

İkincisi ve daha önemli sorun ise ekonomik sıkıntıların neden olduğu gerginliğin çocuklara da yansıyor olması.Ebeveyenler geçim derdinden yakınıyor,gerginliği çocuklarına yansıtıyor.Ailedeki ekonomik gelir düzeyi düşüp,konfor alanı azaldıkça içeride biriken öfke saldırganlık olarak ortaya çıkabiliyor.Sadece okulda değil aile içinde,trafikte,sokakta,otobüste,maçlarda,hatta bazen mecliste bile dahası neredeyse her alanda şiddet görüntüleri karşımıza  çıkıyor. Çocuklara rol model olarak görecekleri kişilerin saldırgan tutumlarına şahit olunca olumsuz etkileniyorlar.Çocuklar gidip ebeveynlerinin yöneticisi veya patronuna saldırmıyor ancak öfke yer değiştiriyor.Çocuk bu kez akranını tekmeliyor veya hayvanlara,nesnelere öfke yöneltiyor.Ekranlarda örtülü tabanca,tüfek reklamı yapılan diziler var.Film veya dizilerdeki şiddet görüntüleri sosyal öğrenme yoluyla zorbalığın artmasına neden oluyor.Bilgisayar oyunlarının çoğunda  sürekli şiddet içerikleri söz konusu.Akran zorbalığına maruz kalanlarda  okuldan uzaklaşma isteği,sosyal izolasyon gibi sorunlar görülebiliyor.Zorbalığa uğrayan çocukların özgüvenleri çok ciddi sarsılıyor.Okul yönetimleri bu konularda çok dikkatli olmalı.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.