Balıkçılar 'Vira Bismillah’ dedi

GÜNDEM 01.09.2021 - 09:45, Güncelleme: 01.09.2021 - 09:45 2488+ kez okundu.
 

Balıkçılar 'Vira Bismillah’ dedi

1 Eylül’ün ilk saatlerinde ‘Vira Bismillah’ diyen balıkçılar yeni sezon avlanma için tekneleri ile Karadeniz’e açıldılar.
Balıkçılar, yeni av sezonunda sürdürülebilir balıkçılık için kurallara uymalarını istendi. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; 2020-2021 balıkçılık av sezonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sıkıntısız şekilde tamamlandı. Gelecek yılların stokları da düşünülerek Karadeniz'in belirli bir bölümünde hamsi avcılığına getirilen bir aylık yasağa karşın, hamsi, mezgit, kalkan, istavrit, sardalya ve çaça gibi balıkların avcılığı bereketli ve balıkçılar açısından da kazançlı geçti. Açıklamada, öncü göstergelerin, bu av sezonunun da verimli geçeceğine işaret ettiği belirtildi. Komşu Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz,  yaptığı açıklamada, su ürünleri sektörünün gerek ülke gerekse bölge için önemine vurgu yaparak, özellikle son yıllarda avcılığın yanı sıra yetiştiriciliğin de önemli mesafe katettiğini söyledi. Yeni sezon için balıkçılara sürdürülebilir avcılık için önemli tavsiyelerde bulunan Yılmaz, "Sürdürülebilir balıkçığı sağlamak zorundayız. Balık neslini sonraki nesillerimize aktarmak durumundayız. Bunun için de özellikle boy, dönem, yer ve ağ yasaklarına mutlaka uymamız gerekiyor." dedi. Yılmaz, her bir balığa üreme şansı verilmediği durumda bunun balık stokunun azalması anlamına geldiğine dikkati çekerek, "Bu, aynı zamanda avlanma sezonunun daha da kısalması, denizde dengenin bozulması anlamına gelecektir. Bu da sürdürülebilir balıkçığı tehdit etmektedir." diye konuştu. Karadenizli balıkçıların avlanabilecekleri bölgedeki kriterlere değinen Yılmaz, şunları kaydetti: "Kıyıdan 18 metre derinliğe kadar sığ sularda 15 Aralık'a kadar gırgır ağlarıyla avcılık yapmak yasak. 16 Aralık'tan 14 Nisan'a kadar olan dönemde ise 24 metreden sığ sularda gırgır ağlarıyla av yasağı söz konusu. Diğer tüm denizlerde ise 24 metreden sığ sularda gırgır ağlarıyla avlanmak yasak." Tarım ve Orman Bakanlığının geçen sezon belli dönemlerde hamsi avını yasakladığını anımsatan Yılmaz, "Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konuları yakinen takip ediyor. Gerek görülmesi durumunda hiçbir zaman bu adımların atılmasında tereddüt edilmeyeceğini, bu tür yasakların ve tedbirlerin gerektiğinde alınabileceğini söyleyebiliriz." dedi.
1 Eylül’ün ilk saatlerinde ‘Vira Bismillah’ diyen balıkçılar yeni sezon avlanma için tekneleri ile Karadeniz’e açıldılar.

Balıkçılar, yeni av sezonunda sürdürülebilir balıkçılık için kurallara uymalarını istendi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; 2020-2021 balıkçılık av sezonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sıkıntısız şekilde tamamlandı. Gelecek yılların stokları da düşünülerek Karadeniz'in belirli bir bölümünde hamsi avcılığına getirilen bir aylık yasağa karşın, hamsi, mezgit, kalkan, istavrit, sardalya ve çaça gibi balıkların avcılığı bereketli ve balıkçılar açısından da kazançlı geçti.

Açıklamada, öncü göstergelerin, bu av sezonunun da verimli geçeceğine işaret ettiği belirtildi.

Komşu Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz,  yaptığı açıklamada, su ürünleri sektörünün gerek ülke gerekse bölge için önemine vurgu yaparak, özellikle son yıllarda avcılığın yanı sıra yetiştiriciliğin de önemli mesafe katettiğini söyledi.

Yeni sezon için balıkçılara sürdürülebilir avcılık için önemli tavsiyelerde bulunan Yılmaz, "Sürdürülebilir balıkçığı sağlamak zorundayız. Balık neslini sonraki nesillerimize aktarmak durumundayız. Bunun için de özellikle boy, dönem, yer ve ağ yasaklarına mutlaka uymamız gerekiyor." dedi.

Yılmaz, her bir balığa üreme şansı verilmediği durumda bunun balık stokunun azalması anlamına geldiğine dikkati çekerek, "Bu, aynı zamanda avlanma sezonunun daha da kısalması, denizde dengenin bozulması anlamına gelecektir. Bu da sürdürülebilir balıkçığı tehdit etmektedir." diye konuştu.

Karadenizli balıkçıların avlanabilecekleri bölgedeki kriterlere değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kıyıdan 18 metre derinliğe kadar sığ sularda 15 Aralık'a kadar gırgır ağlarıyla avcılık yapmak yasak. 16 Aralık'tan 14 Nisan'a kadar olan dönemde ise 24 metreden sığ sularda gırgır ağlarıyla av yasağı söz konusu. Diğer tüm denizlerde ise 24 metreden sığ sularda gırgır ağlarıyla avlanmak yasak."

Tarım ve Orman Bakanlığının geçen sezon belli dönemlerde hamsi avını yasakladığını anımsatan Yılmaz, "Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konuları yakinen takip ediyor. Gerek görülmesi durumunda hiçbir zaman bu adımların atılmasında tereddüt edilmeyeceğini, bu tür yasakların ve tedbirlerin gerektiğinde alınabileceğini söyleyebiliriz." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.