Kaptan Birol, efsane olarak bıraktı gitti

SPOR 16.04.2024 - 12:20, Güncelleme: 16.04.2024 - 12:35 4118 kez okundu.
 

Kaptan Birol, efsane olarak bıraktı gitti

Futbola başladığında onu izleyenler çok büyük bir futbolcu olacak diye anlatmışlar zamanında. Alman ve Dünya futbolunda bir yıldız olan Franz Beckenbauer’a benzetilen Kaptan Birol Özmen 68. Yaşında bir futbol efsanesi olarak bu Dünya’dan göçtü.
1956 yılında Bulancak’ta doğan ve okul sıralarında sevdalandığı futbolu bırakmayan ve doğduğu yörenin takımlarından başkasına hizmet etmeyen Kaptan Birol, 1974 yılında başladığı profesyonel futbol hayatını 1990 yılında sona erdirmesine rağmen futbolun dışında kalmadı. Bulancak Karadeniz Gücü’nde amatör olarak oynadığı 1 sezonda Giresun sporun radarına takılan ve sezon sonu Giresun spor ile anlaşan Kaptan Birol, 1985 yılının sonlarına kadar burada futbol oynayarak Giresun spora olan borcunu ödedi. Giresun sporda son 5-6 yılında takım kaptanlığı yapan Kaptan Birol, ilk sezonunda yedek kalmasına rağmen 1975-76 yılında ilk 11’de oynamaya başladı ve oynadığı futbol ile de Giresun spor taraftarı ve o günkü futbol liglerindeki takımların yakından takip ettiği bir oyuncu oldu. Adından sıkça söz edilmeye başladıktan sonra da oyun aklı, tekniği, saha içindeki oyun gücü ile 3 büyük kulüp denilen takımların transfer listelerinde yer almaya başladı. Bu takımlardan biri olan Galatasaray’ın görüşme isteği ile kulüple görüştükten sonra anlaşmaktan son anda vazgeçip Giresun’a döndü. 1985 yılında Giresun spordan ayrılıp Bulancak spora gelen Kaptan Birol, 5 yılda burada Bulancak spor ile 3. Lig ve 2.ligde kırmızı beyazlı formayı terletti. Bulancak sporda teknik direktör ve oyuncu olarak 1990’da son dönemini tamamladı ve futbolu bıraktı. Türk futbolunda en teknik oyuncuların arasında kendine yer bulan ve örnek gösterilen Kaptan Birol, Giresun sporun o günkü adı ile 1. Ligde oynadığı dönemde hep adından söz ettirdi. Milimetrik pasları, serbest vuruşları, teknik vuruşları ile her takımın gözdesi oldu. 1980’li yıllarda ülkemizdeki spor ile ilgili çıkan tek dergi olan “Hayat Spor” dergisinde Serpil Hamdi Tüzün(Beşiktaş alt yapılarının kurucularından) tarafından dergi için haftalık olarak yazdığı “Futbol Nasıl Oynanır-Teknik Taktik” adlı spor dosyasında teknik futbolcu tanımında kullandığı resim ve yazıda Kaptan Birol’un 1. Ligde oynadığı Beşiktaş maçındaki resmini kullanarak şu şekilde yazmıştı: “Giresun sporlu Birol’un pasları, ayak içi vuruşları ve saha içinde duruşu ülkemizdeki örnek alınacak oyuncu tipinin en önemli isimlerinden sayılır. Hatta bütün alt yapılarda ders olarak gösterilmedir” diye yazarak derginin sayfalarından Kaptan Birol’u futbolculuğunu anlatmıştı. Zaman akıp geçti ve Kaptan Birol, anıları ve hatıraları ile bu Dünya’dan terki diyar etti. Yaklaşık 400 maçta görev yapan Kaptan Birol’un cenazesine Bulancak ve Giresun’dan çok büyük bir katılım oldu ve anılarını bırakıp aramızdan ayrıldı.   Allah gani gani rahmet etsin.
Futbola başladığında onu izleyenler çok büyük bir futbolcu olacak diye anlatmışlar zamanında. Alman ve Dünya futbolunda bir yıldız olan Franz Beckenbauer’a benzetilen Kaptan Birol Özmen 68. Yaşında bir futbol efsanesi olarak bu Dünya’dan göçtü.

1956 yılında Bulancak’ta doğan ve okul sıralarında sevdalandığı futbolu bırakmayan ve doğduğu yörenin takımlarından başkasına hizmet etmeyen Kaptan Birol, 1974 yılında başladığı profesyonel futbol hayatını 1990 yılında sona erdirmesine rağmen futbolun dışında kalmadı.

Bulancak Karadeniz Gücü’nde amatör olarak oynadığı 1 sezonda Giresun sporun radarına takılan ve sezon sonu Giresun spor ile anlaşan Kaptan Birol, 1985 yılının sonlarına kadar burada futbol oynayarak Giresun spora olan borcunu ödedi. Giresun sporda son 5-6 yılında takım kaptanlığı yapan Kaptan Birol, ilk sezonunda yedek kalmasına rağmen 1975-76 yılında ilk 11’de oynamaya başladı ve oynadığı futbol ile de Giresun spor taraftarı ve o günkü futbol liglerindeki takımların yakından takip ettiği bir oyuncu oldu. Adından sıkça söz edilmeye başladıktan sonra da oyun aklı, tekniği, saha içindeki oyun gücü ile 3 büyük kulüp denilen takımların transfer listelerinde yer almaya başladı.

Bu takımlardan biri olan Galatasaray’ın görüşme isteği ile kulüple görüştükten sonra anlaşmaktan son anda vazgeçip Giresun’a döndü. 1985 yılında Giresun spordan ayrılıp Bulancak spora gelen Kaptan Birol, 5 yılda burada Bulancak spor ile 3. Lig ve 2.ligde kırmızı beyazlı formayı terletti. Bulancak sporda teknik direktör ve oyuncu olarak 1990’da son dönemini tamamladı ve futbolu bıraktı.

Türk futbolunda en teknik oyuncuların arasında kendine yer bulan ve örnek gösterilen Kaptan Birol, Giresun sporun o günkü adı ile 1. Ligde oynadığı dönemde hep adından söz ettirdi. Milimetrik pasları, serbest vuruşları, teknik vuruşları ile her takımın gözdesi oldu.

1980’li yıllarda ülkemizdeki spor ile ilgili çıkan tek dergi olan “Hayat Spor” dergisinde Serpil Hamdi Tüzün(Beşiktaş alt yapılarının kurucularından) tarafından dergi için haftalık olarak yazdığı “Futbol Nasıl Oynanır-Teknik Taktik” adlı spor dosyasında teknik futbolcu tanımında kullandığı resim ve yazıda Kaptan Birol’un 1. Ligde oynadığı Beşiktaş maçındaki resmini kullanarak şu şekilde yazmıştı: “ Giresun sporlu Birol’un pasları, ayak içi vuruşları ve saha içinde duruşu ülkemizdeki örnek alınacak oyuncu tipinin en önemli isimlerinden sayılır. Hatta bütün alt yapılarda ders olarak gösterilmedir” diye yazarak derginin sayfalarından Kaptan Birol’u futbolculuğunu anlatmıştı. Zaman akıp geçti ve Kaptan Birol, anıları ve hatıraları ile bu Dünya’dan terki diyar etti. Yaklaşık 400 maçta görev yapan Kaptan Birol’un cenazesine Bulancak ve Giresun’dan çok büyük bir katılım oldu ve anılarını bırakıp aramızdan ayrıldı.   Allah gani gani rahmet etsin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.