‘Fındık için yeni bir destekleme modeli şart’

GÜNDEM 08.02.2022 - 17:36, Güncelleme: 08.02.2022 - 17:36 3160+ kez okundu.
 

‘Fındık için yeni bir destekleme modeli şart’

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı “Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle 2022 yılında 25,8 milyar TL olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesi 3,2 milyar TL ek bütçe ile 29 milyar TL’ye çıkarıldı” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslendi: Sizlerin katkısı olmayacak belli ki!
Fındık üreticisine 2009’dan bu yana artırılmayan destek ödemeleri için de aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdirlerine ihtiyaç var. Giresun Milletvekili Necati Tığlı “2009 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım görevi sona erdi, yeni fındık stratejisi kapsamında alan bazlı gelir desteği verilmeye başlandı. Şimdi TMO üzerinden destekleme alımı yapıyorum, alan bazlı desteği, gübre desteğini artırmaya gerek yok mu diye düşünüyorsunuz bilmiyorum, 2009’dan 2014’e yirmi lira, 2014’den bugüne ise bir kuruş dahi artış yapılmadı” dedi. Fındık Üreticisine Destek Verilmekten Vaz mı Geçildi? Sayın Cumhurbaşkanı açıklanan fındık taban fiyatından her kesim memnun demişti. Üreticinin de memnun olduğuna inanmış olmalı ki geçtiğimiz hafta tarımsal desteklemelerde artış yapılan ürünler arasını fındığı koymaya lüzum görmemiş, ayrıca küçük bir artışa yönelik taktirde bulunmamış diyen CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı “geçtiğimiz yıl ve bu yıl en fazla zam gören gübre için yine destek artırılmadı, Bakanlık fındık üreticisine destekleri kümülatif rakamlarla anlatmaya çalışıyor; fakat enflasyon artan maliyetler karşısında desteklerin 8 yıldır bir kuruş artırılmaması fındık üretiminin devlet tarafından desteklenmekten vazgeçildiğinin bir göstergesi değil midir? Akaryakıt, zirai ilaçlar ve gübre zamlarına hiç mi bakmıyorsunuz? Vurgusunu yaptı. İtalyan, Alman Kazanırken Tek Kazanamayan Bizim Üreticimiz  Tığlı, “gübre sekiz yıl içinde sekiz kat, mazot beş kat artmış. Ülkemizdeki toplam fındığın üçte birini üreten Giresun ve Ordu üreticisinin üretime devam etmesi için neden daha verimli bir destekleme modeline geçmiyorsunuz. Girdi maliyetleri açıklanırken hep döviz kuru hatırlatılıyor. 2009’da 1,5 TL olan Dolar 2022’de 10 kat artmış 2009 yılından 2014 yılına kadar dönüm başına 150 lira, 2014 yılından 2021 yılına kadar ise 170 lira olarak ödenen fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarının artırılmaması bu destekten vazgeçtim demek değil mi? Yerine ne koyuyorsun? Fındık üreticisine yönelik şu destekleri açıklıyorum, yeni strateji bu demeniz gerekmez mi? 2009 yılındaki Türk Lirası üzerinden destek nedir? Girdi maliyetlerindeki ve döviz kurundaki artışa bakınca dönüm başı 1500 TL olmalı, demek ki fındık üretimine destek yok. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılında tüm zamanların miktar bazında en yüksek ihracatının gerçekleştirildiği söylüyor, patronlar kazanmış, İtalyan’ı, Alman’ı kazanmış, herkes kazanmış bir tek kazanamayan üretici olmuş. Rekor kırdım deyip daha az döviz geliri elde etmişsen, üretici, devlet mi kazanmış oluyor yoksa diğer aktörler mi? Üreticinin alın terini ucuza peşkeş çekip ülke kazandı demek utanç verici bir durum, bu utancın mimarı da AKP iktidarıdır” açıklamasını yaptı.  
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı “Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle 2022 yılında 25,8 milyar TL olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesi 3,2 milyar TL ek bütçe ile 29 milyar TL’ye çıkarıldı” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslendi: Sizlerin katkısı olmayacak belli ki!

Fındık üreticisine 2009’dan bu yana artırılmayan destek ödemeleri için de aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanı’nın takdirlerine ihtiyaç var.

Giresun Milletvekili Necati Tığlı “2009 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım görevi sona erdi, yeni fındık stratejisi kapsamında alan bazlı gelir desteği verilmeye başlandı. Şimdi TMO üzerinden destekleme alımı yapıyorum, alan bazlı desteği, gübre desteğini artırmaya gerek yok mu diye düşünüyorsunuz bilmiyorum, 2009’dan 2014’e yirmi lira, 2014’den bugüne ise bir kuruş dahi artış yapılmadı” dedi.

Fındık Üreticisine Destek Verilmekten Vaz mı Geçildi?

Sayın Cumhurbaşkanı açıklanan fındık taban fiyatından her kesim memnun demişti. Üreticinin de memnun olduğuna inanmış olmalı ki geçtiğimiz hafta tarımsal desteklemelerde artış yapılan ürünler arasını fındığı koymaya lüzum görmemiş, ayrıca küçük bir artışa yönelik taktirde bulunmamış diyen CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı “geçtiğimiz yıl ve bu yıl en fazla zam gören gübre için yine destek artırılmadı, Bakanlık fındık üreticisine destekleri kümülatif rakamlarla anlatmaya çalışıyor; fakat enflasyon artan maliyetler karşısında desteklerin 8 yıldır bir kuruş artırılmaması fındık üretiminin devlet tarafından desteklenmekten vazgeçildiğinin bir göstergesi değil midir? Akaryakıt, zirai ilaçlar ve gübre zamlarına hiç mi bakmıyorsunuz? Vurgusunu yaptı.

İtalyan, Alman Kazanırken Tek Kazanamayan Bizim Üreticimiz 

Tığlı, “gübre sekiz yıl içinde sekiz kat, mazot beş kat artmış. Ülkemizdeki toplam fındığın üçte birini üreten Giresun ve Ordu üreticisinin üretime devam etmesi için neden daha verimli bir destekleme modeline geçmiyorsunuz. Girdi maliyetleri açıklanırken hep döviz kuru hatırlatılıyor. 2009’da 1,5 TL olan Dolar 2022’de 10 kat artmış 2009 yılından 2014 yılına kadar dönüm başına 150 lira, 2014 yılından 2021 yılına kadar ise 170 lira olarak ödenen fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarının artırılmaması bu destekten vazgeçtim demek değil mi? Yerine ne koyuyorsun? Fındık üreticisine yönelik şu destekleri açıklıyorum, yeni strateji bu demeniz gerekmez mi? 2009 yılındaki Türk Lirası üzerinden destek nedir? Girdi maliyetlerindeki ve döviz kurundaki artışa bakınca dönüm başı 1500 TL olmalı, demek ki fındık üretimine destek yok. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılında tüm zamanların miktar bazında en yüksek ihracatının gerçekleştirildiği söylüyor, patronlar kazanmış, İtalyan’ı, Alman’ı kazanmış, herkes kazanmış bir tek kazanamayan üretici olmuş. Rekor kırdım deyip daha az döviz geliri elde etmişsen, üretici, devlet mi kazanmış oluyor yoksa diğer aktörler mi? Üreticinin alın terini ucuza peşkeş çekip ülke kazandı demek utanç verici bir durum, bu utancın mimarı da AKP iktidarıdır” açıklamasını yaptı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.