Fındığın düşmanı külleme yine bahçelerde

GÜNDEM 24.05.2021 - 15:53, Güncelleme: 24.05.2021 - 15:53 2722+ kez okundu.
 

Fındığın düşmanı külleme yine bahçelerde

2013 yılından beri fındık üretim alanlarında sorun yaratan fındıkta külleme hastalığı belirtilerinin bu yılda görüldüğü öğrenildi.
Yapılan arazi incelemelerinde külleme hastalığın bu yılda bahçelerde görüldüğünün tespit edildiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Sadullah Aydın, kültürel yöntemlerle hastalığın teşhisinin ardından kimyasal mücadele yöntemi ile bahçelerin ilaçlanması gerektiğini belirtti. Üreticilerin fındığın geleceği açısından bu konuya dikkat etmelerini isteyen Başkan Aydın, hastalık hakkında bilgi vererek, “Hastalık etmeni bir fungus (mantar) olup, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirir. İlkbaharda fungus sporları (üreme hücresi) normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte (bulaşma) eder ve hastalığı başlatırlar. Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde fungusun beyaz renkli belirtileri görülür. Başlangıçta küçük (3-6 mm.) ve tozlu beyaz olan koloniler sonuçta yaprağın tamamını sarar. Beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte oluşumlar başlar. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Yaprak yeterli solunumu yapamadığı için ürettiği karbonhidrat ve şekeri toprağa veremez, topraktan da besin elementlerini alamaz. Bu sebeple bitki meyveyi besleyemez ve meyvede kalite, randıman düşüklüğü, meyvenin dökülmesine neden olur. Dökülen yapraklar, hastalığın bulaştığı sürgün ve dallar bahçeden mutlaka uzaklaştırılıp yakılmalıdır. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi yılda bir sefer hasat öncesi değil fındık tarım takviminin tamamında ve özellikle gübrelemelerden önce yapılmalıdır. İlaçlama önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm. olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılır. Kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar, belirli periyodlarda ilaçlamalara devam edilir” ifadelerini kullandı.  
2013 yılından beri fındık üretim alanlarında sorun yaratan fındıkta külleme hastalığı belirtilerinin bu yılda görüldüğü öğrenildi.

Yapılan arazi incelemelerinde külleme hastalığın bu yılda bahçelerde görüldüğünün tespit edildiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Sadullah Aydın, kültürel yöntemlerle hastalığın teşhisinin ardından kimyasal mücadele yöntemi ile bahçelerin ilaçlanması gerektiğini belirtti.

Üreticilerin fındığın geleceği açısından bu konuya dikkat etmelerini isteyen Başkan Aydın, hastalık hakkında bilgi vererek, “Hastalık etmeni bir fungus (mantar) olup, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirir. İlkbaharda fungus sporları (üreme hücresi) normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte (bulaşma) eder ve hastalığı başlatırlar. Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde fungusun beyaz renkli belirtileri görülür. Başlangıçta küçük (3-6 mm.) ve tozlu beyaz olan koloniler sonuçta yaprağın tamamını sarar. Beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte oluşumlar başlar. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Yaprak yeterli solunumu yapamadığı için ürettiği karbonhidrat ve şekeri toprağa veremez, topraktan da besin elementlerini alamaz. Bu sebeple bitki meyveyi besleyemez ve meyvede kalite, randıman düşüklüğü, meyvenin dökülmesine neden olur. Dökülen yapraklar, hastalığın bulaştığı sürgün ve dallar bahçeden mutlaka uzaklaştırılıp yakılmalıdır. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi yılda bir sefer hasat öncesi değil fındık tarım takviminin tamamında ve özellikle gübrelemelerden önce yapılmalıdır. İlaçlama önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm. olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılır. Kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar, belirli periyodlarda ilaçlamalara devam edilir” ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.